Több, mint öt évvel az elhíresült hárommilliárdos pécsi buszbeszerzés után kezdődhet meg az a büntetőper, amely a buszvásárlással összefüggésben, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó gazdasági csalás bűntette miatt veheti kezdetét idén ősszel. Az azonban már eldőlt, hogy a tárgyalás nem Pécsett, hanem Kaposvárott lesz, értesült a hírről a Szabad Pécs.

A cikk a hirdetés után folytatódikAz teljesen biztos, hogy a 2015-ös, korrupciógyanús 3 milliárdos pécsi buszbeszerzés miatt indult nyomozás, és az azt követő vádemelés után nem Pécsett lesz az ügy bírósági tárgyalása, hanem Kaposvárott, értesült a Szabad Pécs. Úgy tudjuk, már azt a bírót is kijelölték a Kaposvári Törvényszéken, aki elsőfokon tárgyalni fogja az ügyet.

Júniusban írtuk meg, hogy az év elején, több év után, vádemelési javaslattal lezárult nyomozás után az ügyészség vádat emelt három személy ellen, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó gazdasági csalás bűntette miatt, akik a vádhatóság szerint több mint 600 millió forint kárt okoztak a pécsi buszbeszerzés kapcsán.

A Szabad Pécs információi szerint a Pécsi Törvényszék kizárásáról a Pécsi Ítélőtábla határozott (formálisan ez az eljárás rendje), mert a Pécsi Törvényszék összes, a tárgyalásra kijelölhető bírája elfogultságot jelentett. A Szabad Pécs úgy tudja, hogy az ok az, hogy Páva Zsolt, Pécs volt polgármestere felesége a Pécsi Törvényszéken dolgozó bíró.

A Szabad Pécs a 2015-ös használt buszvásárlással, illetve az azzal összefüggésbe hozható korrupció-gyanús üggyel kiemelten foglalkozott: írásaink ITT olvashatók

Úgy tudjuk, a jelen állás szerint a per októberben, de még az is lehet, hogy csak novemberben kezdődhet. Feltéve persze, ha a COVID-járvány második hulláma miatt addigra nem rendelnek el ismét rendkívüli tárgyalási szünetet.

Azt már mi is több alkalommal leírtuk, utaltunk rá, hogy a három vádlott közt nincsen politikus, sem volt politikus, habár feltételezhető, hogy egy ilyen fajsúlyos ügyben nehezen kikerülhető volt valamiféle politikai beleegyezés. Információink szerint ugyanakkor egyáltalán nem kizárt, hogy a pécsi önkormányzat elmúlt 20-30 évének egyik legkomolyabb korrupciós ügye forrró lesz politikailag is, és akár egy vagy több politikai szereplőnek is, ha tényleg megkezdődik a tárgyalás és a vádlottak és beidéztetett tanúk vallomástétele.

Címkék:
KategóriákMETÁL