Közös miniszterelnök-jelöltet állítanak az ellenzéki pártok – jelentették be hétfőn. A hír szerint a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd elnöke vasárnap találkozott egymással, és a 2022-es országgyűlési választásra vonatkozó együttműködésről tárgyaltak.

A cikk a hirdetés után folytatódikA hat ellenzéki párt, vagy ahogyan magukat nevezik, a demokrata ellenzéki szövetség közös közleményt adott ki minderről hétfőn. Azt írták, előválasztás fog dönteni arról, ki lesz az egyetlen, Orbán Viktor ellenében elinduló közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt. Vagyis, hogy ki mögé sorakoznak fel 2022-ben.

Hogy ki lesz ez az ember, csak szűk egy év múlva tudjuk meg. Az egészen biztos, hogy bár sok név forog a köztudatban, jelenleg Karácsony Gergelyt, Budapest főpolgármesterét tartják a legesélyesebb jelöltnek a politikai elemzők.

A demokrata ellenzéki szövetség legkésőbb 2021. október 23-án – előválasztások lebonyolítását követően – közös miniszterelnök-jelölttel és 106 közös jelölttel áll a választók elé – írták.

A pártok egyértelművé tették, hogy az egyeztetési folyamatba szeretnének különböző szakmai és civil szervezeteket, sőt szakszervezeteket is bevonni, az előválasztások lebonyolításában pedig szintén civil szervezetek együttműködésére számítanak.

Kijelentették, hogy elutasítják a koronavírus-járvány eddigi csúcsán a parlamentnek benyújtott választási törvény tervezett módosítását.

Lapunk is írt arról augusztusban, hogy az ellenzéki pártok kijelentették, hogy mind a 106 egyéni országgyűlési választókörzetben egyetlen közös ellenzéki jelölt lesz 2022 tavaszán. Magyarul annak a “receptnek” az alapján kívánnak a 2022-es választásra ráfordulni, amellyel sikerült a jó ideje verhetetlennek tűnő Fideszt (és KDNP-t) nagyon sok településen az országban leváltani 2019 őszén.

Sőt, már korábban, idén márciusban, a forradalom emléknapján megjelent egy ellenzéki összefogásról szóló, a mai hírt megelőlegező videó is.

KategóriákMETÁL