Amennyiben a COVID-fertőzéssel összefüggésbe hozott napi hivatalos kormányzati adatokból indulunk ki legalábbis – merthogy egyértelműnek tűnik az összefüggés. Amit korábban “jósoltunk”, úgy tűnik, bekövetkezik: az elmúlt évek leghalálosabb novembere van mögöttünk. És a jelentett COVID-adatok szerint évek óta ez lehet a legtöbb halált jelentő december.

A cikk a hirdetés után folytatódikAz új, hivatalos napi fertőzöttek száma az elmúlt egy héten jelentősen csökkent, habár még mindig hullámzik, és az elvégzett tesztek számától is függhet, mindenesetre mindez azt jelentheti, amire számítani is lehetett: a szigorítás után kezdett csökkenni a nyilvántartott fertőzöttek száma. Várhatóan a halálozás is csökkenni fog, de az is nyilvánvaló, hogy az csak késve követi mozgásban a fertőzöttek számának változását.

A legfrissebb, ma közölt, azaz a pénteki adatok is még ezt mutatják: 4 045 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, amivel 300 022 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Elhunyt 189, többségében idős, krónikus beteg. Az elhunytak száma 7 914 főre emelkedett. Az elhunytak fertőzöttekhez képesti valós arányszámát nem tudjuk, hiszen azt csak sejteni lehet, hányan voltak és vannak megfertőződve, mivel nincs mindenki tesztelve. A hivatalos adatok szerint a halálozás 2,5% körüli – magyarán, a nem tesztelt vagy tünetmentes fertőzöttek miatt valójában ennél alacsonyabb. A beszédesebb az elhunytak száma a teljes lakossághoz viszonyítva, amiben Magyarország nem áll jól: villágszerte a 30 legdrámaibb adatokat produkáló ország közt vagyunk.

A KSH pénteken közölt egy újabb halálozási adatsort, a 2020. 47. hetit, így immáron majdnem a teljes novemberi statisztikát ismerjük. Ha az eddigi leghalálosabb hét (a 46. hét) számait nem is szárnyalta túl, annak közelében van.

Ráadásul nem csak az év során jelent ez a két hét csúcsot a mortalitásban, hanem az idei évet megelőző előző öt évet illetően is – lásd a KSH adataiból készített, frissített táblázatunkat lejjebb. Az látszik, hogy amíg októberben egész hónapban halt meg nagyjából ezer fővel több mint az azt megelőző öt év azonos időszakában, addig novemberben már hetente halt meg nagyjából ezer fővel több ember. És mint írtuk, a decemberi adatok a COVID-számok alapján még szintén hasonlóan elkeserítők lehetnek. Az, hogy a COVID-nak ehhez köze van, az egészen bizonyos, a közvetlenül amiatt bekövetkező halálozásokra (a szövődmények kialakulása miatt bekövetkező halálozási adatokat is ideértve), és valószínűleg a nem közvetlenül, de közvetve a COVID-nak, a járványhelyzetnek betudható, egyéb okból beövetkező halálozásokra is gonbdolunk. A pontos okokat azonban nyilvánvalóan egy erre vonatkozó kutatás lehet hivatott feltárni.

A Szabad Pécs már korábban is írta, hogy erre lehet számítani, amikor az októberi halálozási adatokról írtunk. Illetve az emelkedés és a várható még magasabb számok már akkor is látszottak, amikor a Biokomnál nyilvántartott COVID-os halálozási számokat kaptuk meg (nem hivatalosan) – igaz, annyit a cég pontosított később akkori cikkünben (ez jelezve is van), hogy nem feltétlenül a pécsi temetésekre vonatkozó adatokról beszélhetünk csak, annak ellenére, hogy a pécsi önkormányzati cégnél mint (mások mellett) kegyeleti szolgáltatónál nyilvántartott számokat szemléztük.

KategóriákMETÁL