A volt kulturális államtitkár, jelenleg miniszteri biztos, országgyűlési képviselő és a Fidesz pécsi elnöke sajtóközleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz. Hoppál Péter gyakorlatilag egy nyílt levelet írt, Péterffy Attila pécsi polgármesternek címezve, amelyben a Pécsi Nemzeti Színház igazgatói székéért induló egyik jelölt melletti döntésre kéri a pécsi polgármestert.

A cikk a hirdetés után folytatódikEgy másik nyílt levél is született nemrég a PNSZ igazgatóválasztása kapcsán, azt is Péterffy Attila polgármesternek és a pécsi közgyűlés tagjainak címezték, de azt nem politikus jegyezte (ez utóbbi finoman szólva nem bevett gyakorlat), hanem pécsi vagy pécsi kötődésű, színházértő és színházszerető emberek. Ők röviden azt kérték a pécsi polgármestertől, hogy felelős döntést hozzon.

Ebben a cikkben a minap vendégszerzőnk, Aradi Hanga hasonlította össze nagyon részletesen és nagyon objektíven a pécsi színház ismertté vált igazgatói pályázatait. A négyből ugyanis hármat már nyilvánosságra hoztak a jelentkezők.

Ebben a cikkben közöltük le a civilek nyílt leveleé, amelyhez fűzött hírmagyarázatban és kommentárban leírtuk, hogy a hivatalos döntést Pécs MJV Önkormányzatának kell kimondania “Békeidőben” zárt ülésen döntöttek volna a képviselők a novemberi, holnapi közgyűlésen.

Ugyanakkor a jelenlegi speciális járványügyi helyzetben elviekben a pécsi polgármesterér a végső szó. Habár, mint írtuk, azt azért elég nehezen tudjuk elképzelni, hogy ebben az ügyben a polgármester ne egyeztetne a képviselőkkel, vagy a képviselők többségévek, hiszen erre természetesen van lehetősége.

Azt is leírtuk, hogy a városházi (most praktikusan a polgármesteri) döntés valójában egy formai döntés, mivel a pécsi önkormányzat előzetesen megállapodott a kulturális kormányzattal a közös, önkormányzati-állami működtetésről és a PNSZ működésének közös finanszírozásáról. Cserébe viszont az önkormányzat vállalta, hogy az igazgatóválasztást megelőző bírálóbizottsági döntést elfogadja, és a szerint szavaz, máskülönben a város azt kockáztatja, hogy elveszítheti a PNSZ állami működési támogatását.

A Szabad Pécs írt arról is, hogy nem hivatalos információink szerint a bírálóbizottság Lipics Zsolt és Vidákovics Szláven pályázatát hozta ki győztesnek.

Hoppál Péter valami miatt most mégis úgy érezte, hogy meg kell szólalnia ebben az ügyben, meg kell szólítania Péterffy Attilát, sőt ezen túlmenően ki kell állnia valamelyik jelentkező mellett és az ő kinevezésük mellett lobbiznia. Hoppál Lipics Zsolt igazgatói kinevezése mellett foglalt állást.

Sőt, nem csak támogatásra javasol valakit, hanem meg is ítéli a pályázatokat, elmondja, hogy szerinte melyik a legjobb “vitán felül”. Ami példátlan – és e szempontból teljesen mindegy, hogy esetleg igaza van-e vagy sem.

(A félreértések elkerülése érdekébe: ha valaki azt írtja le egy cikkben, hogy az egyik pályázat vinné tovább, ami eddig volt, két másik pedig progresszívebb pályázatot nyújtott be, azzal önmagában egyrészt egyik pályázó mellett sem áll ki, másrészt nem emeli ki vagy helyezi egyiket sem a másik elé.)

A Fidesz országgyűlési képviselője, Hoppál Péter Péterffy Attilához, Pécs polgármesteréhez címzett nyílt levele:

Tisztelt Polgármester Úr!

Az elmúlt néhány hétben számos örvendetes kormányzati döntés született pécsi fejlesztésekről, állami támogatásokról. A város minden polgárának, benne nekünk is közös örömünk, hogy a kormány ilyen “pénzesőben” részesítette a pécsi embereket és a pécsi önkormányzatot. A sikerek nyilván nem önmaguktól születnek. Tudom, hogy Te is igyekeztél minden követ megmozgatni a kormány támogatásáért, és jól tudod, én is sok tárgyaláson küzdöttem, hogy az öt évvel ezelőtti Modern Városok Programhoz mérhető új támogatásokról szülessenek meg ezek a pozitív döntések. Elég, ha a Vásárcsarnok újabb közel fél milliárdos, a Dárdai Akadémia újabb 800 milliós, a PTE újabb 5,7 milliárdos támogatására, vagy a 8,5 milliárdos kormányzati előleg öt év alatti kamatmentes visszatörlesztésére, vagy az új, 8000 fős PMFC stadion építésének lehetőségére gondolunk. Mindezekből jól látszik, hogy a kormány, ahogy eddig, továbbra is a pécsiek első számú támogató partnere.

Most mégis a számomra különösen kedves kulturális kérdések miatt szólítalak meg. Sok fordulós tárgyaláson két nagy kormányzati döntést tudtunk tető alá hozni két hónapon belül. Az egyik a hónapok óta húzódott Zsolnay Kulturális Negyed, Kodály Központ és Pannon Filharmonikusok támogatása. Mint előtted is ismert, ennek a 10 évre szóló, évenként közel 2 milliárd forintos kormányzati működési támogatásnak én lehettem az indítványozója kulturális államtitkárként. Sajnálatos módon idén a világjárvány miatt a programok 60-70 százaléka elmaradt az említett pécsi intézményekben, mégis a teljes összeget, 1.940.000.000 Ft, azaz egymilliárd-kilecszáznegyven millió forint támogatást megkapta Pécs MJ Város Önkormányzata.

A másik fontos döntés a Pécsi Nemzeti Színház közös működtetése, melyben a kormány vállalta öt évre a többlet támogatói szerepet, míg a város öt év alatt, lépcsőzetesen éri csak el a közös működtetés kormányzati támogatási szintjét. A mostani 520 milliós évenkénti állami támogatási szintet is államtitkári hivatali időmben sikerült a PNSZ növekvő nézőszáma és előadásszáma miatt a korábbi igen alacsony szintről felemelni.

Tisztelt Polgármester Úr!

Engedd meg, hogy az idén 125 éves Pécsi Nemzeti Színház idei igazgatói pályázata kapcsán tisztelettel megkérjelek valamire. Látva a sajtóban megjelent dilemmákat, szeretném leszögezni, hogy a Színház mindezidáig jól működött. Ezt a pécsi közönség megerősíti, a nézők a társulat teljesítményét jelenlétükkel jutalmazták. Az idei pályázaton három budapesti és egy pécsi igazgatójelölt indult. A nyilvánossá tett pályázatok szerint a pécsi pályázó csapat hallatlan magas szakmai jártassága mellett mindent tud a pécsi teátrum lehetőségeiről. Behozhatatlan helyzeti előnyük, hogy közvetlen ismereteik vannak a humán és technikai kapacitásokról, hiszen benne élnek, illetve van valós, nem kívülről, Budapestről konzervként átültetendő művészeti koncepciójuk. A pécsi közönség támogató szeretete is egyértelműen mellettük áll. Egyedül az ő pályázatuk illeszkedik a Te “Pécsiség mindenkor” kampányüzenetedhez. Ráadásul Lipics Zsolt pályázatát titkos szavazáson 80% felett támogatta a társulat. Szakmai koncepcióját pedig első helyen kiemelve javasolta elfogadásra az önkormányzati, minisztériumi, szakmai és szakszervezeti küldöttekből álló Szakmai Bizottság.

Tisztelt Polgármester Úr!

Arra kérlek, a kiszivárgott politikai, és frakcióérdekek helyett segítsd érvényre juttatni a szakma, a társulat és a pécsi közönség szándékát, állj Te is vezetői döntéseddel a pécsiség ügye mellé! Győzzön a vitán felül legjobb szakmai programot benyújtó pécsi tüke pályázó, Lipics Zsolt Jászai Mari-díjas igazgatójelölt Vidákovics Szlávennel és Gulyás Dénessel közösen írt programja!

Bízva a Pécs érdekében eddig meghozott közös erőfeszítéseink további sikereiben maradok tisztelettel:

Pécs, 2020. november 15.”

Címkék:
KategóriákJAZZ