A kormányhatározatban rögzített határidő előtt, november 27-én elutalta a pécsi önkormányzat “az előző városvezetés felelőtlen gazdálkodása miatt keletkezett hiány fedezetéül nyújtott, összesen 9 milliárd 540 millió forintos állami hitel erre az évre esedékes törlesztőrészletét” – írta péntek délutáni közleményében a pécsi önkormányzat. Pécs pénteken több mint másfél milliárd forintos törlesztőrészletet fizetett ki az államnak.

A cikk a hirdetés után folytatódikMint ismert, a pécsi városvezetés azért kezdeményezte a 2019 előtti időszakban felhalmozott tartozásból fennmaradt 8 milliárd 540 millió forintos hitel egyösszegű kifizetésének átütemezését, hogy a törlesztés ne taszítsa újra kilátástalan gazdasági helyzetbe az önkormányzatot. A többszöri egyeztetés eredményeként az átütemezési igényt a kormány november közepén elfogadta, és a visszafizetést 2024-ig öt részletben engedélyezte, olvasható a pécsi önkormányzat péntek délutáni sajtóközleményében.   

Így a most visszafizetett 1 milliárd 540 millió forinton túl a következő négy évben, évente 1 milliárd 750 millió forintot kell a pécsi önkormányzatnak még visszafizetnie, összegeztek.

A pécsi városvezetés a mostani törlesztéssel egyidőben kezdeményezi, hogy a városi ingatlanokra a hitel fedezetéül bejegyzett jelzálogjogot a kormány az eddigi visszafizetésekkel arányosan törölje. A pécsi önkormányzat a most elutalt összeggel együtt már 2 milliárd 540 millió forintot törlesztett tartozásából.

A közlemény úgy zárul, hogy a pécsi városvezetés elkötelezett a még fennmaradó, összesen 7 milliárd forintos tartozás kormánnyal egyeztetett ütemű visszafizetése mellett. Ezzel párhuzamosan felelős, átlátható és takarékos gazdálkodással arra törekszik, hogy a négy évig tartó, folyamatos törlesztés mellett is végrehajtsa azokat a fejlesztési terveit, amelyeket a választási programban vállalt a pécsiek gyarapodása érdekében.

KategóriákMETÁL