Nyílt levélben fordult négy ellenzéki párt hat Baranyai Megyei önkormányzati képviselője dr. Partos Jánoshoz, a megyei önkormányzat jegyzőjéhez a menesztett volt mohácsi jegyző felállítása után szinte azonnal történt megyei önkormányzati kinevezése miatt. FRISSÍTVE!

A cikk a hirdetés után folytatódikAmiatt is, mert szerintük az utóbbi időszakban szerintük súlyos kérdések merültek fel a volt mohácsi jegyző kapcsán a Baranya Megyei Önkormányzat hivatali munkájával kapcsolatban.

Az orbánista média ezt a fejleményt, a szerintük politikai okból menesztett jegyző azonnali (és ismét közszférát jelentő) munkába állítását sikerként tálalta. A Magyar Nemzet például „A mohácsi polgármesternek nem sikerült félreállítania a jegyzőt” címmel közölt cikket a Pécsi Újságra hivatkozva.

A nyílt levélben a megyei főjegyzőnek intézett kérdések a következők:

  • Hogyan lehet, hogy dr. Kovács Mirella menesztett jegyzőnek péntekről szombatra meglett az erkölcsi bizonyítványa, ami szükséges ahhoz, hogy felvehessék?
  • Hogyan lehet, hogy a jogász állásra egy nap alatt kiírta a hivatal a pályázatot, dr. Kovács Mirella erre pályázott is, és az rögtön pozitív elbírálásban is részesült? /Ha mégsem így történt, azaz nem pályázat útján történt a kinevezés, akkor mennyire tekinthető szabályosnak dr. Kovács Mirella alkalmazása?/
  • Hogyan lehet, hogy a megyei önkormányzat egyik munkatársa, dr. Kovács Mirella sajtóhírek szerint nyomozásban érintett?Lesz-e ennek bármilyen következménye?
  • Ellenőrizte-e bárki, hogy dr. Kovács Mirella hogyan végezte a munkáját Mohácson jegyzőként?

Az a kérdés is fel van téve a nyílt levélben, hogy dr. Kovács Mirella megyei önkormányzati alkalmazása vajon politikai nyomásra valósulhatott-e meg.

A nyílt levelet megfogalmazó hat – két DK-s, két jobbikos, egy momentumos és egy MSZP-s – megyei képviselő szerint sok kérdés van, ami szerintük ebben az ügyben válaszra vár.

„Úgy gondoljuk, hogy a megyei önkormányzat hivatala nem lehet kifizetőhely, nem szabad a Fidesz és Pávkovics Gábor politikai érdekeinek alávetni. Az ugyanis, hogy egy sértett, az önkormányzattal perben álló ember vezeti a választási irodát Mohácson, nekik áll az érdekükben, pártatlanságról szó sincs dr. Kovács Mirella esetében. Az pedig felháborító, hogy csak a gyanúja is felmerül, hogy a szabályok megkerülésével került alkalmazásba a nyomozásokban sajtóhírek szerint érintett dr. Kovács Mirella” – írta a nyílt levél egyik aláírója, Schwarcz-Kiefer Patrik, a Jobbik egyik megyei képviselője.

De, hogy milyen ügyekre is gondolnak?

Ebben a cikkben a HVG írta meg azt, hogy kérdésükre a rendőrség megerősítette, hogy augusztus 12-én hűtlen kezelés bűntettének megalapozott gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen indítottak nyomozást. Csorbai Ferenc, hivatalban lévő mohácsi polgármester kérésére az ügy átkerült Mohácsról a Pécsi Rendőrkapitányságra, mert a város rendőrkapitányságának vezetője a feljelentővel és a feljelentettel is napi kapcsolatban van.

Dr. Kovács Mirella hosszú évek óta volt Mohács jegyzője, de őt az új polgármester augusztusban azonnali hatállyal menesztette. Anak idejént megírtuk, hogy Kovács Mirella nem járult hozzá, hogy a város vezetése elmondhassa, hogy miért is, milyen okból menesztették őt “méltatlanság” okán, a hvg.hu viszont azt írta, hogy az ő birtokukba jutott feljelentésből már ki lehet következtetni, hogy a fent nevezett nyomozás ezzel kapcsolatban lehet.

Idéztek is a birtokukba került mohácsi dokumentumból:

„eszerint nemrég tizenöt önkormányzati dolgozónak is olyan egy-kétmillió forintos nagyságrendű jutalmakat akartak kiosztani Mohácson bizonyos projektek menedzseléséért, amik már korábban lezárultak, így nem is lehetett velük semmi teendőjük.”

A HVG-nek nyilatkozott viszont Csorbai Ferenc, aki tételesen felsorolta a rendkívüli munkavégzésekként beírt kifizetésre szánt projekteket: köztük volt például a mohácsi bicikliút-hálózat bővítése, ami 2019-re már teljesen lezajlott, ugyanígy a mohácsi piacfejlesztés. A 38 tételt tartalmazó listán ugyanakkor több olyan projekt is szerepel, ami még nem zárult le.

Kiderült, hogy a feljelentést Csorbai Ferenc polgármester tette. Azt is állította benne, hogy a volt mohácsi jegyző olyan kialakult gyakorlatról számolt be, hogy ezeket a rendkívüli kifizetéseket, jutalmakat a polgármesterrel íratják alá, emiatt szerinte az is felmerülhet, hogy már az előző évi kifizetések is megalapozatlanok voltak.

Frissítés 21.10 – Elküldte szerkesztőségünknek is az ellenzéki képviselőknek írt válaszlevelét a megyei főjegyző

Válaszolt az ellenzéki képviselők nyílt levelére dr. Partos János. A megyei főjegyző a levelet a Szabad Pécsnek is elküldte. Lentebb közöljük a teljes, kétoldalas levelet. A válasz lényege röviden az, hogy dr. Kovács Mirellát nem politikai nyomásra alkalmazták, az új munkatárs felvétele megfelelt a szabályoknak, ellene semmilyen nyomozás nem folyik, és mindenkit megillet az ártatlanság vélelme.

KategóriákMETÁL