Egy, vidéki színházi igazgatóválasztásokkal foglalkozó cikk jelent meg tegnap a 24.hu portálon, amelyben a pécsi történések okán Péterffy Attilát is megszólaltatta a lap. Aki nem rejtette véka alá, hogy csalódott, és bírálta nem csak a színházigazgatók kiválasztási mechanizmusát, de egyéb más területeket is, majd mondott egy keményet is, nem Pécsről, hanem az országról. A pécsi Fidesznek több se kellett, ugrottak a (szerintük) magas labdára.

A cikk a hirdetés után folytatódikMesszebbről kell kezdenem. Igaz, egyik apropója a cikknek egy friss, fideszes sajtóközlemény. Amit egy rendes, jólfésült újságíró bizonyosan úgy ahogy van, szépen lehozna. Egy az egyben. Mindennemű külön mukkanás és belebeszélés nélkül. Aztán döntsenek az olvasók.

Ez utóbbiról nem mondok le én sem. Egy online újságnak azonban nem csak lehetősége van formailag eltérni a nagyon bevett, klasszikus formuláktól, de adott esetben jó is, ha eltér. Például azzal, vagy főleg azzal, hogy érthetőbbé tesz akár egy közleményt, akár egy nyílt levelet.

A legfontosabb, és ezt már joggal várhatja el mindenki, hogy teljesen világos legyen a cikkben, ha van hozzáfűzött kommentár, vélemény, hírmagyarázat stb., hogy hol kezdődik és ér véget a nyílt levél, hol kezdődik és ér véget egy sajtóközlemény, hol kezdődik és ér véget az újságíró véleménye (ha írt véleményt), az adott hír magyarázata, kommentárja stb.

(Megjegyzés: ha egy újságíró véleményt ír, pláne ha csupán hátteret ad, hírmagyarázatot fűz adott esetben egy nyílt levélhez vagy egy sajtóközleményhez /és ez teljesen világos és logikus/, attól még semmilyen módon nem azonosul a nyílt levélben vagy a sajtóközleményben foglaltakkal, ahogyan nem is azonosítja az általa leírtakkal a sajtóközlemény megfogalmazóit vagy a nyílt levél aláíróit.)

Most például nem mellőzhetjük, hogy elmondjuk, mit is nyilatkozott pontosan a polgármester az említett cikkben. A nélkül ugyanis nem lenne érthető a közlemény, pláne, hogy mi korábban mindeddig nem szemléztük a 24.hu cikkét, s benne Péterffy nyilatkozatát, márpedig azt értékelve küldött most sajtóközleményt a Fidesz.

(A Szabad Pécs még korábban az interjúval és az igazgatóválasztással kapcsolatban küldött kérdéseket a pécsi önkormányzatnak, amennyiben azokra választ kapunk, külön cikket írunk.)

Előreszaladva: a pécsi Fidesz szerint roppant szerencsétlen és durcás nyilatkozatot tett Péterffy a színházi igazgatóválasztás kapcsán, amelynek részeként szerintük Péterffy azt mondta, hogy Magyarország visszataszító hely és ez a nyilatkozat és magatartás szerintük bizonyítja, hogy Péterffy Attila ALKALMATLAN arra, hogy Pécs polgármestere legyen.

A 24.hu-s cikk, mint írtuk néhány vidéki színházigazgatói pályázattal foglalkozik. A címe: Hatékonyan tenyerelt rá a vidéki színházakra a kormány. A cikk foglalkozik az egri, a szombathelyi és a pécsi színházigazgató-választással is.

A 24.hu is leírja, amiről már mi is írtunk korábban: hogy amennyiben a városok máshogyan döntöttek, vagy máshogyan döntöttek volna, mint ami a bírálóbizottságok ajánlásaiban szerepel (többségében Fidesz-közeli tagokkal felálló bizottságok ezek), akkor több száz milliós (Pécsett mintegy évi félmilliárdos) állami támogatást elbuknak.

Mit is nyilatkozott Péterffy Attila? Azt mondta, a zsarolás szót semmiképp nem használná a történtekre, ettől függetlenül visszatetszőnek tartja a jelenlegi rendszert, amely a városvezetés mozgásterét rendkívüli módon leszűkíti. Az előadóművészeti törvény módosításával szerinte a kormány nagyon hatékony munkát végzett a maga szempontjából, hiszen ennek révén a minisztériumi jelölt gyakorlatilag egyenes ágon bejuttatható a színházigazgatói székekbe.

Péterffy szerint ez egy jól létrehozott mechanizmus. Alaposan megvizsgálták a törvényt, hogy ki tudnának-e bújni alóla valamiképpen, és milyen tárgyalásipozíció-erősítő lehetőségeik léteznek, de nem találtak “kiskaput”. Ha valamely város a színháza fenntartásában kéri az állam anyagi segítségét, azzal elfogadja ezt a kényszerpályát.

Péterffy arról is beszélt, hogy amikor a közös fenntartói megállapodást aláírták a kormánnyal, még nem látta át teljes mélységében a rendszer jól szabályozottságát.

„De lehet, hogyha ismerem, akkor sem tudok másként dönteni, hiszen a közös fenntartás keretében az államtól érkező 520 millió forint aligha nélkülözhető a város számára.” – idézi a 24.hu Péterffyt.

Márpedig Pécs nem teheti meg, hogy nem működik együtt az állammal, és inkább vállalja a teljes finanszírozást, nem lehetett tehát “ilyen kurucos önállóságra” törekedniük.

Szerinte az egri példa igazolta, hogy jól döntöttek azzal, hogy nem mondtak nemet a bírálóbizottság ajánlására.

Péterffy szerinte abnormális, hogy az állam az élet minden területére így befurakszik:

„Számomra egy visszataszító ország képét mutatja, ha az állam ilyen szinten beépül a társadalom minden sejtjének működésébe, és most már az egy-egy önkormányzat hatáskörébe tartozó kulturális intézményekre is kvázi rátenyerel – nyilvánvalóan igyekezve ott politikai érdekeket érvényesíteni.”

Azt Péterffy is indokoltnak látja, mondta el a 24.hu-nak, hogy az államnak legyen beleszólása azon színházak működtetésébe, amelyek finanszírozásában részt vesz, így a Pécsi Nemzeti Színházéba is. A kormányzat jelenlegi hatáskörét azonban már erős túlzásnak tartja.

Ő azt el tudná képzelni, hogy állam és az önkormányzat mondjuk fele-fele arányban kaphatna szavazati és veleményalkotási jogot az igazgatóválasztásba. Szerinte ez még így is nehezített pálya lenne az önkormányzatoknak, hiszen míg a jelenlegi kormány esetében az állami ötven százalék teljesen egységes, a városi ötven százalék nem lenne az. De egy ilyen felállást mégis sokkal méltányosabbnak tartana a mostaninál, ahol a kormány emberei eleve többségben vannak az értékelő bizottságban.

Eddig szól Péterffy Attila24.hu-nak adott nyilatkozata. Ezt olvasva írt és küldött a sajtónak, így a Szabad Pécsnek is a mai napon közleményt a Fidesz pécsi városházi frakciója. Amit az alábbiakban, változtatás nélkül közlünk.

Reakció Péterffy Attila tegnap megjelent interjújára

Megdöbbenéssel olvastuk Péterffy Attila tegnap adott interjúját, amelyben “visszataszítónak” nevezte Magyarországot.

Ezzel a gyűlölködő kijelentésével Pécs balliberális polgármestere gyurcsányi mélységekbe jutott. Nem tudjuk, hogy őszintén gondolja-e így Péterffy Attila, vagy csak végrehajtja a DK elnökétől kapott színvonaltalan és felháborító kommunikációs utasítást, de egy biztosan állítható: ezzel a vállalhatatlan mondattal bizonyította alkalmatlanságát arra, hogy Pécs polgármestere legyen.

Péterffy Attila még mindig amiatt duzzog és viselkedik elefántként a porcelánboltban, mert saját jelöltjével ellentétben a szakmai zsűri egyhangú és a színházi társulat elsöprő többségének támogatását élvező Lipics-Vidákovics duó lett a Pécsi Nemzeti Színház új vezetője.

Felszólítjuk Péterffy Attilát, hogy egyrészt haladéktalanul kérjen bocsánatot szégyenteljes kijelentéséért, másrészt pedig a kommunikációs hadviselés és másokra mutogatás helyett végre azzal foglalkozzon, amire megválasztották!

Fidesz Pécsi Képviselőcsoportja

KategóriákMETÁL