Hagyományosan az augusztus 20-ai nemzeti ünnep, az államalapításra emlékező ünnep előestéjén is adnak át állami kitüntetéseket. Nem volt ez másként idén sem, ezúttal azonban az egyik ünnepségen nem várt pécsi szállal zajlott le a ceremónia a Pesti Vigadóban. Hoppál Péter kapott feladatot.

A cikk a hirdetés után folytatódikHoppál Péter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára kísérte zongorán a Himnuszt pénteken este, a Pesti Vigadóban tartott minisztériumi ünnepségen. Hoppál Péter azt megelőzően játszotta el a Himnusz zongorán, mielőtt Csák János miniszter augusztus 20. alkalmából átadta az állami kitüntetéseket.

Csák János szólt arról is ünnepi beszédében az MTI tudósítása szerint, hogy vannak az életben örök emberi jók, amelyek ápolása és elősegítése kötelessége a kormányzatnak. A miniszter szerint ilyen emberi jó a béke és a biztonság, amelyek ráadásul a kultúrához is köthetők, mint az alkotó tevékenység alapjai, de hasonló kategóriába, az “emberi jók” közé sorolta a kötődést, a valahová tartozást is, mondván „gyökerek nélkül az ember csak sodródik a világban”.

Az ünnepségen Csák János és Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára adták át a Magyar Érdemrend Középkereszt a csillaggal polgári tagozat, a Magyar Érdemrend Középkereszt polgári tagozat, valamint a Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat díjakat.

Hoppál az ország fejlődésén munkálkodó példaképekről írt

A díjátadóról a zongorajátékával külön szerephez is jutó kulturális államtitkár is beszámolt, politikusi Facebook-oldalán, és több olyan fotót is közölt, amelyeken az idei díjazottakkal szerepel együtt. Hoppál Péter azt írta, hogy „augusztus 20-a alkalmából művészeti és kulturális díjakat, Népművészet Mestere díjat, Magyar Érdemrend és Magyar Érdemkereszt kitüntetéseket adhattunk át a nemzet szolgálatában álló, az ország fejlődésén munkálkodó példaképeknek”.

Hoppál Péter és az egyik idei díjazott, Németh Kristóf színművész – Fotó forrása: Hoppál Péter Facebook-oldala

Egy másik ünnepségen kitüntették a közmédia nyugdíjazását kérő vezetőjét

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével tüntette ki pénteken, Budapesten, a Károlyi-Csekonics-palotában Dobos Menyhértet, a közmédia vezetőjét. Dobos májusban kérte nyugdíjazását. Az augusztus 20. miatt tartott ünnepségen átadott indoklásként azt írták Dobosról, hogy „a hazai média területén több mint öt évtizeden át végzett mértékadó szakmai tevékenysége, különösen a Közszolgálati Kódex megalkotásában, valamint a magyar kultúra, a nemzeti identitás és az anyanyelv megőrzését szolgáló torockói Duna-ház létrehozásában vállalt szerepe elismeréseként” kapja az elismerést.

Dobos Menyhért és Gulyás Gergely a díj átadása után  – Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

KategóriákJAZZ