November 18-ig meghosszabbította a rendkívüli szünetet az Oktatási Hivatal a pécsi Városközponti Óvoda Belvárosi Tagóvodájának 3 csoportjában.

A cikk a hirdetés után folytatódikCsütörtökön két, korábban igazoltan koronavírus-fertőzött, de gyógyultnak minősített, ezért hétfőn munkába állt dolgozó lett újra rosszul az egyik pécsi óvodában. A két munkatárs kiesésével az intézmény létszáma újra olyan alacsony lett, hogy csak három csoportban tudják ellátni a gyermekeket. Emiatt az óvodaépület felső szintjén lévő három csoportot továbbra sem lehet megnyitni, írta közleményében pénteken délután a pécsi önkormányzat.

Az intézményben október közepén jelent meg a koronavírus, a hónap végére már 15 munkatárs tesztje lett pozitív. Az épületet a honvédség fertőtlenítette, majd a munkatársak valamennyi játékot és eszközt külön is fertőtlenítettek. Egy hete az épület alsó szintjén három csoporttal indult újra az óvoda, ezekben a jövő héten az ügyeleti ellátást kérő 65 kisgyermeknek továbbra is biztosítani tudják az ellátását.

16.25 Lapunk információi szerint arról van szó, hogy a két érintett dolgozó valóban úgy ment vissza dolgozni, hogy már nem voltak tüneteik, a jelenlegi járványügyi szabályoknak megfelelő kellő idő is letelt attól kezdve, hogy a tünetek náluk jelentkeztek. A munkába állásuk után azonban ismét olyan tüneteket észletek magukon, amelyek miatt szükséges volt otthon maradniuk, avagy nem is tudtak volna munkába menni. Nem arról van azonban szó, hogy újbóli közvetlen fertőzésveszélytől tartanak a két munkatárs munkába állása miatt, mert a fertőzés továbbadásának veszélye ekkor már elmúlik, és ők sem újrafertőződtek (a jelenlegi ismereteink szerint 4-6 hónap lehet a vírus által adott védettség azoknak, akik már átestek a betegségen, illetve megfertőződtek). Azt azonban még nem tudni, hogy valóban a konkrét tünetek hullámzó visszatéréséről lehet-e sszó, avagy (ami a valószínűbb), hogy esetleg szövődmények léptek fel náluk az átélt fertőzés következtében, és ennek vannak most már tüneteik. Az óvoda három csoportjára (a kettőből az egyik szinten továbbra is folyik a nevelői munka) vonatkozó rendkívüli szünetet tehát azért hosszabbították meg, mert az ő kiesésükkel már nem tudták volna ellátni az érintett csoportokban az óvodai nevelői munkát kellő számban a már munkába állt, egészséges, ismét dolgozni tudó munkatársak.

Három csoport és 11 dolgozó került karanténba

A Keleti Városrészi Óvoda Majorossy utcai Tagóvodájának egyik dolgozója csütörtökön kapta meg koronavírus tesztjének pozitív eredményét. A kontaktkutatás eredményeként az óvoda 11 munkatársa, valamint 3 gyermekcsoportból összesen 39 kisgyermek került hatósági járványügyi megfigyelés alá. Az Oktatási Hivatal az óvodában 2020. november 21-ig​ rendkívüli szünetet rendelt el. 

A pécsi önkormányzat által fenntartott valamennyi óvodában maradéktalanul alkalmazzák a járványügyi készenlétre vonatkozó eljárásrendet, ide értve az intézményekben folyamatosan végzett fertőtlenítő nagytakarítást vírusellenes szerrel.

Koronavírus-fertőzés az egyik pécsi bölcsődében

Pozitív lett a koronavírus-tesztje a Kisgyermek Szociális Intézmények Cseperedő bölcsődéjében dolgozó egyik kisgyermeknevelőnek, ezt még szerdán közölte a pécsi önkormányzat.

A bölcsőde munkatársa már múlt hét szerda óta táppénzen volt, kedden este tudta meg, hogy megfertőződött. Emiatt a járványügyi hatóság szombatig további 5 kisgyermeknevelő és 16 bölcsődés kisgyermeket helyezett hatósági járványügyi megfigyelés alá.

Az uránvárosi intézmény érintett két csoportja ezért ezen a héten zárva tart, a csoportszobák és a szociális helyiségek fertőtlenítő nagytakarítása megtörtént. Az épület többi csoportjában, illetve a Kisgyermek Szociális Intézmények többi bölcsődéjében továbbra is zavartalan az ellátás, írták akkor.

KategóriákMETÁL