Ha a nőnapon nem lehettek volna nyitva, akkor ma már nagyjából nem is kellene beszélni arról, hogy van-e még esélyük a virágboltosoknak, mert a többségük lehúzta volna a rolót. Amitől most sincsenek messze, pláne, hogy a nyitva lévő multi üzletláncok olyan csapást mértek rájuk, ami a legjobbkor sem esett volna jól. Igazságot és egyenlő feltételeket szeretnének, és segítséget. Az ágazatban 400 ezren dolgoznak az országban.

A cikk a hirdetés után folytatódikA közösségi médiát rendszeresen használók egészen biztosan látták már azt a montázst, ami szerint érdekes, hogy be kell zárniuk a virágosoknak is a járvány miatt, hiszen virágot mindenki elvitelre vásárol, senki sem fogyasztja azt helyben.

A fotómontázs persze vicces, de a célja nyilván az volt, hogy a lezárások ésszerűtlenségére mutasson rá. Másik közkedvelt és sokféle verzióban keringő meme-szerűség, hogy bezárt minden, kivéve a … és akkor itt egy elég hosszú felsorolás következik.

Az igazság az, hogy azoknak, akiket érint a bezárás, nagyon komoly tétre megy, akár egy élet munkája mehet veszendőbe. Az egyik ilyen szegmens éppen a virágüzleteké. Nekik ugyanis egy nap haladék után tényleg be kellett zárniuk.

Ahogyan a tavaszi nagy korlátozások idején anyák napjára kinyithattak, most a hétfői nőnap, a zárás első napja volt kivételes lehetőség, amikor ők nyitva lehettek arra az egy napra, miközben nekik is be kellett zárniuk. Első körben két hétre, de az az igazság, hogy ebben már senki sem hisz igazán, főleg az emelkedő járványszámok miatt.

Egy mondatos kitérő egy megjegyzésre: a tavaly őszi zárást éppen a Márton-nap előtt jelentették be, és ott azt már nem is lehetett megtartaniuk a vendéglátósoknak.

– Ha nőnapon nem lehettünk volna nyitva, akkor ma már biztosan lehúzta volna a rolót a hazai virágosok többsége, az ugyanis annyit jelentett, hogy most még tudunk a túlélés lehetőségéről beszélni. Arra olyan készleteket halmozott fel mindenki, hogy ha az rajtunk maradt volna, akkor azt már csak azok élték volna túl, akik másból is élnek, vagy valami miatt tőkeerősek – mondta a Szabad Pécsnek Parrag Hajdu Zsuzsa, akinek van három saját tulajdonú virágüzlete is Pécsett, de ezen túlmenően ő virágnagykereskedést üzemeltet, amelyből három megyét is kiszolgál, elsősorban Pécset és Baranyát, illetve Kaposvárt és Somogyot, de szállít Tolna megyébe is.

Vagyis több szemszögből is látja, mi a helyzet a területen, illetve több módon is érinti. És itt rögtön azt is mondta, hogy ők, és más hozzájuk hasonló hazai virágnagykereskedések is a hazai virágkertészetektől rendelik a virágot, nekik nevelik azt, ők pedig nagykereskedésként nagyon sok más virágboltot szolgálnak ki a régióban.

Sőt, nem csak őket, hanem például a parti, koncert-, esküvő- és rendezvényzservezőket, dekoratőröket, fényképészeket stb. is.

Parrag Zsuzsa azt mondta, hogy azt ő is tudja, hogy a lezárással érintett üzleteknek kompenzációt ígért a kormány, de egyrészt a béreknek csak a felét állják, a másik felét nekik kell kigazdálkodniuk, de ha nincs bevételük, mert be vannak zárva, akkor a nincsből, vagy korábbi félretett pénzből, vagy hitelből (aki vállalja) kell ezt megoldaniuk, vagy pedig leépíteniük. Ugyanis a virágboltosok többsége az elmúlt egy év során elveszítette a korábbi forgalma nagyjából 30-40 százalékát azzal, hogy nincsenek, vagy nem úgy voltak esküvők, nagy családi ünnepek, név- és születésnapok, vagy akár temetések is mint korábban. Utóbbihoz kapcsolódva megjegyezte, hogy most, hogy zárva vannak, koszorúkat sem tudnak készíteni.

Ami miatt beszélt velünk azonban a megkeresésünkre, az az, hogy azt követően, hogy a virágüzleteknek be kellett zárniuk (és be is zártak, mert nem kockáztatnak), a multik léptek, egyrészt a korábbinál sokkal több virágot árulnak most azok a multik is, amelyek eddig is árultak, és olyanok is elkezdték ezt, amelyeknél eddig ez nem volt a profil része. Sőt, nagyon komoly reklámozásba is kezdtek. Pedig már korábban is, reklám és ekkora mennyiség nélkül is ütöttek a piacon a diszkontláncok, a jellemzően kisvállalkozásként és egyéni vállalkozóként dolgozó virágosokon, amikor az élelmiszer és az időszakos használati cikk-kínálat mellett az állandó kínálatában vágott és cserepes virágot is árulni kezdtek. Merthogy jóval olcsóbbak tudtak lenni, egy kisebb csokor virágot annyiért kínáltak, mint másutt egy vagy két szál virágot.

Persze a szakember elmondta, hogy mindezt nem csak azért tehették meg, mert óriási tételben és ezért olcsón tudták beszerezni a virágot a világ bármely pontjáról, ahol éppen a legjobb üzletet kötötték, de a virágboltosoknál meglévő extra szolgáltatások nélkül keltek versenyre. Nekik ez a szakmájuk, a vásárlókkal és a virágokkal is jól bánnak, kedvesek velük, a megfelelő törődést és körülményeket biztosítják, a szakszerű tárolástól kezdve odáig, hogy nem adnak el olyan virágot, amit már nem etikus. Az ügyfelek igényeit kiszolgálják, sokféle virágot tartanak és egyéni kérésre kötik a csokrokat. Ezért is van, hogy sokan ugyanúgy ugyanahhoz a virágoshoz járnak, ahogyan a fodrászuk is ugyanaz a legtöbbeknek. 

Ami most bosszantja és kétségbe ejti őket, az egyrészt a bizonytalanság, hiszen nem tudják, meddig kell még kitartaniuk valójában, másrészt az igazságtalanság és a nem egyenlő feltételek. Amíg nekik le kellett zárniuk a kis virágboltjaikat, amelyeket az elmúlt egy évben már úgy tartott a többség nyitva, hogy korlátozta az egyidőben való kiszolgálást és belépést, és ez megvolt tavaly, a kezdeti időkben a multikban is, most viszont ilyet nem látnak, tömegek vásárolnak egy-egy üzletben. Ahol most már egyre több helyen és egyre nagyobb mennyiségben kínálnak és adnak el virágokat is.

A virág és a virágvásárlás hagyomány, szokás csakúgy mint a lottó, az újság, vagy a dohányáru.

Azt szeretnék elérni, hogy normális keretek közt újra kinyithatnának. Ha a multik nyitva lehetne, akkor mindenki legyen nyitva. Vagy, mert azt is értik és tudják, hogy a vírus veszélyes, komolyan kell venni, akkor azt szeretnék elérni, hogy ha nekik nem lehet nyitva lenni, akkor a multik se adhassanak el mindenfélét, erre külföldön, Nyugat-Európában is van példa, el lehet kordonozni vagy kipakolni azt, ami nem létszükséglet, tehát élelmiszert árulhassanak a multik, de például virágot ebben az időszakban ők se adhassanak el.

Hogy miben bízhatnak? Egyrészt abban, hogy ésszerű keretek közt kinyithatnak és lehet forgalmuk, de támogatást is kaphatnak, hiszen a forgalmuk már így is jelentősen csökkent, ebben a szakami érdekvédelmi szervezet lobbijára is számítanak. Másrészt, hogy az emberek is segítenek majd és eljut hozzájuk az egyik országos kampány, a Virágot a virágboltból-kampány és vásárolnak majd náluk ezért is azok, akik majd és még megtehetik.

KategóriákMETÁL