Az elmúlt napok hazai közéleti történései közül Ferenc pápa tervezett magyarországi látogatása tartotta lázban az országot, nem is feltétlenül a hír, hogy Budapestre érkezik a katolikus egyházfő, hanem az a sajtóértesülés, hogy várhatóan nem fog találkozni Orbán Viktorral – sem Áder Jánossal, sem más magyar állami vezetővel. Most úgy tűnik, mégiscsak meglesz az Orbán-kabinetnek oly fontos találkozás, illetve, megfordítva: elkerülhetik a kínos mellőzést.

A cikk a hirdetés után folytatódikA várható találkozóról a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia adott ki közleményt szerdán délelőtt. S habár most azt is írták, hogy hamis információk jelentek meg erről a sajtóban, azt azért tudni kell, hogy egy, a Vatikánhoz közel állónak tartott, amerikai keresztény lap, a National Catholic Register híre alapján terjedt el, hogy Ferenc pápa nem óhajt találkozni a magyar vezetőkkel. S hogy rövid időt tölt majd el az országban, gyakorlatilag villámlátogatást tesz, miközben Budapestről Szlovákiába repül majd, többnapos látogatásra. Azt eddig is lehetett tudni, hogy Ferenc pápa szeptember 12-én érkezhet meg Budapestre, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust lezáró szentmisére.

Azt is hozzá kell tenni a fentiekhez, hogy az eredeti hír, és az azóta megjelent magyarországi híradások sem azt mondták, hogy Ferenc pápa biztosan nem találkozik majd Orbán Vikorral vagy Áder Jánossal, hanem hogy jelenleg ezt lehet tudni, nem hivatalosan, de a magyar püspöki kar és diplomáciai úton a kormány is igyekszik mindent elkövetni annak érdekében, hogy sor kerülhessen legalább egy rövid találkozóra a katolikus egyházfő, illetve a magyar vezetők közt.

És az is beszédes, hogy a múlt héten megjelent hírt nem cáfolta, sem a magyar kormány, sem a magyar kormányhoz közeli médiumok. Sőt, a hétfői Sajtóklub azóta elhíresült jelenetében az egyik szereplő arról beszélt, hogy Ferenc pápa ebben a percben keresztényellenes (ti. ha bármi baja is van Orbánékkal, nem gyakorolja a megbocsátást) magatartást tanúsít, amivel rendkívül súlyos kárt okoz a keresztény világnak, sőt, igazából nem is ő az eredeti pápa, hanem a posztjáról lemondott XVI. Benedek, aki szerencsére még él, és talán ő tud is majd hatni erre “a különös pápatársra”, és fel tudja majd világosítani arról a “keresztényellenesen viselkedő” Ferencet, hogy mi is a felelőssége és kötelessége a keresztény világ vezetőjének.

Keresztényellenes pápa

Keresztényellenes pápa – Coub – The Biggest Video Meme Platform by Attila Babos

A ma délelőtti közlemény szerint Ferenc pápa a szentmisét megelőzően a tervek szerint külön fog majd találkozni a magyar állami vezetőkkel, Áder János köztársasági elnökkel és Orbán Viktor miniszterelnökkel, valamint a kormány tagjaival és még további más magas rangú állami vezetőkkel.

„Sajnálatosnak tartjuk, hogy a Szentatya magyarországi programjáról – amely jelenleg még szervezés alatt van – hamis információk és téves értelmezések terjedtek el helyi és nemzetközi médiumokban. Például nem felel meg a valóságnak az a híresztelés, hogy a Szentatya bárkivel való találkozást kizárt volna a programjából” – írták.

KategóriákMETÁL