PÉCS – Bár úgy tűnik, mintha sok lenne belőlük, a varjak száma mára drasztikusan lecsökkent. 1980-ban még közel 19 ezer pár varjú fészkelt Baranyában. A jelenlegi állomány ennek alig öt százaléka! 

A cikk a hirdetés után folytatódikAz MME Baranya Megyei Csoportja hírlevelében arról tájékoztatott, hogy áprilisban ismét vetésivarjú-számlálást végeztek Baranya területén, amelynek eredményeként 7 településen 32 fészektelepet vettek nyilvántartásba. A varjak fészkelése tavaly óta 11 helyen szűnt meg, viszont 7 helyen alakultak ki új kolóniák. A költő párok számát az előző évi 842 párral szemben idén 998 párra becsülték, ami 18,5 százalékos gyarapodást jelent. Az 1997. évi alapállapothoz viszonyítva ma már 78,5 százalékkal több varjú költ a megyében.

 

Pécs és Szentlőrinc varjúnagyhatalom

A fészektelepek továbbra is a lakott területeken vagy azok közvetlen szomszédságában vannak. A felmérés során ezúttal is két helyen regisztráltak 100 párnál nagyobb kolóniát. A legtöbb varjú a szabadszentkirályi focipálya mellett (182 pár) és a pécsi vásártéren (154 pár) költ. Mindkét helyen 50 százalék körüli az állománynövekedés.

A szabadszentkirályi telep az eddig legnagyobb kolónia a megyében 1997 óta. A pécsi vásártérre valószínűleg a Keszüi úton fészkelő varjak költöztek át, s várható, hogy ez a telep létszámában tovább bővül majd a következő években. A varjak jelenléte ezen a területen a legkevésbé zavaró, ezért a madártani egyesület óva inti a város vezetését és a természetvédelmi hatóság illetékeseket attól, hogy ehhez a telephez is hozzányúljanak, mert a varjak ismét a kertvárosi panelok közé fognak beköltözni.

Pécsett a fészekleverések ellenére (9 telep szűnt meg és csak 2 új kolónia alakult ki) a tavalyi 419 párról 479 párra nőtt az állomány. A Keszüi út lecsonkolt platánfáin már nem tudtak a varjak újabb fészkeket rakni, de a főpályaudvar környékén ismét szép számmal telepedtek meg, bár a kolónia létszáma itt nem érte el a tavalyit. A leglátványosabb állománynövekedést Szigetváron tapasztaltuk, ahol 55,3 százalékkal több a varjú, mint egy évvel korábban (85 pár helyett 132 pár).

 

Soknak tűnik, mégis nagyon kevés

A felmérési statisztikák azonban senkit se tévesszenek meg – figyelmeztetnek a szakemberek. 1980-ban ugyanis még közel 19 ezer pár varjú fészkelt Baranyában. A jelenlegi állomány ennek alig öt százaléka, a csökkenés tehát óriási. A helyi populáció nagyságának alakulása nagyrészt az aktuális költési sikertől függ. A szeles, esős, hideg periódusokkal tarkított költési időszakokban a fák csúcsaiba épített fészkek egy részét leverik a viharok, az átlagosnál jóval több költés marad eredménytelen, és a sikeresen költő párok is kevesebb fiókát nevelnek fel. A kirepülő fiókák már a következő évben ivaréretté válnak, párba állnak és költenek, de ha az előző évben kevés fióka repült ki a fészkekből, akkor az állomány nem tudja pótolni a természetes elhullásból eredő veszteségeket.

Az időjárás idén nem kedvezett a varjaknak. Bár a költések március közepétől fogva rendben megkezdődtek, a hidegfrontok megtették hatásukat. A telepek fészkei alatt összetört tojásokat, fészekből kiesett, elpusztult fiókákat szép számmal találtunk. Mindez nem sok jót ígér a következő évre – hangsúlyozza a madártani egyesület. 

KategóriákMETÁL