Az Emberség Erejével Alapítvány az Európai Unió Erasmus+ pályázatán nyerhetett volna nem kevés pénzt, mert elérték a támogathatósághoz szükséges ponthatárt. Ám mégsem kaptak végül támogatást. Az ok vélhetően az, hogy az nem tettek eleget az uniós programot Magyarországon koordináló közalapítvány utólagos kérésének, hogy igazolják, ők nem egy külföldről támogatott civil szervezet.

A cikk a hirdetés után folytatódikA hírről hétfő délelőtt a 444.hu számolt be.

Mint írták, az Emberség Erejével a diákok állampolgári kompetenciáját fejlesztő, díjnyertes társasjátékuknak szerették volna a spanyol, olasz, horvát és angol verzióját is elkészíttetni.

És ugyan – mint írja a 444.hu – a jelek szerint elérte a pécsi alapítvány a támogathatósághoz szükséges ponthatárt, mégsem kapták meg a támogatást, mert az Erasmus+-programot Magyarországon koordináló Tempus Közalapítvány utólag arra kérte őket, hogy igazolják, ők nem egy külföldről támogatott civil szervezet, ezt azonban az alapítvány nem tette meg. 

Nyirati András, az Emberség Erejével vezetője a 444-nek azt mondta, hogy több okuk is volt arra, hogy ne tegyék ezt meg.

Az egyik, hogy az alapítvány a kezdetektől fogva tiltakozott a 2017-ben elfogadott „civil törvény” ellen, és egyike voltak annak a 23 civil szervezetnek, amely panasszal élt az Alkotmánybíróságnál, illetve annak a 14 szervezetnek is, amely a strasbourgi bírósághoz fordult. Emiatt Nyirati András szerint az utólagos adatközlés kényszere lehetetlen helyzetbe hozta őket, hiszen évek óta küzdöttek a szerintük megbélyegző és jogellenes törvény ellen, és most sem akartak volna ennek szellemében nyilatkozni.

Másrészt az Európai Unió Bírósága (EUB) idén júniusban kimondta, hogy a magyar jogszabály jogsértő (a strasbourgi perben még nem született döntés). Az EUB határozata szerint Magyarország hátrányosan megkülönböztető és indokolatlan korlátozásokat vezetett be azzal, hogy nyilvántartásba vételi, bejelentési és közzétételi kötelezettségeket írt elő a külföldi támogatásban közvetlenül vagy közvetve részesülő civil szervezetek számára, és szankciókat helyezett kilátásba az ennek eleget nem tevő szervezetekkel, és a számukra ilyen támogatást nyújtó személyekkel szemben.

Ilyen előzmény és döntés után kérte azt a Tempus Közalapítvány azt az Emberség Erejéveltől, hogy nyilatkozzanak.

A Tempus kuratóriuma levelében azt is közölte, hogy most ugyan utólag kérték ezt a nyilatkozatot, de a következő pályázati ciklustól és pályázatbenyújtási körtől kezdve már enélkül indulni sem lehet, annak csatlakozása kötelező lesz.

A Tampus levélenek a kiküldése után néhány nappal kihirdették az Erasmus+ pályázat eredményeit, az Emberség Erejével Alapítvány pedig nem kapta meg a 72 ezer eurós (25,2 millió forintos) támogatást.

És, hogy mi jut eszünkbe nekünk erről? Hát ez!

Orbán Viktorék sohasem vetemednének A.R.R.A.

Orbán Viktorék sohasem vetemednének A.R.R.A. – Coub – The Biggest Video Meme Platform by Attila Babos

KategóriákMETÁL