Döntöttek Orbánék arról, hogy feloldják a legtöbb járványügyi intézkedést. Az egyik, hogy nem lesz kötelező a maszkviselés hétfőtől azokon a helyeken és helyzetekben, amelyekben vasárnap éjfélig még kell maszkot hordani. Lecsengőben az ötödik hullám? Putyin? Vagy inkább a közelgő választás?

A cikk a hirdetés után folytatódik



Kormányülés volt tegnap, amelyen a fő téma természetesen az oroszok ukrajnai inváziója volt. Amint azonban azt a mai kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, a vírushelyzet és az azzal kapcsolatos, érvényben lévő korlátozások is szóba kerültek.

Az operatív törzs az Európában már tapasztalt enyhítéseket, és azt is figyelembe vette javaslatában, hogy lecsengőben van a koronavírus-járvány ötödik hulláma. (Igen, már az ötödik hullámot éltük.)

Éppen ezért döntött úgy a kormány, hogy kivezetik a járványügyi korlátozások többségét, benne a kötelező maszkviselést is, ami hétfő 0.00 órától szűnik meg.

A munkáltatók – kivéve az egészségügy, szociális ellátás és idősgondozás területén működő szolgáltatók és cégek – nem rendelhetnek el munkavállalóik részére kötelező oltást. Tehát a pedagógusok kötelező oltása is megszűnik.

Az új rend érinti a védettségi igazolványok használatára vonatkozó szabályokat is.

Persze, lehet, hogy lesz hatodik hullám is, ezt nem zárják ki, de az omikron után a virológusok optimisták – és az való igaz, hogy erről volt már szó, hogy egy olyan, a korábbiaknál talán enyhébb lefolyású, ugyanakkor gyorsabban terjedő verzió, mint az omikron (plusz az oltások) akár meg is szüntethetik a koronavírus-járványt.

Természetesen a kormány a járványügyi adatokkal indokolta tehát az enyhítést, de sokan lesznek, akik azt fogják mondani, hogy Orbánéknak nagyon kell most minden szavazat, és a járványügyi intézkedések feloldása pár héttel a választás előtt sokkal inkább politikai mint egészségügyi döntés.

KategóriákMETÁL