Az egyik legnagyobb horvát lap írta meg, egy életlen fotót is közölve cikkéhez, hogy Orbán Viktor is Horvátországban, az Adrián nyaralhatott. Ami erkölcsileg nagyon is kifogásolható – hiszen Orbán beszélt több Balatonról és kevesebb Adriáról, másrészt ő megteheti, hogy főszezonban nyaraljon –, Szijjártó Péter ügye azonban nem csak erkölcsileg problémás.

A cikk a hirdetés után folytatódik„Ne figyeljenek oda arra, amit mondok, egyetlen dologra figyeljenek, amit csinálok” – a szállóigévé vált orbáni mondást a miniszterelnök több helyen is elsütötte már.

Ha csak ezt nézzük, vagy azt, hogy Orbán szerint a magyaroknak legalább egy évben egyszer tengert kell látniuk, talán kevésbé tűnik problémásnak, hogy Orbán Viktor az Adrián nyaralt, miközben a “Több Balatont, kevesebb Adriát” kérést intézte a magyarokhoz.

Hát, induljon a banzáj!

Orbán Viktor is Horvátországban nyaralhatott ugyanis az egyik legolvasottabb horvát lap, a Jutarnji cikke szerint. Amiről mi a 444 cikkében olvastunk. A horvát lap egy életlen képet is közölt a cikkéhez. Ami ráadásul hátulról mutatott egy férfit, de kivehető még így is, hogy az Orbán Viktor, sőt talán még ezt az inget is láttuk korábban Orbánon, talán éppen egy korábbi nyaraláson, vagy valamelyik lazább programon viselhette.

Sőt, a Szabad Pécs nemrég, az augusztus 20-i állami ünnepség másnapján, a múlt pénteki miniszterelnöki rádióinterjú után azt írta, hogy

„Amúgy Orbán Viktorról magáról sem tudni teljesen biztosan azt, hogy nem volt-e maga is Horvátországban és az Adrián mostanában, akár az ominózus szijjártó-jachtos hétvégén. Az augusztus 20-i állami ünnepségeken mindenesetre egészen feltűnően “jó színe volt”, olyan, amely alapján azt gondolhatja bárki, hogy nemrég nyaralni lehetett, és az sem kizárt, hogy a tengeren járt ő maga is. Mindenesetre azt tudjuk, hogy nemrég a miniszterelnök maga azt mondta, hogy “több Balaton, kevesebb Adria” . És ez, persze, nagyon szigorúan véve nem jelenti azt, hogy akár Szijjártónak, akár a miniszterelnöknek magának ne lehetne a tengerre menni – erkölcsi szempontból azonban Szijjártó esetében sem kicsit problémás, de Orbán esetében még inkább az lenne.”

Ami nyilván kizárólag arra vonatkozott, hogy csupán csak elmenni egy ilyen kijelentés után az Adriára, akár Szijjártónak is, de főleg Orbánnak akkor is felvet morális problémát, ha a szomszéd vállalkozó sem sokat törődött a miniszterelnöki intelemmel.

A horvát lap cikke szerint amúgy a magyar miniszterelnök Hvar szigeténél bérelt a barátaival egy Hanse 575 típusú vitorlást, amiről megjegyezték, hogy már akár heti 2500 euróért (kb. egymillió forintért) is bérelhető.

Vagyis nem egy átlagos nyaralás ez sem, de ezt még a bevallottan kevés megtakarítással rendelkező Orbán is megengedheti magának, főleg, ha barátokkal ment, és közösen fizették a hajókázást. Mindvégig azt feltételezve persze, hogy a horvát lap igazat írt.

De a jegyzetünk szempontjából mindegy is, ha amúgy Orbán a fizetéséből fizette a saját részét, nem állami célra használt gépen és nem tisztán közpénzen repült Hvarra, mintha hivatalos útra menne, stb. stb.

Igen, erkölcsileg kifogásolható, hogy mit mondott előtte, aztán mit tett, de nem a világ vége.

Ugyanakkor az, amit Szijjártó tett, az már nagyon is komoly ügy, abszolút felmerül a korrupció vádja csak amiatt, hogy felült arra a jachtra.

Nagyon sok demokratikusan működő országban már rég nem lehete hivatalban. A miniszter “családi nyaralása” nem magánügy. Mert egy olyan jachton időzött talán több napot is, amelynek egyetlen napra lebontott piaci bérleti díja is tízmilliós nagyságrendű összeg. És mert ez a jacht egy olyan férfié, aki 2010 óta (a II. Orbán-kormánytól kezdve), jelentős részben állami megrendeléseknek köszönhetően vált nagyon sokszoros milliárdos vállalkozóvá – 207 milliárdja lehet az egyik legújabb lista szerint. És mert mindezek miatt ez most nem háromnapos csoda, nem olyan ügy, amiről pár nap múltán el szabadna feledkezni, nem olyan, amelynek homályosabbá vagy életlenebbé kellene válnia.

Még egy hátulról fényképezett, kissé homályos, életlen adriai miniszterelnöki fotó miatt sem.

KategóriákPUNK