A szerdáról holnapra elhalasztott kormányülésen döntés születhet arról, hogy a jövőben kormánybiztosok fogják irányítani-koordinálni, mégpedig regionális szinten a területfejlesztést – írja saját nem hivatalos információira hivatkozva a Pécsma.hu. A pécsi önkormányzat lapja úgy tudja, hogy a négymegyés dél-dunántúli régió élére Mikes Éva (60), korábbi fideszes alpolgármester kerülhet. 

A cikk a hirdetés után folytatódikA Pécsma cikke szerint négy területfejlesztési régiót alakít ki az országban a kormány, Baranya pedig várhatóan Somoggyal, Tolnával, és Zalával kerül majd össze. Az online pécsi önkormányzati lap nem hivatalos értesülése szerint a régió területfejlesztési kormánybiztosa dr. Mikes Éva lehet. A jogász végzettségű volt politikusról megjegyzik, hogy a nyolcvanas évek végén kezdett politizálni Pécsett a Fideszben. 1990 és 94 között Pécs egyik alpolgármestere volt – a másik alpolgármestert Páva Zsoltnak hívták akkor –, 1998-tól a párt országgyűlési képviselője, s az első Orbán-kormány idején a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára volt, ahol már akkor is területfejlesztési ügyekért felelt. Emlékeztettek arra is, hogy Mikes a kétezres évek közepén lépett vissza a napi politikából, s jogászként dolgozott különböző állami-önkormányzati cégeknél. Valamint, hogy annak idején politikai ellenfelei sem vonták kétségbe szakmai felkészültségét.

A Szabad Pécs felhívta és elérte Mikes Évát, hogy megtudja, igaz-e a hír, arra kértük, erősítse vagy cáfolja meg, amire csupán annyit mondott, hogy a Magyar Közlönyt figyeljük majd, ha ott megjelenik ezzel kapcsolatos hír, akkor – mint minden ilyen hír – akkor lesz majd csak hivatalos. Addig nem kíván egyebet mondani.  

A Pécsma is megjegyezte, hogy az új régiók létrehozása azzal állhat összefüggésben, hogy a kormány, és főleg a kormányfő szűkítené azoknak a körét, akikkel egy adott térség fejlesztési irányairól és igényeiről egyeztetni kell a jövőben.

A Szabad Pécs pedig ehhez csupán annyit tesz hozzá megjegyzésként, hogy mindezidáig erre nem volt szükség, csak most merült ezek szerint fel, miután a Fidesz 2019 őszén elbukta a magyar nagyvárosok egy részének teljes vagy részleges irányítását.

KategóriákMETÁL