A Komló Összeköt nevű civil szervezet adja a komlói testület többségét. Ők nemrég közleményben jelentették be, hogy nem értenek egyet egy helyi önkormányzati cég vezetőjének kinevezésével, amit a veszélyhelyzet alatt a fideszes polgármester döntött el. FRISSÍTVE!

A cikk a hirdetés után folytatódikFRISSÍTÉS 19.20/20.50

Elértük Polics Józsefet telefonon szerdán este, és Komló fideszes polgármestere nyilatkozott az ügyben a Szabad Pécsnek. Azt mondta, számított arra, hogy a KÖT politikai cirkuszt fog kreálni ebből az ügyből, ami ennek ellenére (vagyis annak ellenére, hoyg számított rá) is elkeseríti őt. Szerinte ugyanis, ha a KÖT-ös képviselők a szívükre teszik a kezüket, akkor belátják, hogy a három jelentkező közül a legjobb pályázó nyerte el az állást.

Való igaz – fogalmazott –, hogy volt konszenzus korábban közte és a KÖT képviselői közt arról, hogy nem hirdetnek győztest a kiírt pályázatnak megfelelően (azaz nem öt évre választanak új vezetőt, ahogyan az a pályázatban is állt), hanem a jelenlegi vezető kap még egy évre megbízatást tőlük.

És való igaz az is, hogy aztán ezt a konszenzust ő felülírta. Kérdésünkre Polics József elmondta, hogy úgy döntött, hogy még egyszer meghallgatja az összes jelöltet. Ezt követően, maga szerint Komló érdekében mégis meghozott egy másik döntést, mégpedig azt, hogy a pályázatot benyújtók közül a szakmailag legjobb jelöltet kinevezi a posztra, öt éves időtartamra, ahogyan az a pályázatban is szerepelt.

Amely döntés egyébként pontosan az volt, amit korábban a KÖT, azaz a Komló Összeköt civil ernyőszervezet alatt politizáló, a testületben többségben lévő politikusok is akartak, vagyis az eddigi Városgondnokság-vezető leváltása, és egy szakmailag jobb új vezető kinevezése. És erre valóban most került sor, ő döntött a veszélyhelyzeti szabályoknak megfelelően, amely döntéséről előzetesen tájékoztatta a képviselőket. A komlói Városgondnokság vezetői pályázatát még szeptemberben írták ki, azaz nem sokkal a magyarországi COVID-járvány miatti második veszélyhelyzet és rendkívüli jogrend elrendelés előtt.

Polics József azt hangsúlyozta, hogy éppenhogy a Városgondnokság-vezető ügye kapcsán kialakult politikai konszenzus volt az, ami szembement azzaln az állásponttal, amit azt megelőzően korábban akart és képviselt a KÖT ebben az ügyben. És amiben egyébként ők, azaz a KÖT és Polics egyetértettek, miszerint új vezetőre van szükség a komlói Városgondnokság élén. Polics József úgy fogalmazott, hogy talán különböző megközelítésből látták így, de végeredményben ugyanarra jutpttak, a KÖT-ösök és ő is, hogy nincsenek (nem voltak) megelégedve a Városgondnokság eddigi vezetőjének munkájával.

Sőt, az is felmerült – idéett fel egy korábbi álláspontot és elképzelést a polgármester –, hogy még a megbízatás lejárta előtt (azaz 2020 vége előtt) leváltják a jelenlegi vezetőt. Később azonban ezt elvetették, és megegyeztek abban, hogy az eddigi vezető kitöltheti a “mandátumát” a megbízási szerződésének végéig, mostanáig, és nem idő előtt írnak ki pályázatot a Városgondnokság vezetői helyére, hanem csak 2020 őszén írják ki a pályázatot és próbálnak alkalmas jelöltet keresni a posztra. Mint Polics elmondta, ebben ő is, a KÖT tagjai is egyetértettek. Így korábban nem, de idén ősszel kiírták a pályázatot, azzal a céllal, hogy levéáltják a korábbi vezetőt. A KÖT képviselői azonban később, de már a pályázat kiírását, és a pályázatok beérkezését követően változtatták meg addigi véleményüket. Polics szerint ebben a döntéásben, változtatásban annak lehetett szerepe, hogy a KÖT tagjai meglátták, hogy pályázott a vezetői posztra Komló volt fideszes alpolgármesterének a férje is. Onnantól kezdve kértek “újratervezést”, és kezdeményeztek tárgyalást, amely végén valóban kiakakult egy konszenzusos megoldás, a pályázat eredménytelenné nyilvánítása és az eddigi vezető megbízásának egy évvel történő meghosszabbítása, mondván az az egy év elegendő lehet arra is, hogy igazán alkalmas jelöltet találjanak a városi cég élére.

Csakhogy mint mondtuk, Polics szerint, ha Ferenczy Tamásék a szívükre teszik a kezüket, akkor ők sem mondhatnak mást, mint hogy az általa legjobbank ítélt pályázó (a volt fideszes alpolgármester férje) volt a legjobb jelölt, sőt jó jelölt volt az állásra.

Polics hangsúlyozta, hogy a KÖT tagjai ráadásul korábban azt mondták, hogy bárki lehet az új vezető, csak a jelenlegi ne kapjon újra lehetőséget. Ehhez képest kértek a korábbi vezetőnek egy évet – Polics szerint azért, hogy ne egy “fideszest” nevezzen ki. És ezért van most újra szerinte politikai cirkusz ismét Komlón. Miközben szerinte az ő döntése megfelel a KÖT korábbi kérésének is, és az ő határozott véleménye, hogy ahogyan mindig, most is Komló érdekét tartotta maximálisan szem előtt, ez alapján döntött egy új vezető öt évre történő kinevezéséről, vélekedett Polics József.

KORÁBBAN ÍRTUK

Komlón kicsit más a helyzet mint Pécsett, ahol az elmúlt napokban elég éles politikai vitákat kavart a polgármester veszélyhelyzet idején tett két bejelentése, de abból is leginkább Nyőgéri Lajos MSZP-s politikus alpolgármesteri kinevezése.

Komlón, csakúgy mint a közelben például Szekszárdon, nem tudott polgármestert adni az ellenzéki összefogás, maradt a korábbi fideszes vezető, de a közgyűlési, testületi többséget az ellenzéki pártokból szerveződött helyi szövetség adja.

A KÖT nemrég a Facebookon adott ki egy közleményt, amelyben bírálják Polics József egyik friss döntését, az egyik komlói önkormányzati cég, a Városgondnokság élére való új vezetői kinevezést. A KÖT közleményét a 7300 nevű helyi független portál vette észre.

A KÖT azt írja, hogy a polgármester a többség akaratával szemben döntött. Azt követően, hogy hetekkel korábban a többséget képviselő Összeköt frakció és a polgármester között megszületett a megállapodás arról, hogy érvénytelenítik a Városgondnokság 5 évre kiírt vezetői pályázatát, és átmenetileg további egy évre a korábbi vezetőt bízzák meg az önkormányzati cég vezetésével.

Erről a döntésről a polgármester írásban, elektronikus úton a képviselőktől egyenkénti véleményt kért. Ennek eredményétől, és a szóbeli megállapodástól függetlenül egyszemélyben hozott döntést személyi, azaz a veszélyhelyzettel nem összefüggő kérdésben a testületi többséget megkerülve, írja a KÖT.

Polics József szerintük újfent tanúbizonyságot tett demokrácia-felfogásából: a korábbi alpolgármester, és jelenleg is fideszes képviselő férjét nevezte ki a többségi akarattal szemben. Kijelentették: a veszélyhelyzet elmúltával az Összeköt frakciója ezt a döntést meg fogja vizsgálni, és ha kell, felül fogja írni.

Komlón már tavasszal ízott a levegő, amikor Polics József városi rangú település vezetőjeként elsőként élt a veszélyhelyzetben rá ruházott hatalommal, lenullázva a többségében ellenzéki képviselőkből álló testület tagjainak tiszteletdíját. Amit később a polgármester azzal magyarázott, hogy erre a lépésre szükség volt anyagi okok és óvatosság miatt.

Természetesen most is kerestük, ezúttal telefonon Komló polgármesterét, hogy arra kérjük, kommentálja a KÖT közleményét, de egyelőre nem értük el.

Címkék:
KategóriákMETÁL