Két nemzet, egy kamera címmel nyílt közös fotókiállítása hét magyar és hét török, főként amatőr alkotónak hétfő este Isztambul szívében. Pécs városa és Isztambul egyik kerülete, Beyoglu hétfőn este testvérvárosi megállapodást kötött.

A cikk a hirdetés után folytatódikAz Isztambul központjában található Taksim téren került sor Pécs és Beyo?lu ilçesi önkormányzatának szervezésében a ?Két nemzet, egy kamera? kiállítás megnyitójára – olvasható Magyarország ankarai nagykövetségének Facebook-oldalán.

Az eseményről azonban az MTI is beszámolt. Beyo?lu és Pécs városának polgármesterei mellett köszöntő beszédet mondott az ankarai magyar nagykövet. Kiss Gábor szerint fotósok nemcsak szemükkel, hanem szívükkel is szemlélték a felkeresett helyszíneket, így noha a megörökített pillanatok csak apró mozaikoknak tűnnek, a válogatás komoly művészi értéket képez, méltó módon hozzájárulva egymás országainak, kultúrájának még alaposabb megismeréséhez.

A kiállítás megnyitóján több száz érdeklődő vett részt. A tárlat két hétig tekinthető meg Isztambul szívében, a forgalmas Taksim téren, a Marmara Hotel előtti területen. A kiállítás Pécs, illetve a török metropolisz egyik történelmi városrésze, Beyoglu szépségeit mutatja be.

 

 

Páva Zsolt az MTI-nek telefonon azt hangsúlyozta, hogy sok kiállított felvételen Pécs török kori emlékei szerepelnek, mindenekelőtt a Széchenyi téri Gázi Kászim pasa dzsámija, amely napjainkban katolikus templom. Más fényképen Zsolnay-kerámiákkal díszített középületeket, templombelsőket vagy éppen utcai pillanatokat ábrázolnak. Páva Zsolt kiemelte, hogy Pécsnek az a célja, hogy a török turisták kiemelten kezeljék a várost magyarországi látogatásuk alkalmával. Rámutatott még arra is, hogy Pécstől 30 kilométerre, Szigetvárott hamarosan befejeződik a híres oszmán szultán, I. Szulejmán síremlékének a feltárása, és szerinte ez olyan lökést adhat a magyarországi idegenforgalomnak, amely Pécset is érinti majd.

Ahmet Misbah Demircan, Beyoglu polgármestere is telefonon nyilatkozott az MTI-nek. Ő azt emelte ki, hogy a két ország közötti történelmi barátság mélységét mutatja az is, hogy a mostani kiállítás a Taksim téren kapott helyet. A testvérvárosi megállapodás azt szolgálja, hogy Beyoglu és Pécs közeledjen egymáshoz a gazdaságot, az oktatást, a társadalmat, a kultúrát vagy akár az építészetet illetően. Beyoglu annak is figyelmet szentel, hogy saját sikerprojektjeiből levont tapasztalatait megossza testvérvárosaival. Budapesten túl Pécset is jobban meg kell ismertetni az isztambuliakkal – hangsúlyozta.

A Két nemzet, egy kamera című kiállítássorozat létrehozását 2016-ban Magyarország ankarai nagykövetsége kezdeményezte. A cél akkor a magyar és a török főváros, Ankara és Budapest együttes bemutatása volt. Az első fotóválogatást 2016 őszén Ankarában, majd 2017 tavaszán Budapesten állították ki. 2017 szeptemberében Pécsen mutatták be a Pécsről és Beyogluról készült fényképeket. A tárlatok anyagából albumok is készültek. A projekt a magyar és a török külügyminisztériumok fővédnökségével indult útjára. A korábbiakhoz hasonlóan a beyoglui kiállításnak is a Török Együttműködési és Koordinációs Ügynökség (TIKA) volt az egyik kiemelt támogatója.

KategóriákMETÁL