A Fidesz nevű, kormánypártnak tűnő, hierarchikusan felépülő üzleti vállalkozásnak minden józan emberi számítás szerint simán el kellene buknia a két hónap múlva esedékes pécsi önkormányzati választást. Felsorolni is nehéz az elmúlt bő kilenc év kínosabbnál kínosabb ügyeit. Szerencsésebb országokban egyetlen hasonlóba is belebukna egy városvezetés. Volvo-nyomozás, Zsolnay-botrány, Tiborcz-lámpák (és nem csak amiatt, hogy “nincs fény”), csőd, állami gyámság alá helyezett önkormányzat, NER-közeli vállalkozások preferálása. Le is vették a tábláról a káros báb Páva Zsoltot és más figurákat is. Persze nem valószínű, hogy azért, mert az említett ügyek mögötti történések morálisan felháborították volna a pártvezetést. A neres zsebek irányában megmutatkozó elkötelezettséget meg a szarviharokat menedzselni illik, és ez túl gyakran nem jött össze. 

A cikk a hirdetés után folytatódikA Fidesz szokásos kommunikációs paneljei (migrációs, Soros, Gyurcsány, jobbanteljesít) sem voltak elég átütőek ahhoz, hogy a különböző választásokon a párt akár csak megközelítse az országos átlagát Pécsen.

 A kormányzat látványosan nem tudott mit kezdeni a várossal, ahonnan 10 év alatt a hivatalos adatok szerint is közel 13 ezer ember tűnt el

Voltak nem hivatalos hírek arról, hogy Vári Attila nagyon nem akart a Fidesz polgármester-jelöltje lenni, de arról is, hogy nagyon akart. Teljesen mindegy. Vári Attila a fideszes hatalomátvétel után került az újonnan alapított önkormányzati sportcég élére Budapestről, nulla pécsi kötődéssel, teljesen váratlanul. Nincs nyoma annak, hogy 2010 előtt olyan munkakört töltött volna be, ami egy ilyen nagy cég vezetői pozíciója felé mutatott. Ez többek között azt is jelenti, hogy a politika maximális bizalmát élvezve került a PSN Zrt. élére. A Vári által vezetett cég tavaly év végén, amikor már a vezérigatót emlegették lehetséges polgármesterjelöltként, majdnem 900 milliós extra kormányzati támogatást kapott, aminek jelentős része a cég működésére ment el 2019-ben. Mindez azt támasztja alá, hogy sem maga a cég, sem az elvileg azt működtető önkormányzat önállóan nem lett volna képes finanszírozni az idei működést vagy csak hatalmas áldozatok árán. Várit tehát “megmentették”, aminek okai és következményei is politikai jellegűek. 

Szóval hiába próbálja – az országban több helyen alkalmazott álfüggetlenes taktikájának megfelelően – Várit a politikán kívülről érkezett sikeres sportvezetőként eladni a párt, erősen vitatható nemcsak a sikeressége (állami mentőcsomag), hanem az is, hogy nem kötődik millió szállal a Fideszhez. Ha pedig millió szállal kötődik, akkor semmi újat nem fog hozni a város életébe, mert ugyanúgy a NER struktúrájának része, foglya és kiszolgálója marad, mint elődei.

A Fidesz már rég nem úgy működik mint egy modern politikai párt. Nincsenek benne irányzatok, platformok, nincs belső ellenzék, nincsenek ellenvélemények. Egy szigorú hierarchia szerint felépülő vállalkozást látunk, ahol a politika, az összes instrumentumával együtt nem más, mint a lényeget eltakarni hivatott fügefalevél. A politikai és gazdasági elit végső soron egy nagy közös halmazt alkot Magyarországon, melynek egyetlen célja a nemzeti erőforrások totális ellenőrzése és lecsapolása. Szép dolog a polgári, keresztény értékrend, meg a tusnádfürdői filozofálgatás, de még szebb egy Porsche-gyűjtemény, vagy egy fasza jacht az Adrián. Ennek a sajátos magyar helyzetnek a szimbóluma, terméke, arca, mindene Mészáros Lőrinc, akinek a nevét pontosan akkora idézőjelbe kell tenni, mint Orbán Viktor a maga teljes valójában. 

Akkor most mindenki hunyja be a szemét és képzelje el, mennyire lenne ebben a rendszerben önálló polgármester Vári Attila és mennyire a fideszes politikai-gazdasági elit kiszolgálója.

A kérdés az, hogy kik lesznek többen október 13-án Pécsett: akik az eddigi fideszes hatalmi-üzleti technikák szerint működő városvezetést akarnak, vagy akik valami újat. Korántsem biztos persze, hogy ez az új tökéletesen függetleníteni tudja magát a lassan mindent behálózó NER-től. De – ellentétben Várival és csapatával – legalább kísérletet tehet rá.

KategóriákPUNK