Immáron jogerősen is kimondta a bíróság, hogy a Tempus Közalapítvány (TKA) jogellenesen különböztette meg a pécsi székhelyű Emberség Erejével Alapítványt. A pécsi civilek emiatt jelentős pályázati forrás elnyerésének lehetőségétől estek el. Le kel írni azt is, hogy a Tempusról az utóbbi években egyre inkább kezdtek kormányközeli vagy kormány közelébe került alapítványként beszélni, míg az Emberség Erejévelt a pécsi fideszes városvezetés idején Páva Zsolték és Hoppál Péterék konkrétan ellenséget kezelték. Persze, hamar kiderült, hogy nettó, színtiszta hazugságra építették az elmúlt 30 évben is példa nélküli, boszorkányüldözésre emlékeztető kampányukat.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Több cikkben is foglalkoztunk korábban a pécsi Emberség Erejével Alapítvány és a Tempus Közalapítvány közti konfliktussal. Megírtuk, hogy (később jogellenesnek minősített) magyar civil törvény miatt bukhatta a pályázati pénzt a fideszes politikusok által Soros-központnak hazudott pécsi Emberség Erejével Alapítvány, Az Emberség Erejével az Európai Unió Erasmus+ pályázatán (megj.: amikor az Erasmus+ még az összes magyar egyetem számára is teljesen nyitott, remek lehetőség volt) nyerhetett volna nem kevés pénzt, mert elérték a támogathatósághoz szükséges ponthatárt. Ám mégsem kaptak támogatást, vélhetően azért, mert nem tettek eleget az uniós programot Magyarországon koordináló közalapítvány, a Tempus utólagos kérésének, hogy igazolják, ők nem egy külföldről támogatott civil szervezet.

Illetve arról is szóltunk, hogy a pécsi civil szervezet emiatt az Európai Bizottsághoz is fordult, és panaszt tett. És az igazukért eddig is kiálló, karakán pécsi civilek nem is hagyták annyiban azt az ügyet, bírósághoz fordultak, aminek kapcsán megírtuk, hogy első fokon nekik adtak igazat. A Helsinki Bizottság és a TASZ jogi segítségével és támogatásával nyertek a Tempus Közalapítvánnyal szemben. A Fővárosi Törvényszék az akkori, nem jogerős határozatban kimondta, hogy a Tempus Közalapítvány jogellenesen különböztette meg a pécsi szervezetet, amikor jogellenes civil törvényre hivatkozva utasította el a pályázatukat.

Most pedig egy újabb, vélhetően utolsó fejezetéhez érkezett az Emberség kontra Tempus ügy, amint azt a pécsi szervezet csütörtökön kora este megírta, a Fővárosi Ítélőtábla egy pontosítástól eltekintve helyben hagyta a törvényszék elsőfokú, 2022. júniusi ítéletét. Kimondták tehát ismét , hogy a Tempus Közalapítvány (TKA) jogellenesen különböztette meg az Emberség Erejével Alapítványt. A másodfokú ítélet megerősítette, hogy a TKA megsértette az Emberség Erejével Alapítvány egyenlő bánásmódhoz való jogát. A bírósági határozat értelmében a TKA 600 000 forint sérelemdíjat köteles fizetni, valamint honlapján és MTI közleményben nyilvánosan bocsánatot kell kérnie.

A szervezet a közlemény végén külön megöszönte a TASZ és a Magyar Helsinki Bizottság kollégáinak alapos, szakmailag kiemelkedő munkáját.

KategóriákMETÁL