Kérdésekre válaszolva mondta el szerdán este a televízióban Orbán Viktor azt, amit nagyon szeretett volna elmondani a ma 0.00 órától életbe léptetett járványügyi intézkedésekről. A miniszterelnök a TV2 Tények című, egykor még valódi hírműsorának kedd esti adásában beszélgetett Gönczi Gábor műsorvezetővel.

A cikk a hirdetés után folytatódikFormailag egy miniszterelnöki interjút láthattunk a TV2 Tények című műsorának speciális kiadásában szerdán este.

A látottak alapján azonban valójában Orbán Viktor elmondta, amit szeretett volna a legfrissebb járványügyi intézkedések kapcsán, közben pedig elhangzottak kérdések.

Újra voltak emlegetve a tudós tanácsadó urak és Ausztria is, utóbbi Magyarország laboratóriumaként. Azért kellett meghozni és azért most ezeket az intézkedéseket, mert nemrég Ausztriában is és éppen így szigorítottak, indokolt a kormányfő.

De mit is akart elmondani ebben a formában a miniszterelnök?

Ahhoz, hogy a most életbe léptetett szigorítások hatását valójában lássuk, legalább két hétre van szükség. Éppen ezért két hét múlva tud leghamarabb arra válaszolni a kormányfő, hogy karácsonykor már lehetnek-e olyan nagyobb családi összejövetelek, amelyeken tíznél többen vehetnek részt. Minekután a mostani állás szerint nem lehetnek. Remélte azonban, hogy a karácsonyi családi ünnepet már szabadabban lehet a megszervezni Magyarországon. Orbán személyesen hívta fel és kérdezte ki az osztrák intézkedésekről Sebastian Kurz osztrák kancellárt.

Ismét az hangzott el, hogy a vakcina már a láthatáron van, hozzátéve azt, hogy éppen ezért a vírus sincs könnyű helyzetben.

Igencsak kiverte a biztosítékot, sőt félelmet keltett az emberekben Orbán Viktor minapi, az egészségüggyel kapcsolatos kijelentése, az, hogy 50% esélye van annak, hogy a magyar egészségügy eljut a teljesítőképessége határára. Most viszont azt mondta a kormányfő, hogy

mivel meghozták az intézkedéseket, 99,99%, hogy túléli az egészségügy a koronavírus-járványt.

Az egészségügyi ellátórendszer amúgy Orbán szerint “hősies állapotban van”, emberfeletti erővel végzik a munkájukat nap mint nap az orvosok és ápolók. Ha nem változtattak volna, akkor viszont  “az orvosok elestek volna”. Így viszont “állni fogják a sarat”.

“(…) habár például elfogadták időnként a borítékot, ettől még a magyar orvosoknak egyetlen célja van, hogy meggyógyítsanak minket, és emellett szeretetet is adjanak” – fogalmazott.

Az a kérdés nyilvánvalóan nem hangzott el, hogy biztosan egy pandémia kellős közepén kellet-e olyan új szabályokat alkotni a magyar egészségügyben, amely látszólag magasabb fizetést ad a szférában dolgozóknak, ugyanakkor valójában, a gyakorlatban, a pótlékok, másodállás lehetőségének a kiesésével a zsebben maradó pénzt tekintve a dolgozók egy jelentős részének inkább nettó jövedelem csökkentést eredményez. És ami miatt jónéhányan most nyújtották be a felmondásukat, mondván a szerződésmódosítást (vagy új szerződést) nem írják alá.

A szabálykövetők példát mutatnak, ők a többség. A kedd esti vendéglátós búcsú-bulik képei viszont elszomorították. A rendőrök legyenek udvariasak, emberségesek, de férfiasak, kemények is. A rendőrök katonákkal fognak együtt járőrözni, mert katonák nem intézkedhetnek civilekkel szemben, hiszen nem hadiállapotot hirdettek.

Az lenne a legjobb, ha minél több fajta vakcina állna rendelkezésre és az emberek dönthetnének arról, melyiket választják, melyikben bíznak. Egyelőre több hasonló státuszú, készültségű oltóanyag van a világban, jó eredményekkel. Olyan, ami tényleg kész és bevethető, még nincs.

Az a cél, hogy a vállalkozások talpon maradjanak, talpon kell őket tartani, hiszen egy vállalkozó más embereknek adna munkát, akik családokat tartanak el, a cél, hogy ne küldjék el a vállalkozások a dolgozókat.

„A munkaalapú társadalom eszméjéből nem engedünk a járványkezelés ideje alatt sem” – közölte.

KategóriákMETÁL