A pécsi egyetem orvosi kara által szervezett gólyatáborban is volt koronavírusos diák, erről a Szabad Pécs számolt be elsőként. Most lapunk arról értesült, hogy legalább tíz további egyetemista is koronavírusos lett azok közül, akik a gólyatáborban voltak. De van egy szomorúbb történet is, ami az egyik érintett diákkal és párjával történt.

A cikk a hirdetés után folytatódikHárom pécsi egyetemista is koronavírus-fertőzött lett a napokban, ők a PTE két gólyatáborában vettek részt – erről a Szabad Pécs számolt be elsőként. Azt követően írtuk ezt meg, hogy az ATV Híradójára hivatkozva számoltunk be arról, hogy egy másik PTE-s gólyatáborban két fertőzött diákot találtak.

A Szabad Pécs most arról értesült, hogy legalább tíz további egyetemista is koronavírusos lett azok közül, akik a Fejér megyében, Bodajkon tartott gólyatáborban voltak. A másik, koronavírus-fertőzés miatt érdekes PTE-s gólyatábort, a TTK-ét, ahogyan az azt megelőző, “tiszta” BTK-s gólyatábort is, a megyén belül, Sikondán tartották.

Gólyatábor

A Szabad Pécs most egy olyan koronavírusos párral beszélt (telefonon), akik mindketten a pécsi egyetem hallgatói, egyikük pedig az orvosit kezdi meg ebben az évben. Most mindketten hatósági házi kartanténban vannak, az orvostanhallgató is ott volt a PTE ÁOK bodajki gólyatáborában. Azért kerestek meg minket, mert elképesztőnek tartották azt a folyamatot, aminek a végén kiderült, hogy igazolható mindkettejüknél a COVID-fertőzés – és éppen azért “akadtak ki”, mert teljesen egyértelmű volt teszt nélkül is, hogy koronavírusosok lehetnek.

A pár orvostanhallgató tagja másfél hete, vasárnap érkezett meg a bodajki táborba, nagyjából kétszáz másik résztvevővel együtt – aznap kezdődött ugyanis a tábor. Azt megelőzően a leendő táborlakók kaptak interneten keresztül, e-mailen egy online bejelentőlapot, amelyen elküldhették adataikat, nyilatkozhattak arról, hogy a vírusfertőzés szempontjából veszélyeztetettek-e vagy sem. Illetve felhívták a diákok figyelmét arra is, hogy ha öt napnál nem régebbi hivatalos koronavírus PCR-teszt negatív eredményét bemutatják, részt vehetnek a táborban. Ugyanakkor ezt nem kizárólagos megoldásként írták le – a másik lehetőség az volt, hogy azonnal, gyakorlatilag a tábor első legfontosabb mozzanataként leszűrik őket.

És bár orvostanhallgatókról, illetve leendő fogorvosokról vagy gyógyszerészekről van szó – a gólyák mellett a tábor szervezői is ÁOK-sok – a legtöbben a tábori tesztelési lehetőséget választották. A Szabad Pécset megkereső pár pécsi orvosi egyetemista tagja is ezt választotta.

A legnagyobb gond az volt – mesélték –, hogy végül csak kedden este derült ki, hogy a táborlakók közt van egy olyan gólya is, akinek pozitív lett a koronavírus-tesztje. Hogy miért tartott ennyi ideig a teszteredmény megérkezése, vagy annak közlése – azt nem tudták.

Az biztos viszont, hogy az elmondottak alapján nagyjából kétszáz embert teszteltek le akkor egy nap alatt.

Viszont még ekkor sem tudták meg, hogy ki is pontosan a fertőzött diák, csak azt, hogy melyik szobában lakik. Azt a szobát ekkor, gyakorlatilag az eredmény után azonnal egyfajta karanténszobának nevezték ki és elviekben az ott lakók nem is érintkezhettek a többiekkel. És nyilván a szobán belül is próbálták a lehető legnagyobb távolságot tartani egymástól. Az csak később derült ki, hogy abból a lányok lakta szobából egy olyan fiatal hallgató hölgy lett koronavírusos, aki előzőleg Ausztriában nyaralt, mesélték a Szabad Pécsnek. Azt nem tudni persze, hogy a hölgy külföldön fertőződhetett-e meg, hiszen Ausztria is zöld ország volt, azaz a legkedvezőbb besorolást kapta a nyáron a magyar kormánytól, amikor a koronavírus-fertőzés szempontjából osztályozták a külföldi országokat.

Mindenesetre kedd estére a tábornak nagyjából már vége volt, a pozitívra tesztelt hölgyet és a 6-8 szobatársát is mentővel szállították kórházba tesztelésre.

A gólyatáborban egy hosszú folyosóról nyíltak a jellemzően 6-9 személyes szobák. A lapunknak nyilatkozó egyetemista egy másik szobában lakott, ő négy másik gólyával, másnap, szerdán autóval érkezett haza Baranya megyébe – odafelé is együtt mentek. A tábor lakói e-mailen, telefonon, Facebook-os üzenetekben azóta is tartják a kapcsolatot. Emiatt tudjuk, hogy legalább tíz táborlakó lett még az első igazolt fertőzöttön, az Ausztriában nyaralt hölgyön túl pozitív. A lapunknak nyilatkozó fiatal pár ugyanis azt mondta, hogy rajtuk kívül kilencen jelezték nekik (és egymásnak) vissza azt, hogy ők is karanténban vannak, mert pozitív lett a koronavírus-tesztjük. Azt is elmondták, hogy olyanokról is tudnak az összesen 11 igazoltan fertőzött diákon túl, akik önkéntes házi karanténba vonultak, de nem mentek orvoshoz, nem teszteltették magukat, mert csak enyhe tüneteik vannak.

Koronavírus-tesztelés

A lapunknak nyilatkozó pár mindkét tagja mostanra igazolt koronavírusos beteg. Mint elmondták, a pár orvosi egyetemista tagjánál nagyjából egy hete kezdtek jelentkezni koronavírusos tünetek, de ők már ekkor is önkéntes házi karanténban voltak – éppen azért, mert megvolt a veszélye a fertőzésnek. Ráadásul a múlt pénteken már az egyik olyan gólyatáboros, akivel egy autóban utazott hazafelé két nappal korábban, jelezte, hogy neki később lettek tünetei, teszteletette magát és ő is pozitív lett. Orvoshoz azonban a baranyai pár csak két nappal később ment, illetve később telefonált, amikor már a pár másik tagja (ő egy másik karnak a többedéves hallgatója Pécsett) is észlelt magán koronavírusos tüneteket. Azt is fontos elmondani, hogy ők közös (kétfős) háztartásban élnek egy baranyai kistelepülésen.

A múlt vasárnap a háziorvosukat hívták, akit el tudtak érni a privát telefonszámán hétvégén is. Azonnal kikérdezte őket, és azok alapján azt mondta, hogy menjenek be Pécsre, a PTE Klinikai Központ Sürgősségi Betegellátó Osztályára – így is tettek.

Természetsen maszkban mentek, a kezüket folyamatosan fertőtlenítve, azonnal közölve azt, milyen tüneteik vannak, s azt is, hogy egyikük kapcsolatban volt igazolt fertőzöttel. Meséltek a gólyatáborról, és arról, hogy van információjuk arról, hogynapról napra egyre több gólyatáborosról derült ki, hogy koronavírusos.

A felvételi kérdések után véroxigénszintet és testhőmérsékletet mértek náluk – utóbbi enyhe lázat, erősebb hőemelkedést mutatott (38,1 Celsius fok). Amúgy sem volt sokkal magasabb a lázuk az azt megelőző, és az azóta elmúlt napokban sem, emellett köhögtek (akkor is, amikor beszéltünk velük). De volt nehézlégzésük is, pár napig pedig nem éreztek ízeket, illatokat és szagokat, fájt a torkuk és égett a szemük – szóval a kis túlzással unalomig ismert tüneteket produkálták, nem beszélve arról, hogy egyikük ott volt a gólyatáborban, ahol kapcsolatba került fertőzött személlyel.

Mindezek után azonban – állítják – az orvos azt mondta nekik, hogy menjenek haza, és majd csütörtökön vagy pénteken tesztelik őket, ha lesz rá kapacitás.

„Tíz perc döbbenet után, visszamentem, és tájékoztattam őket, hogyha ez nem elég ok arra hogy teszteljenek, akkor az általuk mutatott higgadtsággal elmegyünk a már befizetett balatoni nyaralásra. Ezek után hirtelen tudtak másnapra időpontot adni klinikai tesztelésre” – fogalmazott egyikük.

A tesztelés végül másnap, hétfőn valóban megtörtént, de még akkor sem ment minden simán az elmondásuk szerint. Azt mondták, hogy csak “tíz perc könyörgés után” tesztelték le őket végül, mert a velük foglalkozó, és a tesztet később elvégző orvos/ápoló szerint tüneteket produkáló betegekre nem pazarolnak teszteket. Végül azonban megtörtént a mintavétel – az eredmény pedig, ahogyan arra számítottak is, pozitív lett.

Az eredményt hétfőn megtudták. Mint mondták, az adminisztráció miatt a tesztek eredményének feltöltése lassú, a tesztek hivatalos eredménye csak másnap reggel volt látható az ügyfélkapun keresztül, de a klinika által rendelkezésre bocsátott telefonszámon még aznap este érdeklődhettek az eredményről, így tájékoztatták őket már hétfőn este arról, hogy mindketten pozitívak lettek.

Most hatósági házi karanténban vannak, a korábbiakhoz képest enyhülő tünetekkel. Ahhoz, hogy elhagyhassák a karantént, szükséges lesz újabb tesztelést végezni. Ezt már a mentők fogják megtenni, kiszállnak az adott címre. Ugyanakkor tíz napnál hamarabb akkor sem telefonálhatnak, ha esetleg már napokkal korábban tünetmentesekké váltak – illetve tíz nap elteltével sem telefonálhatnak, ha még vannak tüneteik. Őket legalábbis így tájékoztatták. Egyúttal azt is elmondták nekik, hogy az átlagos idő onnantól kezdve, hogy telefonáltak, 3-4 nap – magyarán így telik le két hét karantén.

Válasz

Kerestük természetesen a Pécsi Tudományegyetemet is, hogy megtudjuk, egyrészt azt, hány gólyatáboros fertőzött lett mostanra (hiszen a másik, a TTK-s tábor lakói közt is lehettek új fertőzöttek, és az orvosi kari táborból sem hivatalos az értesülésünk, mint a fentiekből ez következik is). Illetve azt is megkérdeztük, miként értékelik a sürgősségin tapasztaltakat. Megfeleltek-e az ottani folyamatok a protokollnak vagy sem?

A PTE válasza a következő volt:

„Ahogy arról a múlt héten beszámoltunk, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Hallgatói Önkormányzata által szervezett gólyatáborban 2 főnél, míg az Általános Orvostudományi Kar és a Gyógyszerésztudományi Kar gólyatáborában 1 főnél igazolódott a COVID-19 vírusfertőzés. A gólyatáborok ideje alatt tehát nem volt a fentieken túli, igazolt eset. A Hallgatói Önkormányzat ezt követően hatékonyan segítette a hatóságok munkáját a kontaktkutatásban. 

A Klinikai Központ (KK) kapcsán leírtakat konkrét információk esetén természetesen haladéktalanul kivizsgálja a KK vezetése. Így, általánosságban ennek kapcsán annyi mondható el, hogy ez az eljárásmód szembe megy a szakmai protokollal és a hatályos eljárásrenddel. Mivel azonban ezeket az eljárásrendeket a KK valamennyi klinikáján, így a Sürgősségi Betegellátó Osztályon is szigorúan betartják, így a leírtak megtörténte kizárható.”

KategóriákMETÁL