A trollokat továbbra sem etetjük, sőt, ha muszáj, akkor le is tiltjuk őket, de a normálisan megfogalmazott kritikára igyekszünk válaszolni. Akár faxon érkeznek, akár Facebookon. Így van ez “Róbert” hozzászólásával is:

A cikk a hirdetés után folytatódik“Ne haragudjatok,csak egy segítő megjegyzés. A jelenlegi gyakorlattal, hogy folyamatosan a baloldalhoz, liberális vonalhoz, illetve Simicska-sajtóbirodalomhoz megkérdőjelezhetetlenül módon kötődő lapokat idéztek és azokban ráadásul publikáltok is, szerintem éppen a független/szabad mivoltotokat erodálásától kell tartanotok. Tudom, hogy meg kell élni valamiből, de félő, hogy ennek oltárán függetlenségeteket is feláldozzátok, ill. folyamatosan bontjátok a rólatok kialakult független képet. Egyébként hajrá, kicsit alaposabb, kevésbé felületes és harag/dühtől mentesebb cikkekkel, jobb helyesírással és egyszerűbb mondatszerkesztéssel van jövőtök.”

Kedves Róbert!

Nem minden hozzászólónknak válaszolunk ilyen hosszan, főleg nem (feltehetőleg) álnéven kommentelgetőknek, de mivel közérdekű és teljesen jogos felvetéseket is tartalmaz a mondandód, ajánlásod, ezért szűkös erőforrásainkat nem sajnálva “megtisztelünk”. Tudod, ahogy Hoppál Péter minket. Jó lenne, ha tiszteletből több is, és másnak is jutna! Örülnénk, ha a teljes sajtó, nem amelyik a mantrákat zengi, hanem az igazi, amelyik mer értelmes, releváns kérdéseket feltenni, kapna belőle. Na, nem túl sokat, csak annyit, amennyi jár neki, mert (és ha) végzi a dolgát. Például, hogy kérdéseket tesz fel. Mert fel kell tenni a kemény, néha bántó és kényelmetlen kérdéseket is, lehetőséget adva ezek megválaszolására. Egy csomó minden más mellett ez is a szakmaiság és szakmai etika része, amiknek felül kellene írnia azokat az ideológiai címkéket (liberális, baloldali), amiket te is használsz. Mert ebben a tekintetben semmi értelme sincs ezeket feszegetni. Teljesen mindegy, hogy milyen címkéje van a médiának, amíg végzi a dolgát. És nem a propaganda dolgát végzi.

De Magyarországon – és a hozzászólásoddal te is ezt csinálod – inkább ezek a sokszor fegyverként használt címkék írnak felül minden mást. A józan észt is. A kérdésfeltevést is. Ezért sincs tisztességes Orbán-interjú lassan 8 éve, ezért nem válaszol a polgármester még az adott témában tartott sajtótájékoztatón feltett kérdésre sem, és ezért lép ki a kamera elől Kósa Lajos. Mert minden az “aki nincs velünk, az ellenünk van” stratégiára épül. És ezért nem kell a Simicska-birodalomhoz, Soros-hadsereghez tartozni, hiszen már akkor is eltiprandó ellenség vagy, ha kérdéseket teszel fel, válaszokat próbálsz találni. Kételkedni, hogy ez a létező világok legjobbika. Vagy, hogy egyáltalán jó az irány.

Elnézést, hogy messziről indítottunk, de – ahogy te is megpróbáltad – a jelenlegi médiahelyzet és közélet kontextusában helyeztük el a hozzászólásodat. 

A felvetéseid végét pedig azért ilyen röviden válaszoljuk meg, mert részben ennek a jól megírt, régi mesének a tanulságával is egyetértünk, miközben arra törekszünk, hogy a cikkeink színvonala javuljon és ezáltal a mi szakmaiságunk is fejlődjön. És közben annak örülnénk, ha csak a hozzáértésünkön múlna a jövőnk.

KategóriákMETÁL