A csütörtök esti Magyar Közlönyben jelent meg, hogy jelentős pluszforrást biztosít a kormány a pécsi id. Dárdai Pál Labdarúgó Akadémia építésére. A korábban már megítélt mintegy 2,2 milliárdos támogatással együtt így a kormány nagyjából 3 milliárds forintot biztosít a pécsi futball utánpótlás-nevelésre.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Újabb jelentős, Pécset érintő kormányzati támogatás jelent meg a Magyar Közlönyben csütörtökön este, vette észre a hvg.hu. Csak nemrég számoltunk be arról, hogy a pécsi egyetem kap a Modern Városok Program folytatására 5,7 milliárdos pluszpénzt, azt megelőzően pedig – egyelőre ugyan konkét számok nélkül –, de arról is hírt adhattunk, hogy bejelentették, hogy megépülhet a pécsi futballszeretők által már régóta remélt pécsi futballstadion. Amelynek várható építési költségét 15-20 milliárd forintra taksálják a szakértők.

Most egy újabb sportcélú, s azon belül is egy újabb, futballhoz kapcsolódó, az utánpótlás-nevelést segítő fejlesztés kapott közvetlen kormányzati plusz fejlesztési forrást. A Kovácstelepen már épülő, id. Dárdai Pál Labdarúgó Akadémia kapott a korábban megítélt 2,17 milliárdos kormányzati támogatás mellé 800 milliós töbletforrást. Habár a Magyar Közlöny szövege arra nem tér ki, miért van szükség a pluszpénzre, miért ennyire, de az éppen a napokban bejelentett egyetemi fejlesztéshez hasonlóan valószínűleg ezt is az építőiparban tapasztalható áremelkedéssel, esetleg új funkciók, fejlesztési elemek megvalósításával magyarázhatják.

Megírtuk, hogy az 5,7 milliárd forint egyetemi pluszpénz a már Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV Zrt-hez vándorol, hiszen ez a cég az orvosi kar új elméleti tömbjének generálkivitelezője, és a pénz egésze erre a projektre megy, addig az id. Dárdai Pál Labdarúgó Akadémiát is egy, korábbi helyi NER-kedvenc cég, a Volvo-gate ügyben most bíróság előtt is megnevezett, és a Mindeki Pécsért pécsi városházi frakciói közleményében lemondásra felszólított Bánki Erik baranyai fideszes országgyűlési képviselőhöz közel álló építési vállalkozó társasága építi. Vagyis ez az összeg is egy, a NER-nek kedves céghez kerül szinte biztosan.

A Magyar Közlönyben most megjelent, Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt határozatban azt írják, hogy a kormány elkötelezett a pécsi városi sportinfrastruktúra- és sportágfejlesztési program támogatás mellett. Illetve, hogy a program teljes körű megvalósítása megfelelően szolgálja az utánpótlás-nevelést, a diák- és hallgatói sport, a szabadidősport, a határon túli magyarlakta településeket érintő sporttehetséges-kiválasztás támogatását.

KategóriákMETÁL