Nem hivatalosan, de több, megbízható forrásból is arról értesült a Szabad Pécs, hogy Jordánia tiszteletbeli konzulját, Zaid Naffát valóban ingatlanügy, vagy ingatlanügyletek hozhatták Pécsre.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Szabad Pécs számolt be arról két napja, hogy a múlt pénteken egy, finoman szólva is ellentmondásos figura, Zaid Naffa, Jordánia tiszteletbeli konzulja járt Pécsett, ahol hivatalos egyeztetésen vett részt a pécsi egyetem rektorával, Miseta Attilával, majd munkaebédet költött el több pécsi jordán egyetemistával és Bódis József felsőoktatásért felelős államtitkárral. Aki amúgy a pécsi egyetem rektora is volt.

Lapunk megkereste mind az egyetemet, mind az ITM-et, hogy megtudjuk, mi járatban volt Zaid Naffa Pécsett. Utóbbi helyről továbbra sem érkezett válasz lapunkhoz, az egyetemről viszont kaptunk választ, miszerint jordán egyetemekkel való kulturális kapcsolatokról tárgyaltak.

Megbukott a nemzetbiztonsági átvilágításon, ő mutatta be Orbánnak Gaith Pharaont: a PTE rektora és egy államtitkár is tárgyalt Zaid Naffával Pécsett

Amiatt is kérdeztünk rá Naffára, mert a nemzetbiztonsági átvilágításon sajtóhírek szerint kétszer is (2000-ben és 2017-ben) megbukott személyről van szó, aki Orbán Viktornak és körének bemutatta a már elhunyt Gaith Pharaont.

Azt is megjegyeztük, hogy talán ingatlanügyek is Pécsre hozhatták Naffát, hiszen ő az elmúlt években többek közt érdekesebb ingatlanbizniszek miatt is bekerült a hírekbe.

Sőt, azt is írtuk, hogy tudomásunk szerint egy (vagy legalább egy) nagy értékű ingatlan után érdeklődött is Pécsett.

Lapunk friss információja, hogy több ingatlant is “néz” Naffa Pécsett, az egyik egy központi helyen lévő, jó állapotú, de régóta üresen álló, több száz négyzetméter alapterületű épület, amelynek kereskedelmi-üzleti funkciója volt (vagyis nem lakóházként szerepelt, és nem is telekvásárlási szándékról van szó).

A Szabad Pécs nem hivatalos, de több, megbízható helyről származó értesülése szerint nem kizárt, hogy Zaid Naffa jordán kulturális központot szeretne kialakítani Pécsett, és ennek megfelelő ingatlant kereshet a baranyai megyeszékhelyen. Hogy azt pontosan mikorra szeretnék kialakítani, egészen pontosan milyen funkciókkal látnák el, és miért éppen Pécsett alakítanák ki, nem tudjuk. Az nyilvánvaló, hogy elsősorban a Pécsett tanuló jordániai egyetemisták és esetleg más arab országokból hazánkba és Pécsre érkező hallgatók számára alakíthatnak ki egy ilyen jellegű intézményt.

Ugyanakkor, mivel egyetemi vezetővel is tárgyalt Naffa, és a PTE jövője szempontjából kulcskérdés, hogy tudják-e növelni a Pécsett tanuló, fizetős képzésekre járó külföldi hallgatók számát, az sem kizárt, hogy ezzel együtt a jövőben tovább erősödhetnek a PTE jordániai kapcsolatai.

Címkék:
KategóriákMETÁL