Pécsi példát hozott fel az LMP, illetve Ungár Péter, LMP-s országgyűlési képviselő annak illusztrálására, hogy milyen hosszú is az idősotthonokban a várólista Magyarországon. Az, hogy legyen több idősotthoni férőhely, csak egy a három pontban megfogalmazott főbb követeléseik közül.

A cikk a hirdetés után folytatódikIdén január óta nem közli az EMMI, hogy milyen hosszúak a várólisták az idősotthonokban, ettől még minden magyar család pontosan tudja, hogy ma Magyarországon nem hónapokban, hanem években mérik a várólisták hosszát, írta csütörtök délutáni Facebook-os bejegyzésében Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője.

A jelenség oka, hogy hiányoznak a férőhelyek, ráadásul az egyre inkább elöregedő társadalmunk miatt minden évben egyre nagyobb és fájóbb lesz ez a hiány, ameddig nem történik érdemi intézkedés, utalt a helyzet súlyosságára a politikus.

Az LMP egy pécsi példát hozott az országos jelenség bemutatására, amin látszik, hogy a helyzet tragikus, hiszen gyakorlatilag 100%-os, vagyis a férőhelyekkel azonos létszámú a várólista hossza (lásd lejjebb az LMP által készített, a pécsi önkormányzat adataira építő ábrát).

Még akkor is így van, így lehet ez, ha Pécsett a jóval nagyobb létszámú idősotthon (a malomvölgyi) működtetését az önkormányzat évekkel ezelőtt átengedte egy egyházi fenntartónak, a Baptista Szeretetszolgálatnak, és Pécsett még ezen túl is van más, nem önkormányzati fenntartású idősotthon is. Már csak azért is (és ez is a Szabad Pécs megjegyzése), mert azokban az intézményekben is hosszú a várólista – meglehet, ezt már nem konkrét, kikért adatra, hanem informális értesüléseinkre hivatkozva írjuk le.

Három intézkedés van, ami nélkül társadalmi tragédiához fog vezetni az, hogy a kormány nem költ az idősgondozásra, írta a zöldpárti politikus:

1. Bérrendezés kell a szociális dolgozóknak! Ha nem lesznek a szociális dolgozók végre megfizetve, akkor nem lesz hazánkban méltó idősgondozás.

2. Az államnak el kell kezdeni férőhelyszámot fejleszteni. Nem elegendő az egyház kiemelt részvétele, ez állami feladat.

3. Meg kell emelni az idős embereket otthonápolóknak a díjazását a 38 illetve 58 ezer forintról a minimálbér szintjére.

Posztja végén Ungár azt kéri, hogy aki egyetért a fenti követelésekkel, az a https://beremelest.hu oldalon írja alá az ezügyben indított petíciót.

KategóriákMETÁL