Az időjárás közbeszólhat, de a tervek szerint egy hét múlva, október 20-ától üzemel a pécsi óriáskerék. A szerkezet nyaranta Siófokon, a Balaton-parton áll, így Pécsen várhatóan 2021 májusáig ülhetünk fel rá.

Már látszik, milyen magas, a váza már áll, de még épül a Pécs Eye, a Lánc utcai rendelőintézet előtti területen hamarosan kipróbálható óriáskerék. Az időjárás közbeszólhat, de a tervek szerint egy hét múlva, október 20-ától üzemel majd a Pécs Eye. A szerkezet nyaranta Siófokon, a Balaton-parton áll, így Pécsen várhatóan 2021 májusáig ülhetünk fel rá.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Az üzemeltető az ajkai Horváth Lunapark Kft., egy szórakoztatóiparra fókuszáló vállalkozás, ami kezdetben vidámpark-üzemeltetéssel, 2017 óta óriáskerekekkel foglalkozik. Az előző években Szombathelyen és Győrött, nyáron pedig Keszthelyen állították fel az 50 méter magas magyarországi gyártmányú kereket, a Hungarian Diamond Wheel-t, ami nagyon népszerűvé vált. Hasonlóan a többi városhoz, Pécsett is a vállalkozó kezdeményezésének köszönhető, hogy hamarosan egy új, ideiglenes kilátóról nézhetünk le a városra.

De mi a helyzet a sokak által kifogásolt helyszínnel?

Mint azt Horváth Mihályné a cég képviseletében lapunknak elmondta, az óriáskerék elhelyezésénél figyelembe kell venni, hogy milyen talajra kerül. Pécs domborzati adottságai miatt elsőre körülményesnek tűnt a helyszín megtalálása, viszont az üzemeltető statikusa a pécsi önkormányzattal közösen megfelelőnek találta a rendelőintézet előtti üres területet.

A helyszín egyrészt az altalaj miatt, másrészt megközelíthetőség szempontjából alkalmas, mivel úgy tűnik, innen remek látvány nyílik a város egyes nevezetességeire – tudtuk meg Horváth Mihálynétól.

Valamint az sem lehetett hátrány, hogy a kijelölt terület nagyobb része önkormányzati tulajdon.

Fotó: Bacsa Eszter

A Pécs Aktuál cikke szerint viszont közel sem látható 50 méteres magasságból a Zsolnay-negyed vagy a Székesegyház, amint azt Ruzsa Csaba alpolgármester a PécsMa hasábjain beharangozta. Pedig az önkormányzat szerint az lenne az óriáskerékkel az egyik fő cél, hogy megnöveljék a turista- és gyalogosforgalmat a Zsolnay-negyed és a belváros között, a másik cél pedig, hogy új látószögből tekintsünk a városra. Így viszont valószínűleg csak a rendelőintézethez közeli épületeket lehet más szögből megtekinteni.

De nem csak a sajtó, hanem politikusok is megfogalmaztak némi kritikát. Például Csizmadia Péter fideszes önkormányzati képviselő szerint a város lakosságát is megosztja a kerék helyszíne, és már egyfajta vita is kialakult az ügy kapcsán. Ő maga viszont megkérdőjelezi a létjogosultságát, hivatkozva arra, hogy a város amúgy is „egy hegy lábához épült”, s szerinte akad más, magaslati ponton lévő kilátó is a városban. Mindezeken túl pedig Csizmadia Péter az óriáskerékben még turistalátványosságként sem lát túl sok lehetőséget – habár azt megjegyzi, hogy nem lesz rossz buli felülni rá, főleg este, amikor a város fényekbe öltözik.

Mindezek ellenére az üzemeltető bízik benne, hogy az embereknek tetszeni fog az ideiglenes látványosság, és ha az önkormányzat is úgy gondolja, esély lehet egy hosszú távú szerződéskötésre. Vagyis akár még az sem zárható ki, hogy a jövő év őszétől újra Pécsett ülhetünk fel a kerékre.

A jegyárak tekintetében nem lesz különbség Győrhöz vagy Keszthelyhez viszonyítva, a felnőttjegy 2000 Ft, a gyerek-, diák- és nyugdíjasjegy 1500 Ft lesz.

Az óriáskerék elhelyezésével kapcsolatban megkerestük az önkormányzatot is. Annyit árultak el, hogy “az építés és a működtetés költségeit a tulajdonos viseli, az önkormányzat biztosítja a területet egy bérleti konstrukció keretében, amelyben minimális fizetendő összeg (havi 160 ezer forint + ÁFA) és jegyek biztosítása is szerepel az önkormányzat felé.”

KategóriákPOP