A pécsi Leőwey Klára Gimnáziumának 50 pedagógusa és több munkatársa is aláírta azt a Szabad Pécsnek is eljuttatott szolidaritási nyilatkozatot, amellyel kiállnak az elbocsátott kollégáik mellett. Mindemellett érdemi lépéseket is szorgalmaznak az oktatásban.

A cikk a hirdetés után folytatódikPénteken eligazításon szakmai konzultáción vehettek részt a pedagógus szakszervezetek Budapesten, a Belügyminisztériumban, hiszen a közoktatást Orbán Viktor az ex-főrendőr belügyminiszter, Pintér Sándor hatáskörébe utalta. Az azóta elhíresült hangfelvételt, a Szabad Pécs is megkapta, amelyen Pintér Sándor a beszédében elmondja, hogy nem ért az oktatáshoz, nem kellett neki az elmúlt évtizedekben ilyen ügyekkel foglalkoznia, habár azért valamennyire mégiscsak érintett, mert a felesége és két másik hozzátartozója is pedagógus, és hat unokája van, akik mind iskolába járnak. Az egyeztetésen részt vett pedagógusok szerint kudarcba fulladt az egyeztetés, a PDSZ másnap a Belügyminiszter lemondását is követelte. A kormány mindezek után jelentette be, hogy 10%-os béremelést hajt végre, ami amúgy technikailag egy 12%-os pótlékemelés, vagyis a bértábla vetítési alapját nem érinti a változás, az 2014 óta változatlan.

A fentieket is érdemes tudni, amikor arról számolunk be, hogy a Szabad Pécs megtudta, hogy szolidaritási nyilatkozatot írt alá a pécsi Leőwey Klára Gimnázium 54 munkatársa (egyelőre, az aláírók száma még nőhet), 50 pedagógus és négy más beosztású munkatárs, akik közül is többen is részt vesznek az oktatásban is. De mindenképpen a gimnázium tantestületének a túlnyomó többségéről van szó.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy december 8-án teljesen leállt az iskola, mert a diákok ülősztrájkoltak, a tanárok többsége pedig bekapcsolódott a tanári sztrájkba.

Az alábbiakban szó szerint közöljük a Leőwey szolidaritási nyilatkozatát, amelyben az oktatást érintő érdemi lépéseket is sürgetnek.

„A Leőwey tantestületének szolidaritási nyilatkozata

Mi, a Pécsi Leőwey Klára Gimnázium alulírott munkatársai, szolidaritásunkat fejezzük ki minden polgári engedetlenség miatt elbocsátott és munkáltatója által valamilyen módon fenyegetett kollégánk mellett.

Aggodalommal figyeljük, hogy a szakma, a diákság és a szülői szervezetek folyamatos jelzései ellenére nincsenek érdemi szakmai megbeszélések, nem történnek gyakorlati lépések az oktatási rendszer problémáinak megoldására.

Különösen aggasztónak tartjuk az egyre súlyosabb tanárhiányt. A közoktatásból már legalább 15 000 pedagógus hiányzik. Egyre jellemzőbb, elsősorban az általános iskolákban, hogy egy tantárgyat nem szakos tanár tanít. A betöltetlen álláshelyek számos intézményben már az oktatás puszta létét veszélyeztetik. A tanárhiány problémáinak megoldatlansága sérti a tanuláshoz való jog Alaptörvényben deklarált elvét. A nehezebb helyzetben levő intézményekben tanulók esélyei drámai mértékben csökkenhetnek. Számos diákot különösen hátrányosan érinthet ez a középiskolai felvételire való felkészülés során.

Fontosnak érezzük a tudás értékét és megbecsülését. Kedvezőtlennek tartjuk, hogy csökkenhet a gimnáziumi képzést választó általános iskolások, illetve a magyar felsőoktatási intézményekbe jelentkező érettségizettek száma. Tovább növekedhetnek a társadalmi egyenlőtlenségek. Veszélyesnek ítéljük a tanárképzés színvonalának csökkentésére irányuló elképzeléseket.

A problémák elkendőzése, az érdemi párbeszéd hiánya hosszú távon generációk sorsát, anyagi és szellemi jólétét befolyásolhatja károsan.

Szorgalmazzuk, hogy azonnali lépések történjenek az oktatás működőképességének biztosítására és a tanári pálya vonzerejének növelésére. Alapvetően fontosnak tartjuk az intézményi és tanári autonómia, illetve a szabad tankönyvválasztás visszaállítását.

Együtt, egymásért, a jövőért!

Pécs,

2022. december 16.

 1. Almási László
 2. Balázs Péter
 3. Bárdi Judit
 4. Béresné Tímár Andrea
 5. Bolla Korinna
 6. Bozsó Borbála Rita
 7. Braun Mónika
 8. Csoboth Ildikó
 9. Erdélyi Zoltán
 10. Fleuret Laurent
 11. Gerendásné Szabados Tímea
 12. Hegedüs János
 13. Hegedüsné Galambos Kinga
 14. Istvánné Roll Eszter
 15. Kanizsai Péter László
 16. Kiss Bence István
 17. Kiss Zoltán
 18. Kóczián-Méder Lilla
 19. Kovács Ágnes
 20. Kuttor Eszter
 21. Lajos Lilla
 22. Lukács Laura Klára
 23. Lukics Gyöngyi
 24. Dr. Magyarlakiné Fekete Adrienne
 25. Mayerné Németh Krisztina
 26. Májlingerné Erdősi Emese
 27. Molnár Lilla
 28. Nagy Éva
 29. Németh Tamás
 30. Odrobina Tamás
 31. Pappné Mádai Gabriella
 32. Petrovszki Péter
 33. Polohn Yvette
 34. Porkoláb tamás
 35. Probszt Réka
 36. Radványi Krisztina
 37. Simon Péter
 38. Szabados Péter
 39. Szander Anita
 40. Szende Sarolta
 41. Szerémy Katalin
 42. Székely Zsuzsanna
 43. Takács Kristóf
 44. Tamás Csilla
 45. Tillmann Gábor
 46. Tóthné Aschenbrenner Judit
 47. Vajda Tibor
 48. Varga Judit
 49. Varjasné Meiszter Zita
 50. Várkonyiné Várhalmi Andrea
 51. Venczellák András
 52. Vörös István Károly
 53. Wellesz Andrea
 54. Zöldi Éva”
KategóriákMETÁL