Tóth Bertalan, az MSZP elnöke arról számolt be, hogy írásbeli kérdést intézett a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökéhez, aki most válaszolt neki, de e válasz szerinte továbbra sem ad hivatalos magyarázatot arra, miért adja a Fidesz-kormány a 30 forintos gázt 101 forintért a háztartásoknak.

A cikk a hirdetés után folytatódikA korábbi pécsi alpolgármester a hivatalos, politikusi Facebook-oldalán tett közzé bejegyzést csütörtökön délelőtt.

Tóth úgy véli, hogy Horváth Péter, a MEKH elnökének a válasza pontosan rámutat arra, hogy

“hozzáértő, szakmai vezetés helyett az energiapolitika irányítói és a szabályozó hatóság vezetői pártpolitikai kinevezettek, akiknek nem a közjó szolgálata, hanem Orbán Viktor és a fideszes elit érdekeinek kiszolgálása a legfontosabb céljuk”.

Tóth szerint e vezetők jól meg vannak fizetve, ezért nekik nem számít, hogy a lakosság évek óta az indokoltnál sokkal drágább tarifát fizet a földgázért; nekik “nem számít, hogy az Európai Bíróság jogértelmezése szerint az uniós belső piaci szabályozással is ellentétes, ha jelentős mértékben és tartósan magasabban tartja a kormány a gázárakat a piaci áraknál”.

„Ha a fideszes elitnek az a gazdasági érdeke, hogy a 30 forintos gázért 101 forintot kérjen a családoktól, akkor Horváth Péter MEKH elnök nem tesz javaslatot a gázárak csökkentésére. Sőt, úgy tesz, mint aki a kérdést sem érti, még kísérletet sem tesz arra, hogy megmagyarázza a megmagyarázhatatlant, hanem azt próbálja levezetni, hogy a képviselői munkámhoz a feltett kérdések nem szükségesek, éppen ezért meg sem próbál választ adni rájuk.”

Tóth a válaszlevelet is figyelembe véve azt mondta, hogy “a mai napig nincsen hivatalos magyarázat arra, miért adja a Fidesz-kormány a 30 forintos gázt 101 forintért a háztartásoknak”.

Az árak nyomon követéséért is felelős Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal 2014 áprilisa óta egyetlen egyszer sem tett javaslatot a lakossági árak mérséklésére, hiába csökkent a felére a földgáz nagykereskedelmi ára az elmúlt években, írta.

„A Közép-Európai Gáztőzsde honlapja szerint májusban volt olyan nap, amikor egy köbméter földgázért kevesebb, mint 19 forintot kellett fizetni, de a 30 forintos árat az elmúlt hónapokban nem lépte át a gáz ára.”

Tóth szerint

„éppen ezért továbbra sincs épeszű magyarázat arra, hogy miért drágítja a gázt a Fidesz”.

A baloldali politikus szerint elérkezett az idő a lakossági energiaárak igazságos módon történő csökkentésére.

KategóriákMETÁL