A szekszárdi trafikbotrány egyik főszereplője, a fideszes Horváth István jelenleg országgyűlési képviselő. Olyan cikk jelent meg róla az önkormányzati, ingyenes Szekszárdi Naplóban, hogy büszkén ki is posztolta azt a politikusi oldalára.

A cikk a hirdetés után folytatódik



A Pannon Tv-t és a szekszárdi Tolnatáj Tv-t is vezette Dránovits István, aki több évtizedes médiás pályafutást tudhat magáénak, habár más vállalkozásai is voltak, mindenesetre az idő egy részét vezetőként töltötte. Egyfajta helyi médiaguruként is emlegették Szekszárdon még tavaly is, amikor e sorok írója az azóta megszüntetett, de legalábbis szüneteltetett és lecserélt, majd 30 éves önkormányzati hetilap, a Szekszárdi Vasárnap megbízott főszerkesztője volt.

A megjegyzéshez azt is hozzá kell tenni, hogy Dránovitsnak a Szekszárdi Vasárnap leépítése mellett az Ács Rezső által történt hirtelen menesztésemben is szerepe volt.

Dránovits már nem vezetője és nem is tulajdonosa az említett két tévének, és az egykori nyomdájához sincs köze – papíron legalábbis biztosan nincs. Hogy ennek ahhoz lehet-e köze, hogy – amint az már megjelent a nyilvánosságban korábban – 200 milliós tartozást tartott számon a neve mellett az adóhatóság, csak találgathatjuk. Mindenesetre ez a körülmény nem tántorította el sem az őt a Szekszárdi Vasárnap, majd az annak helyébe lépő, ugyancsak ingyenesen terjesztett havilap, a Szekszárdi Napló szerkesztőbizottsági tagjának (lényegében elnökének) felkérő Ács Rezső polgármestert a felkéréstől, és őt magát sem a felkérés elfogadásától.

Dránovits a Szekszárdi Vasárnappal szemben az egyik legfontosabb kritikaként jegyezte meg, hogy politikai és erős közéleti cikkek vannak benne, ami széthúzást eredményez a városban, amire nincs szükség Szekszárdon. Egészen pontosan a tavaly januártól tavaly március végéig megjelent, e cikk szerzőjéhez mint megbízott főszerkesztőhöz köthető időszakra utalt, amikor is a Szekszárdi Vasárnapot küllemében és tematikájában is átalakítottuk, az akkor ott dolgozó, általam vezetett csapattal. És igaz, voltak benne erős közéleti és politikai cikkek, hírek, de a szakmai szabályoknak megfelelő módon jártunk el, egyrészt közérdekű, fontos, érdekes híreket dolgoztunk fel, másrészt megszólaltattunk, vagy megpróbáltunk megszólaltatni minden érintettet minden egyes cikknél.

Erre a munkára mondták azt, hogy nem kérnek belőle, nincs szükség politikára. Vagy sokkal kevesebbre, vagy nullára. És főleg nem olyan sűrűn, elegendő lesz az elmúlt szűk három évtizedben megszokott hetilap helyett havilapot kiadni és eljuttatni a szekszárdi háztartásokba. Kultúra, helyi programok, hagyományok, portrék, ilyesmikről beszélt Dránovits egy megbeszélésen az akkor még csak leendő új lap kapcsán.

Nos, az biztosan megvalósult az elmúlt időszakban – a múlt nyár végén adták ki az első Szekszárdi Naplót –, hogy hetilap helyett havilapot készítettek. És az is, hogy kevesebb politika került az újságba – már, ha ez alatt azt kell érteni, hogy bizonyos politikai szereplők nem szólalhatnak meg benne, vagy legalábbis eddig nem igen szólaltak meg. A 2019. őszi választást megnyerő helyi ellenzéki szövetség, az Éljen Szekszárd! politikusainak, képviselőinek a véleményére nem igazán volt vevő az új lap. Ha így nézzük, kevesebb politikus szólalt meg benne, valóban.

De ugye politikai és közéleti cikkekben erős önkormányzati lap helyett kulturális jellegű magazint ígért a szekszárdi “médiaguru”. Ami most csúcsosodott ki. 

A volt szekszárdi fideszes polgármester, négy ciklus óta, 16 éve, jelenleg is fideszes szekszárdi (Tolna 01.) országgyűlési képviselő, Horváth István ugyanis megszólalási lehetőségeket és szép felületet kapott már legutóbb is, a legfrissebb (a neten egyelőre nem elérhető) számban megjelent egészoldalas nyilatkozata pedig annyira tetszett neki, hogy a politikusi Facebook-oldalára is kitette.

„Tisztelettel ajánlom mindenkinek a Szekszárdi Napló legutóbbi számában megjelent, velem készített interjút. Beszéltem választókerületemben megvalósult  fejlesztésekről, Szekszárdról, M9-ről, uszodáról és jövőbeni elképzelésekről. Előre menjünk, ne hátra!” – írta. És ez így legalább egyenes beszéd, nincs is mit szégyellni rajta.

Horváth az előző, februári lapszámban is szerepelt, két helyen is, említették és nyilatkozott, igaz, nem nagy, nem vezető, hanem kisebb és közepes cikkekben, de ezt azért ellensúlyozza, hogy mindkétszer fotón is látható. A lap februári számának egyik Horváth-os cikkében a 13. havi nyugdíjról és a családi adóvisszatérítésről esik szó, a másik, kisebb anyagban pedig arról számolnak be, hogy Horváth István (szigorúan országgyűlési képviselőjelöltként említve a politikust) az agrárkamarai elnök és mások társaságában megtekintette a Tolnatej Zrt. új, folyamatban lévő, a kormány által támogatott beruházásait.

Horváthnak, amúgy van egy erős kihívója is a választáson, és nem is esélytelen most az amúgy korábban mindig csúcsfavoritnak számító Horváth-tal szemben: az MSZP-s Harangozó Tamás. Ő ugyancsak országgyűlési képviselő. Arra azonban, hogy őt megkérdezzék a jövőbeni elképzeléseiről, és esetleg arról, mit gondol arról, hogy Szekszárd előre ment-e vagy hátra az elmúlt négy évben, eddig még nem gondoltak a lapnál. Vagy nem jutottak oda.

A Szekszárdi Napló Impresszuma szerint a felelős kiadó Szekszárd jegyzője, a szerkesztésért pedig a szerkesztőbizottság elnökeként Dránovits István felel.

Horváth nevét akkor ismerte meg a szélesebb közvélemény, amikor a ma már független országgyűlési képviselő, Hadházy Ákos helyi fideszes képviselőként robbantotta a trafikbotrányt, hogy hogyan is, milyen baráti-haveri, megbízható elvtársi listák alapján osztották el azt, hogy kiket javasolnak vagy tartanak érdemesnek arra, hogy helyben nemzeti dohányboltot üzemeltessenek.

Nem mellesleg Horváth István és családja az elmúlt években nem lett szegényebb, sőt dúsgazdag lett. És képzeljék, Horváthék a csúf Brüsszeltől kaptak pénzt, mintegy egymilliárd forintnyi Európai uniós támogatáshoz jutottak különböző családi vállalkozásaik.

Egy biztos, sok szekszárdi úgy látja, hogy Szekszárd nem előre megy, inkább stagnál, jó esetben, a nagyon kritikusak szerint hátramenetben vannak. Horváth képviselő viszont,úgy tűnik, eddig előre ment, szépen és hosszan, öles léptekkel, jó előre.

KategóriákMETÁL