Speedet, kristály methet és füves cigit is fogyaszthatott nagy figyelmet kapott akciója előtt az a 23 éves pécsi férfi, aki kedden egy fekete Skoda Octáviával eszelős száguldással vágott át a fél városon, közben a végén már 8-10 rendőrautó is üldözte, áthajtott piroson, kikerült elé kanyarodó rendőrautót, szlalomozott a forgalomban, tövig nyomta a gázt, több rendőrségi autóban és egy civilben is kár esett, egy rendőrlámpát is kidöntöttek a nagy üldözésben. A fiatalember az estét már otthon tölthette, a kihallgatása után elengedték.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Sosem volt jogosítványa annak a 23 éves pécsi fiatal férfinak, akit kedden Pécsett, fényes nappal több kilométeren keresztül üldözött előbb csak egy, aztán két-három, később négy-öt rendőrautó is, tudta meg a rendőrségtől a Szabad Pécs. Merthogy a kedd délután kiadott közlemény csak annyit írt, hogy nem rendelkezik jogosítvánnyal – de ezek szerint sosem volt neki.

Ehhez képest egészen ügyesen vezetett, pláne, hogy egy jobbkormányos Skoda Octáviáról van szó. Persze, mint azt a korábban közölt és lejjebb ebben a cikkben is beágyazott rendőrségi videóból látszik, a fiatal férfi nem sokat törődött a közlekedési szabályokkal, egy idő után pedig már az autó épségével sem.

Az már nálunk és másutt is publikált civil, olvasói videókból is látszik, hogy óriási volt a rendőri készültség, hasonlót akkor láthattunk Pécsett, amikor fél év után ismét kirabolta valaki a Komlói út elején lévő Takarékbankot idén tavasszal. A Szabad Pécsnek beszámoló szemtanúk szerint minimum 8-10 rendőrségi autó vett részt végül az üldözésben, az akcióban pedig még annál is többen. Azt csak kedden délután, a rendőrségi közleményből tudtuk meg, hogy az üldözés azzal kezdődött, hogy a férfi gyorsan hajtott a városban, amit egy járőr észrevett, szerette volna megállítani az autót, de a sofőr nem állt meg a jelzésre.

Megkérdeztük a rendőrségtől, hogy hány rendőrségi autó vett részt az akcióban, de a válasz az volt, hogy

„a férfi elfogása érdekében tett intézkedéseket a rendőrség a szükséges létszámmal és gépjárművel biztosította, a jármű követése során három rendőrautóban keletkezett kár”.

A fiatal férfi gyakorlatilag a fél várost átszelve lógott meg a rendőrök elől, persze utóbbiaknak be kellett tartaniuk a szabályokat és úgy közlekedni, hogy a férfi elfogása inkább később következzen be, mintsem személyi sérülés történjen. Ehhez képest is megsérült legalább két rendőrautó, egy civil rendőrségi autó és egy civil autó is.

A Szabad Pécs számolt be arról elsőként, hogy a férfit a kertvárosi Táncsics utcában látták száguldani, a városból kifelé hajtva. Később pedig már úgy kellett frissítenünk keddi cikkünket, hogy a Budai vámnál járt, aztán pedig a keleti városrészben, Meszesen elfogták a rendőrök, de már csak akkor, amikor kiszállt a Skodából és elfutott, de végül civilek feltartóztatták.

Hazamehetett a kihallgatása után

A rendőrségtől megkérdeztük, hogy őrizetbe vették-e a fiatalembert, de a válasz az volt, hogy nem. Mindeközben már más, nem hivatalos forrásból is arról értesültünk, hogy a Meszesen állítólag jól ismert fiatal férfi már aznap, az akciójának estéjén mutatkozott a környéken, s hogy többen nagyon dühösek emiatt, mondván sokkal komolyabb következménye is lehetett volna az eszement, és mint kiderült „bemindenezett” száguldásnak.

A rendőrség a most megválaszolt kérdéssor kapcsán ismerte el, hogy a férfi pécsi illetőségű, magyar állampolgár, nem volt és korábban sem volt jogosítványa, valamint egy jobbkormányos autót vezetett.

15 éves, jobbkormányos Skoda, 11. tulajdonossal

A Skoda Octavia a lekérhető adatok szerint 1.6-os, 114 lóerős, 15 éves (2005-ös évjárat), Magyarországra csak három éve, 2017-ben hozták be, a jelenlegi pedig a sorban már a tizenegyedik tulajdonosa 2005 2017 óta.

Amfetamin, metamfetamin, THC

Kérdésünk volt az is, hogy a férfi „csak” fogyasztott drogot előzetesen, vagy volt is nála, illetve, hogy lehet-e azt tudni, hogy mit fogyasztott, mit fogyaszthatott, milyen anyagokat mutattak ki a szervezetéből. A rendőrség válasza az volt, hogy „a személy járművének és ruházatának átvizsgálása során kábítószer gyanúját keltő anyag nem került elő”. Ugyanakkor a kábítószer „gyorsteszt metamfetaminra, amfetaminra valamint THC-ra adott pozitív jelzést”. Ami a THC füves cigarettára, marihuánára utal, az amfetamin a spuriként és gyorsként is emlegetett mesterséges drogra, a speedre, amely a kilencvenes évek közepe-végétől a 2000-es évekig volt az egyik leginkább fogyasztott kábítószer, de az utóbbi években ismét „divatba jött”, míg a metamfetamin a kristály, meth, vagy kristály meth néven ismert pszichoaktív és rendkívül veszélyes drog hatóanyaga. Hogy ezeket mikor fogyasztotta a vezetést megelőzően, azt majd a vizsgálat dönti el.

Szenzitív adatok

Rákérdeztünk arra is, hogy büntetett előééletű férfiról van-e szó, illetve, hogy van-e rendszeres jövedelme, de ezek szenzitív adatoknak számítanak, így a rendőrségnek nem áll módjában ezekkel kapcsolatban tájékoztatást adni.

Halmazatok

Az pedig, hogy a rendőrségi autóval való koccanás és/vagy az intézkedés közbeni, az elfogásakor viselt magatartása, esetleges ellenállása miatt merült-e fel vele kapcsolatban a hivatalos személy elleni erőszak gyanúja, és született-e már döntés ebben, azt írták, hogy ennek a kérdésnek a megválaszolása nem rendőrségi hatáskör.

Ami egyébként kulcskérdés lehet, hiszen ha emiatt is eljárás indul ellene és az ügy eljut a bíróságig, akkor egészen más lesz a büntethetőség felső határa, mintha ez nem lenne a vádpontok közt. Az viszont egészen biztosnak tűnik, hogy ha bíróságra kerül az ügy (és az is meglepetés lenne, ha ez nem történne meg) enélkül is halmazati büntetéssel kellene számolnia egy lapunknak nyilatkozó, büntetőjogban jártas ügyvéd szerint. A halmazat miatt a legsúlyosabb büntetéssel fenyegető bűncselekmény felső büntetési határa másfészereződik meg – és ha lesz még harmadik, negyedik bűncselekmény vagy szabálysértés, amellyel megvádolják, azok további súlyosító tényezők lesznek (azaz azok miatt a lehetséges kiszabandó büntetés felső határa már nem emelkedik).

Márpedig, ha a hivatalos személy elleni erőszak (1-5 év) is a gyanúsítás és az esetleges későbbi vádpontok rész lesz, akkor a férfi 1-7,5 év büntetéssel fenyegetett lesz, míg, ha ez „kiesik), amúgy a közúti veszélyeztetés (0-3) lehet a legerősebb pont, azaz 0-4,5 év fenyegetettségről beszélhetünk.

Soha nem volt jogosítványa

Ha nem volt jogosítványa eddig még soha, hogyan tudott így vezetni, a kérdés nyilván nem csak bennünk merült fel. Sajnos erre a kérdésre semkaptunk választ, a nyomozás érdekeire való tekintettel. Csakúgy, mint arra a kérdésre, hogy mondott-e arról valamit az autós, hogy miért nem állt meg már az első jelzésre.

Autós üldözés Pécsett – Car Chase in Pécs

Autós üldözés Pécsett – Car Chase in Pécs – Coub – The Biggest Video Meme Platform by Attila Babos

A hivatalos, kedd délutáni rendőrségi közlemény ez volt:

„Egy gyorshajtót akartak megállítani a rendőrök Pécsett, az 57-es főúton 2020. október 6-án délelőtt. Az autót vezető férfi azonban a rendőri jelzést figyelmen kívül hagyva továbbhaladt.  A járőrök követni kezdték az autóst, aki menet közben érintőlegesen nekiütközött egy rendőrautónak, egy másik rendőrautó az autós miatt nekiment egy jelzőlámpának, a menekülő végül Pécsett, a Pákolitz István utca és a Szeptember 6. tér kereszteződésénél karambolozott egy harmadik, civil jellegű rendőrautóval. A férfi ezt követően kiugrott az autójából, és futva próbált menekülni, de a rendőrök elfogták. A 23 éves pécsi férfiról kiderült, hogy nem rendelkezik vezetői engedéllyel, és a vele szemben elvégzett drogteszt pozitív jelzést adott, ezért a sofőrt további intézkedések megtétele céljából előállították a rendőrkapitányságra.

A férfi ellen cserbenhagyás, közúti veszélyeztetés és kábítószer birtoklása miatt nyomoz a Pécsi Rendőrkapitányság. A hivatalos személy elleni erőszak elkövetését az ügyészség vizsgálja. A videófelvételek alapján a rendőrök összesítik a sofőr által elkövetett szabálysértéseket, és azok miatt szabálysértési eljárás is indul ellene.”

A Szabad Pécsnek elküldött olvasói videó a férfi elfogásáról:

Ez pedig a rendőrségi videó, amiből a fenti kúb is készült:

KategóriákPOP