Politikai bohóckodásnak nevezte a Fidesz pécsi közgyűlési frakciója azt, amit az új pécsi városvezetés a vásárcsarnok építése kapcsán művel. A kormánypártiak valódi megoldást sürgettek, illetve úgymond szakmai tanácsadásra is bejelentkeztek az ügyben.

A cikk a hirdetés után folytatódikMint megírtuk, az új pécsi vásárcsarnokot már építik, és a városvezetés szerint 2022 nyarára, ősz elejére el is készülhetnek. A gyakorlatilag 2015-ben elkezdett program építési kivitelezési megvalósítása azt követően tudott elindulni, hogy az új városvezetés megunta azt, hogy a kormány halogatja a válaszadást abban az ügyben, hogy át tudnak-e csoportosítani más uniós forrásokat a vásárcsarnok megdráguló építésére, majd miután Ruzsa Csabáék egy sajtótájékoztatón bejelentették, hogy az önkormányzat elkezdi maga ettől függetlenül az építkezést, felgyorsultak az események. Az új vásárcsarnok-projektet 2015-ben elkezdő pécsi Fidesz is szerette volna már egyébként ezt az átcsoportosítást vagy azon túli plusz forrásbevonást elintézni, de nem jártak sikerrel 2019 őszéig.

Amiképpen az a 800 milliós uniós pályázati pénz is még az előző városvezetés idejéből maradt meg a régi csarnoképülettel kapcsolatos átlakításra a tudomásunk szerint, amelyről most Péterffyék úgy határoztak, hogy az épület felújítására és átalakítására fordítják. Ruzsa Csaba azt mondta erről korábban lapunknak, hogy amennyiben jó színvonalú irodaházat tudnak ott kialakítani, akkor van remény arra, hogy találnak oda bérlőt, vagy olyan beköltözőt, amely hazsznosítani tudja az irodaházat, ezzel új, magasabb jövedelmi szintet jelentő, tudásintenzív munkahelyek jöhetnek létre. Ezirányú tárgyalásokat pedig már el is kezdtek a város vezetői a piac szereplőivel.

Csakhogy annak az építési kivitelezési projektnek, a régi csarnok átalakításának is el kell készülnie legkésőbbb 2022 végéig, azaz el kell kezdeni már a jövő nyáron az átalakítást.

Ami viszont azt is jelenti, hogy a jövő nyártól kezdve, kb. egy, legfeljebb másfél évig nem lesz már meg a régi csarnok, de még az új épületbe sem lehet beköltözni.

Emiatt a vásárcsarnokban áruló őstermelők, kofák, kereskedők érthető módon csalódottak és kétségbeesettek lettek, hiszen nekik 4-5 éve azt ígérték Páváék, hogy nem lesz átmeneti idő. Vagyis csak akkor zárják be a régi csarnokot, ha az új készen van.

Igaz, az előző városvezetésnek nem volt, vagy nem úgy tűnt, hogy van olyan világos terve a régi épülettel, ami most felbukkant, illetve ha volt is, jól titkolták – és itt nem csak a tervekre gondolunk, hanem a konkrét üzleti tárgyalásokra, lehetséges befektetőkkel, beköltözőkkel.

Még inkább probléma, hogy elhúzódott az építés megkezdése, hiszen amennyiben már az előző városvezetés időszakában el tudják indítani a kivitelezést, akkor egyáltalán nem biztos, hogy lett volna átmeneti időszak, vagy hosszabb időszak, pláne nem egy-másfél évnyi átmeneti idő.

Mindenesetre, mint írtuk is, ennek az ügynek a megoldásától függ, hogyan lehet majd értékelni az új pécsi városvezetés döntését a két, majdnem teljesen párhuzamosan futó projektről.

Emiatt kezdtek egyeztető tárgyalásokat Ruzsa Csabáék a vásárcsarnok bérlőivel, amelyről be is számoltunk. Az sem volt kérdés, hogy egy egyeztetési sorozat kezdődött most meg, ameddig kialakulnak a lehetséges álláspontok és megoldási javaslatok, még sok víz lefolyhat a Dunán. Mindenesetre bő fél, szűk háromnegyed év van addig, ameddig a régi csarnok még működni fog.

Vásárcsarnok: Jövő nyártól egy, akár másfél éven át is átmeneti helyre költözik a piac a két nagy építkezés miatt

Erre a helyzetre, és a tárgyalásokról szóló városházi közleményre reagált sajtóközlemény kiadásával a Fidesz pécsi városházi frakciója. Amit az alábbiakban teljes terjedelmében is közlünk.

A lényege azonban annyiban összefoglalható, hogy a pécsi Fidesz úgy látja, hogy Pécs “balliberális” vezetése a valódi megoldás helyett újabb kommunikációs elterelésbe kezdett, miközben a megoldáson kellene dolgozniuk. Ők viszont, a pécsi Fidesz felajánlják szakmai segítségüket az ügyben.

A Fidesz pécsi városházi frakciójának sajtóközleménye

„Politikai bohóckodás helyett valódi megoldást a Vásárcsarnok árusainak és a vásárlóknak

10-12 hónapnyi városvezetői tétovázás és döntésképtelenség miatt bezáratná egy-másfél évre a Vásárcsarnokot az önkormányzat, úgy, hogy az új addig még nem fog elkészülni. Egyelőre nem tudja a városvezetés, hogy az árusok hol árulnak majd, és a vásárlók hol fognak vásárolni ezen idő alatt. Ha előbb lépett volna a városvezetés, akkor ez a helyzet nem állt volna elő!

Ebben a témában kezdeményeztek egyeztetést a Csarnok árusai, akik joggal tartanak attól, hogy tönkre mennek az önkormányzat tétlenkedése és újabb rossz döntése miatt.

Egyelőre úgy látjuk, hogy valódi megoldás helyett újabb kommunikációs elterelésbe kezdett a balliberális városvezetés: politikai bohóckodássá silányítva egy komoly problémát, ami mielőbbi megoldásra várna. Mindössze egy sajtóreferenssel az oldalán érkezett meg ugyanis Ruzsa Csaba alpolgármester az árusokkal való egyeztetésre. Sehol egy szakember, sehol nincs a havi 2-3 milliós fizetésért alkalmazott Szabó Szilárd, a Pécsi Vagyonhasznosító vezérigazgatója, akinek éppen az lenne a dolga, hogy megoldást találjon a bérlői számára.

Szép fotók készültek a „megbeszélésről”, a városvezetés újra megmutatta, hogy „nagyon dolgozik” a problémán, de mindannyian tudjuk, hogy ez nem egyéb, mint egy showműsor, a városvezetés újabb tetszelgése a sajtó- és a Facebook népe előtt.

Felszólítjuk Pécs balliberális vezetését, hogy felejtsék el egy időre a facebookozást, a szép szavakat, és fejezzék be a trükközést, a felelősségük másra hárítását, mert a helyzet ezúttal ennél sokkal komolyabb. Kezdjenek végre valódi, szakmai munkát végezni, mert itt több száz pécsi megélhetése, és több ezer pécsi élelmiszer-ellátása van veszélyben!

A Fidesz pécsi frakciója ahogy korábban, úgy most is felajánlja a szakmai segítségét ebben az ügyben, hogy mielőbbi megnyugtató megoldást találjon az önkormányzat a problémára. Lenne ugyanis megoldás, mégpedig nem is túl bonyolult: el kell érni, hogy a régi Vásárcsarnok átalakítására nyert pályázat lezárásának határidejét kitolja Pécs. Így ugyanis a 10-12 hónapnyi városvezetői döntésképtelenség ellenére mindkét beruházást sikerrel tudná megvalósítani a város, egymás után: az árusok és a vásárlók sem sérülnének. Ehhez azonban nem kommunikációs trükkökre és sajtóreferensekre van szükség, hanem szakemberekre.

A másik megoldás, hogy vállalni kell a városvezetés döntésképtelenségének súlyát, el kell állni a régi Vásárcsarnok átalakításának tervétől, és új pályázati forrást kell keresni. A korábbi városvezetésnek ez sikerült, hiszen 800 millió forintot szereztünk az épület átalakítására, ezért ebben is szívesen segítünk.

Fidesz Frakció Pécs”

KategóriákMETÁL