A sajtóval egyelőre nem közölt, de hivatalos pénteki látogatásról kérdeztük a Pécsi Tudományegyetem vezetőjét és az ITM államtitkárát, a PTE volt rektorát is. Egy, a legfinomnabban is szólva ellentmondásos jordán üzletember, Zaid Naffa járt és tárgyalt ugyanis Pécsett.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Zaid Naffa jordán üzletember neve az újságolvasók többségének szerintünk ismerős lehet, vagy azonnal beugorhat, hogy ki is ő, de lehetnek olyanok is, akik örülni fognak, ha rögtön az elején leírunk róla néhány dolgot.

Az 54 éves Zaid Naffa Jordánia tiszteletbeli magyarországi konzulja. Orbán Viktor és köre rajta keresztül ismerhette meg a több országban terrorizmus finanszírozásáért, banki csalásért és nukleáris technológiával való visszaélésért körözött Ghaith Pharaont. Sokszor emlegetik a sajtóban Orbán Viktor kedvenc arab üzletembereként, illetve kedvenc konzuljaként is.

Zaid Naffa a nyolcvanas években érkezett Magyarországra, azóta itt tartózkodik, azaz évtizedek óta él Magyarországon. Ő a magyar-jordán üzleti kapcsolatok egyik kulcsembere. Nem csak, hogy ismerte a kezdetben csupán egy, Magyarországon üzletelő szaudi milliárdosként megismert Gaith Pharaont, de üzleti kapcsolatban is álltak. Az azóta elhunyt Gaith Pharaon Magyarországra érkezését is Zaid Naffa segítette állítólag, sőt egy alkalommal Pharaon eltartói nyilatkozatot is bemutatott, mondván Naffa viseli az ő gondját, miközben Pharaont az FBI és az Interpol is körözte. Mindeközben Naffa 2003 óta tiszteletbeli konzulja Jordániának Magyarországon.

A mostanság üzleti ügyeit tekintve leginkább ingatlanberuházásairól elhíresült Naffa a fentiek ellenére megbukott a TEK nemzetbiztonsági átvilágításon (aka. terrorátvilágítás), amelyen akkor kellett keresztülmennie, amikor magyar állampolgárságért folyamodott. Lapunk úgy tudja, hogy két alkalommal is megbukott ezen az átvilágításon. Információink szerint egyetemi ügyek mellett Naffa ingatlanbefektetést is kereshetett Pécsett, és egy konkrét, nagy értékű ingatlan megvásárlásának szándéka is a városba hozhatta.

Naffa tehát befolyásos üzletember és nem csak a jordán-magyar kapcsolatokat érintően, mégis a fentiek miatt jogos kérdés, hogy akár Miseta Attila, a PTE rektora, akár Bódis József, az ITM felsőoktatásért felelős államtitkára miért és milyen ügyben tárgyalt Zaid Naffával Pécsett. Sőt, a fentiek miatt már az is jogos kérdés, hogy felmerült-e, hogy Naffával nem tárgyal sem az államtitkár, sem az egyetem vezetése. El is küldtük ezeket a kérdéseket mind a PTE-nek, Miseta Attila rektornak, mind az ITM-nek, Bódis József államtitkárnak címezve.

Utóbbi helyről még nem érkezett meg a válasz, amennyiben megkapjuk, frissítjük cikkünket. Miseta Attila azonban válaszolt a PTE sajtóreferensén keresztül, azt írták, hogy

„Miseta Attila rektor úr a jordán egyetemekkel való együttműködési lehetőségekről, és a jordán hallgatókkal kapcsolatos aktuális témákról tárgyalt pénteken Naffa úrral. Természetesen amint az együttműködések érdemi fázisba lépnek, haladéktalanul beszámolunk majd a sajtónak az eredményekről. Az ominózus megbeszélésen nem vett részt államtitkár úr.”

Az ugyanakkor biztos, hogy a tiszteletbeli konzul – akit a jordán egyetemi hallgatóknak a tudomásunk szerint „illik” nagykövetnek/nagykövet úrnak szólítani – együtt ebédelt pénteken Bódis József államtitkárral és néhány pécsi jordán egyetemi hallgatóval az egyik nagy pécsi belvárosi hotel éttermében.

KategóriákMETÁL