Pécs polgármesterének címzett nyílt levelet juttattak el a Szabad Pécs szerkesztőségének is hétfő reggel a pécsi Lakhatási Kerekasztal felállításában érdekelt, annak előkészítő beszélgetésein résztvevő civil szervezetek.

A cikk a hirdetés után folytatódikMint írták, ők párbeszéd iránt elkötelezett szervezetek, de most amiatt kell kifejezniük sajnálatukat, mert A Város Mindenkié Csoport által már tavaly novemberben kezdeményezett egyeztető fórum mindmáig nem valósult meg. Ráadásul ez az ügy újabb késedelmet szenved, mert a pécsi közgyűlési képviselőcsoportok frakcióvezetői a napokban úgy döntöttek, hogy a lakhatási koncepció előkészítését a frakciók hatáskörébe helyezik.

Az aláírók A Város Mindenkié Pécs csoport, az Élménylelő Ifjúsági Egyesület, a Mosolymanó Egyesület, illetve a Pécsi Roma Nemzetiségi Önkormányzat.

Ők, együttesen hangsúlyozták levelükben, hogy mindeközben viszont idén június óta, azaz mintegy négy hónapja világos kritériumok nélkül, egyéni elbírálásban folyik több, mint kétezer eladósodott pécsi háztartás részletfizetési kérelmének elbírálása, ami ráadásul túlterheltséget okoz Pécs MJV Polgármesteri Hivatala Lakásgazdálkodási Csoportjának.

És mindeközben továbbra sem született megnyugtató válasz azoknak a bérlőknek a sorsára, akiknek a részletfizetési kérelmét az önkormányzat valami okból elutasította.

Azt is hangsúlyozták, hogy a nehéz helyzetben lévő önkormányzati bérlakásokban élők kilakoltatási szándékát a városvezetés tagadja, ugyanakkor egyre több lakáselhagyási felszólításról értesítik a nyílt levelet aláíró civileket ügyfeleik.

Éppen ezért arra is kérik Péterffy Attila polgármestert, hogy a Covid-19 második, sokkal súlyosabbnak ígérkező hullámára tekintettel függesszen fel minden önkormányzati bérlakást érintő kilakoltatási eljárást.

Egyúttal újra szeretnék kinyilvánítani együttműködési szándékukat, és kérik Péterffy Attilát arra, hogy fontolja meg a Lakhatási Kerekasztal azonnali felállítását, amelynek keretein belül döntéshozók és a városban dolgozó, a pécsi helyzetet belülről ismerő szakmai, ellátó és civil szervezetek kommunikációja megvalósulhat.

„Nem elfogadható ugyanis, hogy a problémákra előbb keresünk pártpolitikai választ, miközben a gyakorlatban nap mint nap olyan döntések születnek, melyek akár akadályozhatják is egy átgondoltabb koncepció, illetve cselekvési terv megvalósítását, és tovább fokozzák a várost érintő szociális krízist a jelenlegi súlyos gazdasági és egészségügyi válsághelyzetben.”

KategóriákMETÁL