A Füzes dűlőben – az Expo Center szomszédságában – hamarosan három egységből álló, de egybefüggő naperőművet adnak át. Hoppál Péter kedd délelőttre egy last minute sajtótájékoztatót jelentett be, amit Péterffyék egy sajtóközleménnyel előztek be.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Az út idáig nem volt egyszerű, projektről az első híradások még 2014-esek, a támogatási szerződést még 2016-ban írta alá az előző városvezetés. A három egybefüggő, azonos kapacitású naperőmű 100%-ban európai uniós támogatásból valósul meg a tervek szerint. A kivitelezésről szóló közbeszerzésnek 2019-ben lett végül csak nyertese: mindhárom részt egy bólyi cég nyerte.

Azonban a városháza tájékoztatása szerint, 2019 októberét követően az új városvezetés az uniós támogatást tartalmazó projektek felülvizsgálatát kezdeményezte. Hatósági állásfoglalásokat kértek, aminek az lett az eredménye, hogy az uniós támogatást folyósító minisztérium jelezte: a támogatás összege az eredeti konstrukcióban nem hívható le. Vagyis a városnak több százmillió forintos plusz önerő kellett volna tenni a fejlesztésbe.

Az önkormányzat ma reggeli tájékoztatása szerint, az elmúlt hónapokban több szakértő és városi szakember munkájának köszönhetően egy új szakmai javaslat született, melyet véleményezésre megküldtek a projekt támogatását biztosító minisztériumnak. A mai nappal érkezett meg a minisztérium válasza, mely a Pécs által kidolgozott javaslatot szakmailag elfogadhatónak ítélték. Így a projektet mégis 100 százalékban európai uniós keretből fedezik. A projektek megvalósítása tehát újraindulhat, és nincs szükség több százmillió forint forráskiegészítésre.

Ezt az információt, azaz, hogy a minisztérium elfogadta az új városvezetés szakmai érveit Hoppál Péter már tegnap megtudhatta, ugyanis este 20.45-kor meghívott küldött ki egy ma reggeli sajtótájékoztatóra. Amit egymaga tartott, a beruházás helyszínén.

Facebookon élőben közvetítettük az eseményt, azonban technikai hiba miatt ez megszakadt. Az első három perc itt megtekinthető

Az országgyűlési képviselő elmondta, hogy a naperőművel 3 önkormányzati 5 létesítményének az áramszámláját fogják csökkenteni. Ezek a ZSÖK-höz tartozó Zsolnay Negyed és a Kodály Központ, a PSN-hez tartozó műjégpálya és a Hullámfürdő, valamint a Pécsi Nemzeti Színház.

Hoppál Péter azt is hozzátette, hogy tervekre, hatékony lobbira és jó kivitelezésre van szükség Pécs város fejlődéséhez – és ezt Péterffy Attilának is elmondta. Az országgyűlési képviselő szerint a naperőmű egy újabb jó példa erre. Azt is elmondta, hogy az elmúlt 10 hónapból is látszik, Pécs városának első számú partnere a kormányzat. „A kormánnyal való együttműködésnek nincs alternatívája” – a képviselő szerint, aki fel is ajánlotta lobbitevékénységét Péterffy Attilának, hogy együtt dolgozhassanak a pécsiekért. Reményét fejezte ki, hogy hamarosan egy újabb hasonló, több száz millió forintos döntést jelenthetnek be nyilvánosan, ami a képviselő szerint már megszületett.

A Szabad Pécs érdeklődésére Hoppál Péter azt is elmondta, hogy ugyan a támogatási szerződést valóban már 2016-ban aláírták, de a Területi Operatív Programban szereplő forráselemek elosztása, közbeszerzések kiírásának csúszása miatt csak mostanra tudott ez megvalósulni. A képviselő finanszírozási ciklusban is hasonló csúszások várhatóak, annyi engedménnyel, hogy sok esetben a tervek már készen vannak.

Azt is megkérdeztük, hogy ha már pénteken egy olyan jó hangulatú közös sajtótájékoztatón adták át az elektromos buszokat, nem lett volna jobb ezt a támogatást is az új városvezetéssel közösen bejelenteni? Hoppál Péter erre azt válaszolta, hogy a tegnapi kormányzati választ akarta csak „jobban artikulálni, felhangosítani, hogy tegnap örvendetes döntés született a kormány asztalán, és sikeres volt a lobbi.” A képviselő elmondta, hogy arra szeretné ösztönözni a polgármestert, hogy hatékonyabb és gyorsabb legyen a városvezetés, ugyanis ezzel Hoppál Péter lobbitevékenysége is jobban tud működni. Hozzátette azt is, hogy örül a polgármester belátásának, amikor elismeri, hogy a mostanában megvalósuló fejlesztések olyan automatizmusok eredményei, amiket még a fideszes városvezetés indított el. Azt is hozzátette, hogy ha a heteken belül üzemkész naperőmű átadására meghívást kap, akkor azt tisztelettel megköszöni.

A projektről, technikai paraméterekről bővebben itt lehet olvasni. 1, 2, 3. A közbeszerzés részletesen itt található.

KategóriákMETÁL