Ha látványosan nem is vesztek össze a múlt kedden a ZSÖK új ügyvezetői pályázata miatt a Pécset tavaly ősz óta  külön frakciókkal ugyan, de koalícióban irányító ellenzéki pártok képviselői (és pláne nem lett vége a fideszes médiumokban vizionáltan és ott a legenyhébb kifejezéssel is szivárványkoalícióként emlegetett ellenzéki összefogásnak), az tagadhatatlan, hogy a feszültség és a nézetkülönbség érezhető volt. A Szabad Pécs írta meg azt, hogy csupán szűk egy évvel a Fidesz pécsi leváltását követően írhattak alá koalíciós megállapodást a pártok és szervezetek, illetve szereplők. Sajgó Györgyöt, a Momentum új pécsi városházi frakcióvezetőjét azonban nem csak erről kérdezte interjújában a Szabad Pécs.

A cikk a hirdetés után folytatódikElégedettek azzal a háttéralkuval, amit kötöttek – még, ha nem is kizárólag a Momentum kötötte azt?

Az első perctől kezdve a város és a pécsi polgárok érdekében dolgozunk. Ebbe beletartozik az is, hogy a közös munka tapasztalatait folyamatosan értékeljük és beépítjük. Azt gondoljuk, hogy az mindenki számára világos, hogy öt párt koalícióját alkotjuk. Éppen ezért, mint egy párkapcsolatot, ezt is gondozni kell. Természetesen vannak kérdések, amikben más nézeteket vallunk, de ez nem akadályoz meg minket a közös munkában. Ennek példája ez a szerződés is. Hasznosnak érezzük, hogy ezt időről időre írásban is megerősítsük. Mi úgy látjuk, hogy ez a megállapodás egyértelműbb keretet határoz meg, több átlátatóságot és gördülékenyebb együttműködést biztosít a pécsiek érdekében. Itt csak és kizárólag a pécsi polgárok elégedettsége számít, hiszen értük dolgozunk.

Az emberek egy része lehet, hogy csak annyit mond, hogy a háttérben alkudoznak a politikusok. Megérte akkor ez?

Magától értetődő, hogy az emberek egy része nem fog velünk egyetérteni, akár azok is lehetnek időnként és egyes kérdésekben más véleményen – éppen ugyanúgy, mint a koalíción belül is kialakulhat véleménykülönbség, de ez így természetes. Van, aki úgy gondolja, hogy ezeket a kérdéseket a nyilvánosság előtt kell megbeszélni, és van, aki szerint nem. 

Mi úgy gondoljuk, hogy minden megbeszélés eredménye igenis a pécsi polgárokra tartozik, hisz most is erről beszélgetünk. A mi munkánk eredménye mindig ellenőrizhető és számonkérhető lesz, akár a média akár a polgárok számára. A koalíciós együttműködés megerősítése szerintünk mindig siker. Hogy megérte-e ez a megállapodás, az majd a következő egy év tapasztalataiból kiderül.

A koalíciós alku úgy jött létre, hogy a Pécsi kommunikációs Központ igazából csak nemrég kinevezett megbízott ügyvezetője lett a ZSÖK ügyvezetője is, amit persze egy nyilvános pályázat előzött meg, amelyen ő is indult. Viszont előtte többen is, a Momentum képviselői sem mondtak rá igent. Végsősoron a Momentum elfogadta a kinevezést és a személyt, aki ellen tiltakoztak? Jó kezekben lesz önök szerint a ZSÖK? Az, ahogyan elfogadták az ő kinevezését, tehát egy másik ügyre vonatkozó alku által, az rendben van? Vagy semmi különös nem történt, ilyen a politika, így működik?

Valóban voltak fenntartásaink, ugyanakkor több szempont is felmerült, amiket nekünk mérlegelni kellett. Első körben városházi bizottsági ülésen lehetőséget adtunk arra, hogy mindenki újraértékelje a szempontjait. 

A másnapi közgyűlésen viszont nagyon komoly döntéseket kellett meghozni. A koalíción belül, azaz más pártokból egyértelműen és többen is bizalmat szavaztak a PKK jelenlegi megbízott ügyvezetőjének, és ezt nekünk is tiszteletben kell tartani, hiszen egy koalíció úgy működhet jól, ha kompromisszum-képesek vagyunk. Persze csak mindaddig, amíg az a város érdekeit szolgálja. Természetesen a Momentum helyi frakciója a teljes átláthatóságért fog dolgozni, legyen az bármilyen városi cég. Ennek jegyében Topán László momentumos képviselőtársam már a kinevezést követően alig néhány órával kérdéseket fogalmazott meg az új ügyvezetőnek. A pécsi polgárok a jövőben is ezt a hozzáállást fogják tapasztalni tőlünk.

Amellett, hogy mások bizalmat szavaztak és önök szerint ez a kompromisszum vállalható volt, volt más is, ami az igen-szavazat mellett döntött végül?

Világos volt a számunkra is, hogy a ZSÖK nem maradhat ügyvezető nélkül, hiszen a mai napig várjuk a kormánytól a korábban szerződésben vállalt kötelezettségét, amit mindezidáig nem teljesített. Magyarul a ZSÖK üzemeltetési költségéhez való 2020. évi kormányzati-minisztériumi hozzájárulást, bár október 1-je van, még nem küldte meg a kormány. Azt pedig nem szerettük volna, hogy esetleg arra hivatkozva, hogy nincs ügyvezetője a cégnek, a pécsi önkormányzat nem volt képes a menesztett ügyvezető helyére új, alkalmas vezetőt találni, veszélybe kerüljön ez a támogatási összeg. Merthogy sajnos úgy véljük, hogy ma ez egy valódi, reális kockázat. 

Hogyan tudtak eddig együtt dolgozni, ha nem volt aláírva a koalíciós szerződés? Volt emellett, ezelőtt más írásba foglalt együttműködési megállapodás?

A tavalyi önkormányzati választás előtt közös szándéknyilatkozatot fogalmaztunk meg, annak szellemében dolgoztunk eddig, és gyűjtöttük a tapasztalatokat, most láttuk elérkezettnek az időt arra, hogy ezeket a tapasztalatokat kiegészített formában írásba is foglaljuk.

A Momentum a második legerősebbb ellenzéki párt az országban és Pécsett is. Lesz Momentum által jelölt országgyűlési képviselő-jelölt 2022-ben a négy baranyai körzet egyikében? Ha nem lesz, akkor is benne lesznek az ellenzéki választási együttműködésben?

Terveink szerint lesz, pontos számot még nem tudunk.

Nem vagyunk még az új pécsi városvezetés szempontjából egyéves évfordulónál (ráadásul október végén alakult csak meg az új testület), de már közelítünk. Elégedettek? Mi az, amit még év végéig, mi az, amit jövő ilyenkorra, és mi az, amit 2024-re szeretnének elérni?

Tavaly október óta sokat tájékozódtunk, rengeteg szerződést és projektet örököltünk meg az előző városvezetéstől, beletanultunk az önkormányzati munkába, és átvészeltük a koronavírus első hullámát. Sok tekintetben nem úgy alakult, ahogy terveztük, illetve most a COVID-19 második hulláma is sok bizonytalanságot okoz, de még az év vége előtt meg fog nyílni például az IT HUB, amit Nemes Balázs segített a város oldaláról, számos más városi partnerrel együttműködve. (Az IT HUB-projekt az informatikai és innovációs iparágban érintett pécsi cégek, intézmények számára kidolgozott kezdeményezést takar, amelynek célja, hogy összefogják és segítsék ezeket a cégeket, például segítsék pécsi belvárosi irodához jutásukat önkormányzat tulajdonban vagy kezelésében lévő, kihasználatlan vagy eddig más funkciójú épületekben, ami növelheti az összes pécsi belvárosi ingatlan iránti keresletet. – Megj: B. A.)

A pécsiek, a választópolgárok is látják ezt a munkát és ezeket az eredményeket?

A vírus kapcsán meghozott kormányzati intézkedések miatt nehezen tervezhető sajnos a következő időszak, de az biztos, hogy a hozzánk tartozó választókerületek kiemelt figyelmet fognak kapni, ezúton is kérjük a lakókat, hogy keressenek minket bizalommal. 2024-re bízunk benne, hogy a most előkészítés alatt álló ügyekből valós, érdemi eredmények lesznek, de nehéz a jelenlegi helyzetben előre tervezni, még előttünk áll a pécsi, az országos és az európai uniós költségvetés is. Bízunk benne, hogy két momentumos EP-képviselőnk munkájának köszönhetően közvetlen forráshoz jutnak az önkormányzatok, Anna és Katka is (Donáth Anna és Cseh Katalin – megj.: B. A.) nagyon sokat dolgozik ezen. Ez nagyban befolyásolni fogja a jövőbeni városi fejlesztéseket.

Ön előrébb lépett a pécsi politikai életben, aktívabb szerepet vállalt a Momentum-frakcióban. Mi volt ennek a döntésnek az oka?

Mindig is az hajtott, hogy az utánunk jövő generációnak olyan országot építsünk fel, ahol tud majd boldogulni, ezt az elhatározásomat a gyerekeim megszületése még jobban megerősítette. Nekem fontos, hogy nekik ne legyen létkérdés emigrálni. Motiváltabb is lettem az elmúlt évben, mert látjuk azt, hogy mennyi ember számít ránk. Ezért elvállaltam a frakcióvezetést és a városi elnökségbe is megválasztottak, ami számomra mindenképpen egyfajta visszaigazolása volt annak, hogy eddig talán jól végeztem a munkámat.

Már a ZSÖK-ügyvezetői pályázat kapcsán, majd a múlt kedden, a szeptemberi közgyűlésen, az új ZSÖK-ügyvezető megválasztása kapcsán előjött, fényt kapott, hogy a pécsi városvezető koalíció pártjai és tagjai közt van feszültség. Egyesek arról is beszéltek és írtak, hogy felbomolhat vagy akár fel is bomolhatott volna az ellenzéki koalíció. Igaz ez? Mi kell ahhoz, hogy ez megtörténjen, vagy még feszültebb legyen a helyzet? 2022 miatt kell egyben tartaniuk a szövetséget?

Minden koalícióban van egyet nem értés. Az a kérdés, hogy ezt hogyan tudjuk megoldani. Úgy oldottuk meg, hogy a bezárkózás helyett jobban nyitottunk egymás felé, a korábbiaknál éppenhogy nem kevesebbet, hanem többet telefonáltunk, beszéltünk és egyeztettünk. Hogy mi kellene ahhoz, hogy felbomoljon a koalíció? Azt jelenleg megítélni nem tudom, azért dolgozunk, hogy ez ne következzen be. Mi úgy látjuk, hogy senkinek nem érdeke a koalíció felbomlása, hiszen a sikereinket is együtt értük el.

Arról korábban is lehetett hallani, hogy feszültséget jelent, hogy a polgármesterhez igazán közel MSZP-s politikusok kerültek, akár olyanok is, akik nem is indultak képviselő-jelöltként, sőt talán hivatalos városházi tisztségük sincs, de a szavuk igenis számíthat. És ezt nem nem néztek jó szemmel a többiek, sőt igazából nagyon meglepődtek ezen a helyzeten. Naívak voltak? Innentől kezdve most már lehet kezelni ezt a helyzetet?

Mi azokat tartjuk legitim politikai szereplőnek ebben az összefüggésben, akik választott tisztséget viselnek, bírják a választók és a közgyűlés bizalmát. A polgármester saját döntése, hogy kit, mennyire enged közel magához, amennyit megtehetünk és meg is teszünk, az az, hogy észrevételeinket és kritikánkat jelezzük személyesen a polgármesternek.

KategóriákMETÁL