Napokon belül kikerül a helyére a Pécs főterén korábban már megszokott Betlehem installáció, adott ki közleményt a pécsi önkormányzat. A Szabad Pécs már ezt megelőzően megkereste a városvezetést, mert olyan információt kapott, hogy a későbbiekben ki fog kerülni a Betlehem, avagy legalábbis szó van róla, hogy kihelyezik. Mint írta a városvezetés, a tapasztalatok most azt mutatják, hogy a pécsiek fegyelmezettek, ezért a Betlehem kihelyezése nem jelent járványügyi kockázatot.

A cikk a hirdetés után folytatódik



A fideszes sajtó és Fideszhez kötődő csoportok az elmúlt egy-két napban szóvá tették, hogy nincs Pécsett, a Széchenyi téri Mindenki Karácsonyfája alatt Betlehem, a szokásoktól eltérően, ugyanakkor szívárványszínű (!!!) kisvonat van.

Nem szeretnénk belegondolni mélyebben azok lelkivilágába, így kommentálni sem szeretnénk bővebben, akik egy egyszerű gyermekjátékot sem tudnak annak látni, ami valójában. Egy Fidesz-közeli csoport (tudomásunk szerint egy pécsi fideszes politikushoz kötődő csoport) pedig azonnal kampányt épített (próbált építeni) a Betlehem hiányára, arra biztatva pécsieket, hogy matricázzák össze a főteret, Betlehem-fotóval.

Nos, ha nem arról van szó, ami a legvalószínűbb, vagyis nem egy sima politikai akcióról, hanem tényleg olyanokról, akik keresztényüldözést, a keresztény értékek elutasítását (és hasonlókat) láttak abban, hogy (egyelőre) nem került ki a Betlehem, most megnyugodhatnak, és talán a közterületet sem kell összematricázni feleslegesen emiatt. (Bárkinek szíve-joga természetesen ezt tenni, ha így akar valami ellen tiltakozni, azoknak szólunk, akiket megnyugatat a hír, hogy lesz Betlehem is a karácsonyfa alatt.) (12.50: A fideszes csoport már bejelentette, hogy az ő sikerük és kezdeményezésük sikere a Betlehem kihelyezése.)

Amúgy az sem kizárt, hogy nem csak mi, mások is tudtak arról, hogy tervezik a Betlehem kihelyezését, ennek ellenére „botrányt” kreáltak. Volt ugyanis példa arra már az új városvezetés munkába állása óta, hogy fideszes politikusok, vagy Fidesz-közeli formális vagy nem formális szervezetek elébe mentek egy ügynek, és „még időben” tilatkoztak, majd amikor „megoldódott”, a saját sikerükként kommunikálták az esetet.

Az viszont az újségolvasók tudhatják, hogy a fa felállítása is fokozatosan történt, először csak a fenyőfát állították fel, később kerültek rá a díszek, majd a világítás, eddigi utolsó elemként pedig a fa alá jelképes karácsonyi csomagok és a kisvasút. Ami pechjére színes kisvasút volt, sok más hasonló gyerekjátékhoz képest. Nézzék például ezeket az óvodai játékokat, amit nemrég, de még Páva Zsolték idején alakítottak ilyen szép színesekké. (Az már más kérdés, hogy nem messze, csak pár lépésre innen, ugyanennek az óvodának az udvarán áll egy kis, bekerített futballpálya is, anno Hargitai János KDNP-s országgyűlési képviselő adta át. Azzal kapcsolatban felmerül a kérdés, hogy mi szükség volt egy ilyenre /ráadásul nem egy helyre telepítettek ilyen mini-stadionokat/ egy óvodában (milyen még fejlesztő játékokat lehetett volna beszerezni és telepíteni a helyett, mennyibe került stb.)

A 2019-es önkormányzati választás hajrájában fideszes képviselőjelölteknek sem jelentett problémát „szivárványos” gyermekjátékok előtt pózolni – Fotó: pecsma.hu

Persze, ezek az óvodai játékok csak egyetlen példát jelentenek a sok közül. És szerencsére a kisgyermekes szülők, ha nem ültetik be a gyermeküket a karácsonyfa alatti kisvonatba, azt legfeljebb a járványügyi ajánlások miatt teszik, és nem azért, mert az „szivárványszínű”.

Amúgy nyilván arra is emlékeznek a pécsiek, hogy évek óta nem csak adventi vásár és forgatag volt a Széchenyi téren, de a legkisebbeknek szóló fa játékok is, becsületkasszás megoldással.

A pécsi önkormányzatot mindenesetre megkerestük ma reggel, hogy kihelyezik-e a Betlehemet, és egy közlemény formájában érkezett meg a válasz, ma délben, két héttel karácsony előtt.

Azt írták, hogy a pécsiek már megszokhatták advent idején, hogy a mindenki karácsonyfája és a nyüzsgő vásár mellett egyedi, igényes Betlehem is várja őket a város főterén. Az új koronavírus járvány azonban jó néhány tervet átalakított. A vásár elmaradt, az adventi hangulatról karácsonyfa és a dzsámi fényfestése gondoskodott eddig a Széchenyi téren.

„A kézzel készített, értékes Betlehem őrzését korábban a vásár biztosítását is ellátó cég végezte. Ennek híján gondoskodni kellett az installáció biztonságáról, amit végül a Pécsi Közterület-felügyelet vállalt: munkatársaik az önkormányzat kérésére rendszeresen ellenőrzik majd az alkotást”.

A legfontosabb szempont azonban az volt, hogy a pécsiek és egészségük biztonságban legyenek. Az elmúlt napok tapasztalata alapján a fényfestés és a karácsonyfa felkeltette az érdeklődést, de a járványügyi  előírások betarthatók voltak, a pécsiek fegyelmezetten viselkednek. A tapasztalatok alapján abban bízunk, hogy a Betlehem körül sem alakul ki tömeg, kihelyezése nem jelent járványügyi kockázatot.

A Betlehem a hétvégére elfoglalja megszokott helyét a Mindenki Karácsonyfája mellett.

És a végére mutatunk egy olyan korábbi, karácsonyi jelenetet, amely valami miatt nem verte ki a biztosítékot a fideszes sajtóban.

Hoppál Péter (ex)államtitkár 2017 – All I Want for Christmas Is You

Hoppál Péter (ex)államtitkár 2017 – All I Want for Christmas Is You – Coub – The Biggest Video Meme Platform by Attila Babos

KategóriákMETÁL