Sigér Dávid és Varga Kevin góljaival a magyar labdarúgó-válogatott szerda este legyőzte Törökországot a Nemzetek Ligájában, ami feljutást ért a legelőkelőbb, A osztályba.

A cikk a hirdetés után folytatódikHazai pályán, a Puskás Arénban is legyőzte Törökországot a magyar labdarúgó-válogatott szerdán este. Az isztambuli, idegenbeli 0-1-es siker után Budapesten két góllal tudott nyerni a nemzeti tizenegy, Sigér Dávid és Varga Kevin góljaival.

A győzelem pedig azt jelentette, hogy Magyarország megnyerte csoportját, a Nemzetek Ligája B osztályának 3. csoportját, megelőzve Oroszországot is. Az oroszok Szerbia ellen 5-0-ás, kiütéses vereséget szenvedtek Belgdrádban. (Az is masszív meglepetés, mégha nem is mérhető ahhoz, hogy a minap Spanyolország hazai pályán legázolta a német válogatottat, 6-0-ás győzelmet aratva.)

Vagyis a magyar nemzeti tizenegy megnyerve csoportját a legjobbak közé jutott, jövőre a Nemzetek Ligája A osztályban (divíziójában) futballozhatnak. Mindezt azt követően, hogy Magyarország Izland, szintén budapesti legyőzésével bejutott a jövő nyári Európa-bajnokságra. Igaz, ott a csoportunkban az aktuális világbajnok, Franciaország, az aktuális Európa-bajnok, Portugália és az eggyel korábbi, brazíliai világbajnok Németország lesz az ellenfelünk. Viszont két magyar vonatkozású csoportmeccset is Budapesten rendeznek majd, a harmadikat viszont, a Németország ellenit Münchenben tartják.

A mostani Nemzetek Ligája A osztályába való feljutás önmagában is szenzációs siker. A B osztályos csoportgyőzelem azonban egy még régebbi álom miatt is érdekes lehet a hazai futballszerető közönségnek: amennyiben nem sikerül a majdani világbajnoki selejtezőben kivívni a világeseményre való kijutást a c soportunkból (és ez az elmúlt évtizedekben nem sikerült), akkor ez a győzelem akár önmagában is érhet pótselejtezőt, azaz egy második esélyt a kijutásra.

Amire, ha sikerülne, így vagy úgy, nem volt példa 1986, a Mexikói Labdarúgó-világbajnokság óta. Azóta várják a magyar szurkolók azt, hogy ismét világbajnokságon láthassák a válogatottat. Igaz, az 1954-es elveszített berni világbajnoki döntő utáni talán legnagyobb, de mindenképpen egyik legnagyobb sokkja érte ott és akkor a magyar futballt: az Irapuatóban, a szovjetek ellen elszenvedett 6-0-ás vereség. Pedig akkoriban a Mezey György irányította, Détári Lajos vezette magyar csapatot a hazai akkori szaksajtó szerint még a vébé egyik titkos esélyeseként is emlegették. Mexikó akkor is sokk, ha az azt követő, franciák elleni 3-0-ás, újabb vereséget egy győzelem követte Kanada ellen, s ezzel Magyarország ugyan immáron 34 éve nem volt világbajnokságon, de az utolsó vébé-meccsét meg is nyerte. mérkőzést Magyarország megnyerte Kanada ellen (2-0 ide), és az akkori aktuális Európa-bajnok, a vb-címre az egyik főesélyesének tarott franciák elleni 3-0-ás újabb vereség már kevésbé volt megrázó. És akkor is, ha azt is el lehet mondani, hogy Magyarország ugyan immáron 34 éve nem volt világbajnokságon, de az utolsó vébéjén nyert mérkőzést, pontszerző volt. És még akkor is, ha a labdarúgó világbajnokságok eddigi történetében kizárólag az 1986-os mexikói vébére kijutó kanadaiak ellen érte el a nemzeti tizenegy. (javítás: vasárnap 10. 35)

Ott lesz Magyarország a futball Európa-bajnokságon

Címkék:
KategóriákPOP