A Zsolnay Kulturális Negyed valóban nem közterület, csupán a köz számára nyitvatartási időben megnyitott magánterület – írta a Szabad Pécs kérdéseire a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. a reggeli Free SZFE-s molinóval kapcsolatos akcióról.

A cikk a hirdetés után folytatódikA színművészetis egyetemfoglaló diákok melletti kiállásként egy “Free SZFE” feliratú molinót függesztetettek ki pécsi civilek kedden reggel a Zsolnay-negyedet átszelő gyalogoshídra, amit később a biztonsági emberek eltávolítottak, írta meg a hírt délelőtt a Szabad Pécs. Most pedig megkaptuk a Zsolnay Kulturális Negyed válaszait is, amelyet az akcióval, illetve a helyi biztinsági személyzet arra adott “válaszaival” kapcsolatban vártunk a nap folyamán.

Amint megírtuk, a biztonsági őrök egyrészt azzal szerették volna jobb belátásra bírni a civileket, hogy azt hangoztatták, hogy magánterületen járnak, másrészt pedig, hogy kaptak arra utasítást a vezetéstől, hogy ilyen transzparenseket nem lehet kifüggeszteni a negyedben.

A válasz szerint – amit lentebb teljes egészében közlünk – a Zsolnay-negyed valóban magánterület (azaz nem közterület), csak nyitvatartási időben a köz számára meg van nyitva. A hídra pedig közlekedésbiztonsági szempontból hatóságilag tilos elhelyezni bármilyen molinót– írták. Utóbbival kapcsolatban nyilván arra gondolhatnak, hogy a hídra felfüggesztett molinó elterelheti az autósok figyelmét, esetleg nem megfelelő rögíztés miatt leeshet stb.

Ekkor még kint volt a Free SZFE-felirat a Zsolnay-negyed két oldalát összekötő gyalogoshídon – Forrás: Szabad Pécs olvasói fotó

„A Zsolnay Örökségkezelő NKft. válasza 

A Zsolnay Kulturális Negyed valóban nem közterület, csupán a köz számára nyitvatartási időben megnyitott magánterület. A gyalogoshídon közlekedésbiztonsági szempontból hatóságilag tilos elhelyezni bármilyen molinót. Emiatt a ZsÖK sem használta soha ezt a – valóban látványos – felületet saját marketingcéljaira sem, hiszen elsődleges a híd alatti úton közlekedők biztonsága. 

A ZsÖK vezetősége nyitott a párbeszédre, ezért azt kéri a szervezőktől, hogy az esetleges jövőbeli demonstrációk tervezésénél egyeztessenek a lehetőségekről, hiszen számos olyan szabály (például a műemlék épületek védelme, közlekedésbiztonsági jogszabályok stb.) merülhet fel, ami miatt indokolt az előzetes megbeszélés.”

KategóriákMETÁL