Lesz ismét idősek sávja, de csavarosan tér vissza. Sőt nem csak miniszterelnöki bejelentés volt erről a mai napon, de Orbán Viktor éppen akkor alá is írta az erről szóló határozatot. Idősek sávja lesz a hét mind a hét napján, de az idősek bármikor vásárolhatnak.

A cikk a hirdetés után folytatódikFrissítés 19.50 – Keddtől él az új rend

A Kormányzati Tájékoztatási Központ is közölte, és már meg is jelent a Magyar Közlönyben a rendelet, amiből kiderül, hogy már holnaptól él az új rendszer. Azaz már holnap délelőtt az idősek sávjában (9-11 óra közt) 65 év alattiak nem vásárolhatnak a rendelet által érintett üzletekben, azaz élelmiszerüzletekben, drogériákban és gyógyszertárakban. Ugyanez a szabály lesz érvényes a hétvégékre is, a szombatokra és a vasárnapokra is, akkor 8 és 10 óra közt. Az is kiderült, hogy ezen túl nincs tiltás, azaz a piacokra, vásárcsarnokokra nem vonatkozik a tiltás, oda mindenki mehet a nyitvatartási időben bármikor, életkortól függetlenül.

Korábban írtuk

A hét bármely napján, a boltok nyitvatartási idejében bármikor vásárolhatnak az idősek. Ugyanakkor visszatér az idősek sávja, amit ma Orbán Viktor miniszterelnök jelentett be. A videóban éppen akkor alá is írta az erről szóló döntést. Ami a videón látható: a kihirdetését követő másnap lép hatályba. Vagyis, ha ma megjelenik a Magyar Közlönyben, ami várható, akkor már holnaptól életbe is léptetik.

Az új idősek vásárlási sávja lényegében azt jelenti, hogy miközben minden változatlan marad a korábbiakhoz képest, (tehát a boltok este hétkor be kell, hogy zárjanak, este nyolc után csak munkába igyekvő, onnan hazatérő vagy kutyát sétáltató ember lehet az utcán), de életbe léptetnek egy olyan, a korábbinál szűkebb vásárlási idősávot, amikor kizárólag idősek lehetnek a boltokban. Vagyis lényegében a nem idősek részére jelent tiltást az új határozat, elvileg abban a sávban, legalábbis munkanapokon, amikor az aktívan dolgozók szokásosan kevesebbet vásárolnak.

Arra a videóban nem tértek ki (és ez például a hétvégi sáv miatt nagyon is érdekes), hogy a piacokra, s azon túl a szabadtéri piacokra is vonatkozik-e az idősek sávja. Emlékezhetünk, tavasszal a szabadtéri piacokra is vonatkozott, így várhatóan most sem lesz másképpen, de ezt majd a rendelet pontos szövegének megismerése után tudjuk meg.

A döntés értelmében (vélhetően holnaptól) hétköznapokon, azaz hétfőtől péntekig délelőtt 9 és 11 óra között védett idősávot hoznak létre az időseknek. Mint említettük, lesz azonban hétvégén is idősek vásárlási sávja, reggel 8 és 10 óra között. Ez a kétórás sáv szombatra és vasárnapra is vonatkozik.

Magyarán mindazok, akik hétfőtől péntekig dolgoznak, és nem idősek, a hétvégi bevásárlást vagy még pénteken délutánra/koraestére, vagy szombaton kora reggelre, avagy délelőtt tíz utánra időzíthetik.

Az idősek a korábbi időszakban a 65 év felettieket jelentette, valószínűleg most sem lesz ez másként.

Látszólag nincs értelme a tiltásnak, ha bármikor mehetek az idősek vásárolni, és biztosan menni is fognak, ez nem kétséges. Azonban egyrészt egészen biztos, hogy csökkenni fog a bevásárlás közbeni olyan találkozások száma, amikor akik aktívabb életet élnek, az idősek ennek köszönhetően kevesebb olyan emberrel találkoznak majd, akik a munkájukból, vagy iskolai elfoglaltságukból adódóan aktívabb életet élnek, sokkal több emberrel konyaktálnak, és nem csak nagyobb eséllyel fertőződhetnek meg emiatt, de nagyobb eséllyel vészelhetik át nagyon enyhe tünetekkel vagy teljesen tünetmentesen is a koronavírust, azaz lehetnek akaratuktól függetlenül fertőzők.

Másrészt pedig nem csak azoknak az időseknek jelent segítséget az, hogy máskor is tudnak menni vásárolni, nem csak az idősek sávjában, akik amúgy otthon vannak, de adott esetben nem tudnak a rendelkezésre álló sávban elmenni a boltba, hanem azoknak is, akik még dolgoznak a hétköznapokon, akár hétvégéken is, annak ellenére is, hogy elmúltak 65 évesek.

KategóriákMETÁL