Kíváncsi volt arra, hogyan is néz ki majd az új pécsi vásárcsarnok? Most mutatunk néhány fotót a látványtervekről, amelyeket az új pécsi vásárcsarnokot tervező építészek készítettek. Másfél év múlva kész lehet, de az szinte biztos, hogy 2022 karácsonyára már ott vehetik majd a mákot, diót, savanyú káposztát és a halat is. Van azonban egy olyan hírünk is, aminek nem fognak örülni.

A cikk a hirdetés után folytatódikEgy olyan információ is elhangzott az új pécsi vásárcsarnokkal kapcsolatban ugyanis a kedd délutáni, de már estébe is nyúló pécsi közmeghallgatáson, amelyre valószínűleg nem sokan számítottak. És ami jó hír, de egyben (átmenetileg) rossz is: nem lesz zökkenőmentes az átköltözése az árusoknak a régi csarnokból az új épületbe.

Pedig ez volt a terv. És nem azért lesz problémás, mert nagyon messze kellene cipekedni, hanem mert egész egyszerűen nem lesz kész addigra az új pécsi vásárcsarnok, ameddigre be kell zárni a régit.

Hogy mi ebben a jó hír?

Egyrészt az, hogy még ha hosszabb időről is van szó, ez átmeneti idő, de nagyjából egy évről, rosszabb esetben másfél évről: 2021 nyarától 2022 nyaráig, de legkésőbb 2022 végéig tart a felújítás terv szerint.

Másrészt az, hogy amiatt “nem tudják tartani” a régi épületet, mert a pécsi önkormányzat mintegy 800 millió forintos támogatást nyert el, avagy csoportosíthat át ennyi EU-s pénzt a régi vásárcsarnok felújítására. Viszont éppen ezért annál a projektnél is 2022 vége lesz a legkésőbbi befejezés, a projekt legvégső határideje – a városvezetés belvárosi irodaházat szeretne ott kialakítani, a jelenlegi, meglévő csarnoképület részleges bontásával, átalakítással és felújítással.

Több éve olyan elképzelés is volt, hogy a régi épületet elbontják majd, és park létesül a területen. Az épület felújítása, és más, üzleti célú hasznosítása mellett döntöttek azonban – és ehhez pénzt is tudtak rendelni. Legfeljebb másfél évük lesz arra a munkára, ha tartani akarják a határidőket. Ami azt is jelenti, hogy 11-12 hónapra, de akár kb. másfél fél évre is átmeneti helyet kell biztosítani majd a pécsi belvárosi nagypiac üzemeltetésére.

Megítélték Orbánék a még szükséges 500 milliós forrást Pécsnek az új vásárcsarnok felépítésére

A kedd esti éves kötelező meghallgatáson Pécsett az új vásárcsarnokkal kapcsolatos beruházás volt a fő téma. Mint megírtuk, a COVID-járvány miatt nem a városházán, hanem a Kertvárosban, a PKK Apáczai színháztermében volt a közmeghallgatás. A járványügyi szabályokat is betartva mintegy ötven érdeklődő vett azon részt.

Az is elhangzott, hogy a régi piacépület 2021 nyarán esedékes bezárásáról, illetve az új helyszínről a jövőben még egyeztetésekre és tárgyalásokra lesz szükség. El kell dönteni, hova tudnak majd költözni.

Így néz majd ki az extramodern új pécsi vásárcsarnok

Ez nyilván nem kis kényelmetlenséget jelent majd, nagyon más helyzet lesz, mint amit elterveztek, hogy pár nap alatt átpakolnak majd a régi épületből a már elkészült újba, vagyis szinte észrevétlen lesz az átállás.

Cserébe azonban két fontos belvárosi fejlesztési projektet is be fognak tudni fejezni Pécsett a tervek szerint 2022 nyarára, legkésőbb 2022 végére.

Az új vásárcsarnok már épül, az alapozás második üteménél tartanak. Mint ismert, a pályázaton, és még Páva Zsolték idején kiválasztott nyertes építési kivitelező a tavaly október előtt Pécsett kedvenc építős cégnek mondható B Build & Trade lett – amely cég tulajdonosa és vezetője Bánki Erik jóbarátja.

Az új pécsi vásárcsarnokról a közmeghallgatáson Getto Tamás és Sztranyák Gergely építészek, vezetője, az új vásárcsarnok tervezői tartottak prezentációt.

Az új csarnok egyszintes lesz, de így is jóval nagyobb a jelenleginél, az új nagyjából bruttó 6300-6500 négyzetméter alapterületű lesz. Mint korábban és feljebb is írtuk, 2022 végére el kell készülni az új csarnokkal, de a belőtt dátum már 2022 nyarának vége. Vagyis szűk két éven belül nyithat tehát Pécsett az új vásárcsarnok. Egyelőre a tervek szerint haladnak.

KategóriákMETÁL