Parkolj le, adj a gyereknek egy puszit, szálljon ki az autóból, te pedig hajts el – kb. ez a lényege a „kiss & go”-parkolási megoldásnak, amelyet külön táblával jelölnek – és igen, így, angol-feliratos táblával használnak Magyarországon is – már több városban is. Mostantól pedig már Pécsett is.

A cikk a hirdetés után folytatódikPécsett két belvárosi iskolánál is „kiss & go” rendszerű parkolóhelyeket alakított ki az önkormányzat, ezzel könnyítve meg az iskolakezdést – írta hétfői közleményében a pécsi önkormányzat. Úgy érvelnek, hogy a megoldás jó a gyerekeknek, a szülőknek és a környezetnek is, s ha beválik az elképzelés, más pécsi iskoláknál is alakítana ki ilyen parkolókat az önkormányzat.

A „kiss & go”-rendszerű parkolóhelyeket két belvárosi általános iskolánál, a Köztársaság téren és a Móricz Zsigmond körtéren alakították ki. A Köztársaság Téri Általános Iskola északi oldalán 7, a Jókai Mór Általános Iskola északi oldalán 3, déli oldalán 4 ilyen parkolót jelölt ki a Biokom NKft. 

A speciális várakozóhelyeket tábla és felfestés is jelzi. Az adott parkolóhelyeken a jelzések értelmében reggel 7 és 8, valamint 15 és 17 óra között, azaz az iskolai csúcsidőszakokban csak 3 percre lehet megállni. Amint azt a rendszer neve is jelzi: a megoldás lényege, hogy a gyerekek az autónál tudnak elbúcsúzni szüleiktől, így gyorsan felszabadul az adott parkolóhely. A gyerekek biztonságosan meg tudják közelíteni az intézményt, ezt célozza az is, hogy a Jókai iskola mindkét bejáratánál vannak ilyen parkolóhelyek. Annak érdekében, hogy a rossz idő se jelentsen akadályt, ahol kellett, kavicságyat alakított ki a Biokom a parkolók és a járda között.

Az önkormányzati közlemény idézi Ruzsa Csaba pécsi alpolgármestert is, aki a közlemény szerint a kezdeményezés ötletgazdája volt, és úgy fogalmazott, hogy nem csak milliárdos beruházás árán lehet okos megoldásokat alkalmazni a parkolásban, amire az egyik jó példa a számos előnyt biztosító „kiss & go”-rendszer. Reményeik szerint így gyorsabb és egyszerűbb lesz a parkolás, ami a szülők és a gyermekek életét is megkönnyíti. Az pedig, hogy kevesebben köröznek majd autóval parkolóhelyet keresve, csökkenti a károsanyag-kibocsátást, így is javul a város levegője is.

KategóriákPOP