Különös élményt nyújtottak a tógás és tunikás, levélkupacba ugráló gyerekek a Janus Pannonius Múzeum Sopianae állandó régészeti kiállításán az őszi tanítási szünet egyik napján. Latin szavakat mormoltak és a csatornázásról érdeklődtek. A római kenyér, a halszósz, a Dulcia Domestica és a mozaik sem hiányozhatott a múzeum által szervezett témanapról, ami az ókori Róma jegyében telt.

A cikk a hirdetés után folytatódikPécs, illetve Baranya megye igen gazdag római leletekben, így nem meglepő, ha a Janus Pannonius Múzeum állandó kiállítást tart fenn az ókori Rómával kapcsolatban. A Római Birodalom hallatán sokakban elindul egy asszociációs folyamat, ehhez szerették volna kapcsolni az eseményt a szervezők. Az sem jelentett akadályt, hogy a témanapon részt vevő gyerekek egy része még nem tanul történelmet az iskolában. Ahogy Majdán Mira múzeumpedagógus elmondta, „az őszi programjainkat általában valamilyen világnaphoz vagy ünnephez kötjük, és mivel az ókori rómaiaknál az őszi ünnepkör egy nagyon fontos eseménysorozat volt, szerettük volna megidézni ennek a hangulatát.”

A gyerekek a római érmékről tanulnak

„Számunkra nagy segítség ezzel a 8-13 éves korosztállyal kapcsolatban is -akiknek a program szólt – , hogy az állandó kiállításunk része egy szuper 3D-s városrekonstrukció. Ezt minden korosztály nagyon élvezi.” A nap folyamán a gyerekek átélhettek egy teljes római napot, a közvetlen élmények segítettek megérteni az akkori kultúrát, a szokásokat. Végigjárhatták a kiállítást és mellé szakértői magyarázatot kaphattak, valamint tettek egy városismereti sétát, amit szintén nagyon élveztek.

„A legtöbb fiataloknak szóló programunkba kézműves foglalkozást is illesztünk. Most mozaikképeket készíthettek a gyerekek, ez szintén a római korhoz kapcsolódik.” Az ételek és italok sem hiányozhattak a római napból, a szervezők előzetesen minden résztvevőnek olyan ételek receptjét küldték el, amiket a rómaiak fogyasztottak. Ezeket otthon el lehetett készíteni. Voltak, akik kenyeret sütöttek, de készült pár hagyományos Dulcia Domestica is. A gyerekek minél jobban elmélyedtek a rómaiak életében, annál inkább maguk is rómaiakká váltak, a nap végére pedig megszaporodtak a tunikát és tógát viselő „polgárok” a kiállításon.

A rómaiak egyik kedvenc édessége a Dulcia Domestica amely mandulával vagy dióval töltött datolya mézbe forgatva.

A múzeumpedagógia fontos része a témanapoknak. Majdán Mira erről azt mondja: „Mi nem frontális oktatást végzünk, nálunk közbeszólhatnak a gyerekek, kommentálhatják az elhangzottakat. Ekkor létrejön egy párbeszéd vagy interakció, akkor is, ha én beszélek és próbálok bemutatni valamit”. Ez az egyik legjobb módja annak, hogy a résztvevők nagy mennyiségű történelmi ismeretet tudjanak befogadni.

Az ötletet a természettudományi osztály által szervezett programok szolgáltatták. A múzeumpedagógusok kifejezetten a szünetekre koncentrálnak, hiszen addig is rájuk lehet bízni a gyerekeket, amíg a szülők dolgoznak. Azt gondolják, ezért is lehetett ekkora érdeklődés a témanap iránt. Majdán Mira szólt arról is, hogy a járványhelyzet alatt is szerveznek programokat. Főleg szabadtéren, limitált résztvevőszámmal és természetesen a kötelező maszkviselés mellett, amíg az időjárás engedi. 

KategóriákJAZZ