A koronavírus-járvány idején alkalmazandó legfontosabb szabályokra hívta fel a figyelmet sajtótájékoztatón Péterffy Attila polgármester és Kovács Ágnes gyermekorvos, az önkormányzat egészségügyi referense. És továbbra sincsenek pontos városi adatok a pécsi fertőzöttekről a városházán.

A cikk a hirdetés után folytatódikKovács Ágnes gyermekorvos, korábbi önkormányzati képviselő és volt pécsi polgármesterjelölt a pécsi önkormányzat egészségügyi referenseként foglalt helyet a pécsi városházán kedden délelőtt Péterffy Attila polgármester és Ruzsa Csaba külsős alpolgármester mellett. A koronavírus-járvány idején alkalmazandó legfontosabb szabályokról kívántak beszélni, ezért hívtak össze sajtótájékoztatót.

Amin csak Péterffy Attila polgármester mondott egy rövid felvezető szöveget, hogy aztán átadja a szót Kovács Ágnesnek. Ruzsa Csaba végül nem jutott szóhoz, mert végül senki sem kérdezett a vírushelyzet helyi gazdasági vonatkozásairól. S hogy őszinték legyünk, a sajótájékoztató hivatalos részében végül csak a Szabad Pécs kérdezett.

Péterffy Attilától azt szerettük volna megtudni, hogy meg tudja-e azt tippelni, hogy mikor és milyen körülmények fennállása esetén várható a tavaszihoz hasonló helyi korlátozás, és vajon mik lehetnek ezek. Mivel azonban a válasz az volt, hogy ahhoz, hogy különleges jogosítványokat kapjon egy polgármester, a kormánynak kell veszélyhelyzetet elrendelni, a tavasszal is csak ennek kihirdetése után kaptak bizonyos kérdésekben “szabad kezet” a városvezetők. Azt is megkérdeztük, hogy mindamellett, hogy a teljes zárás valószínűleg nem lenne újra bevezethető és tartható számos okból, és látható is, hogy ezt senki sem akarja, a polgármestereknek van-e lehetőségük “elébe menni” a kormányzati döntésnek, ha azzal esetleg késlekednek. Például akár valamilyen hivatalos szervezet, mondjuk Megyei Jogú Városok Szövetsége nevében megkérdezni a kormányt a terveikről, hiszen a halálozási adatok valóban sokkal alacsonyabbak szerencsére, mint tavasszal voltak, de egyrészt ez sajnos valószínűleg nem sokáig marad így, ahogyam arra a sajótájékoztatón utaltak is, másrészt pedig a fertőzések száma tavasszal sem volt ilyen magas, szinte naponta-kétnaponta születnek új “rekordok”. Péterffy Attila viszont úgy vélte, hogy ez egy erősen szakmai, járványügyi kérdés, amelyben nem a polgármestereknek a dolga az, hogy befolyásolja vagy megpróbálja befolyásolni a kormány járványügyi intézkedéseit. Azt azonban még hozzáfűzte, hogy ráadásul ő maga azért sem tud ebben korrekt véleményt megfogalmazni, mert továbbra sem kapnak helyi, településszintű hivatalos adatokat a fertőzöttekről és az elhunytakról. Most már vannak megyei adatok, azokat ismerik, de a pécsi városházára nem érkeznek naprakész, friss adatok a fertőzöttek számáról.

Péterffy Attila a sajtótájékoztató elején, felvezetésként arról beszélt, hogy a sajtótájékoztatót azért hívták össze, hogy felhívják a pécsiek figyelmét arra, hogyan tudják saját magukat, a családtagjaikat és a környezetüket megvédeni, illetve a lehető leginkább csökkenteni a járvány terjedését. Amiatt van erre szükség, mert a megyei, a regionális és az országos fertőzésszámok is jelentősen megemelkedtek az elmúlt napokban.Ehhez képest azt látják, hogy Pécsett még mindig nagyon sokan vannak, akik nem viselnek maszkot, nem mindenütt, ahol kellene, avagy nem megfelelően viselik. Ezért is beszéltek arról egy sajtóközleményen keresztül, amiről a Szabad Pécs is beszámolt, hogy mik a helyes maszkviselés alapvető szabályai. A városvezetés célja, hogy elkerüljék azt, hogy a koronavírus második hullámában Pécsett tömeges megbetegedések legyenek.

Kovács Ágnes azzal kezdte beszédét, hogy nem véletlenül beszélünk új típusú koronavírusról, mert még egy éve sincs, hogy felbukkant a vírus, és bár egyre többet tudunk róla, azért alapvetően még egy teljesen nem ismert betegségről beszélümnk. Pécsett (is) a cél, hogy óvintézkedésekkel csökkentsék a fertőzöttek számát, de cél az is, hogy a lehető legkevesebb pécsiek veszítse el munkáját a fertőzés következtében fellépő betegség, vagy akár az egyik jellemző tünetként tapasztalható fáradékonyság és az amiatti nem megfelelő munkavégzés miatt. Éppen ezért nagyon fontos a megelőzés, aminek az egyik legfontosabb szabálya, hogy csökkentsük a találkozások számát, csak akkor menjünk közöségbe, ha nagyon muszáj, mossunk a lehető legtöbbször kezet, és legyen nálunk kézfertőtlenítő, mert erre nem lesz mindig lehetőségünk, illetve használjuk és használjuk helyesen a maszkot. Az egészságügyi referens hangsúlyoztal, hogy orr- és szájmaszkról beszélünk, azaz ne csak a szájunkat, az orrunkat is takarjuk el a maszkkal. Zárt térben közösségben mindig viseljük, például a bevásárlóközpontok folyósóin is, ne csak az üzletekben, és szabad térben is, ha valami miatt nem tudjuk tartani a legalább másfél méteres védő távolságot.

A Szabad Pécs a sajtótájékoztatót a Facebookon élőben közvetítette.

KategóriákMETÁL