Péterffy Attila meg sem jelent a bíróságon; a pécsi polgármester nem jelent meg “a saját perén”, harsogták ma a Fidesz-közeli sajtóorgánumok azt követően, hogy ma kezdetét vette az a személyiségi jogi per, amelyet Péterffy Attila kezdeményezett Vicze Csilla, a Civilek a Mecsekért Mozgalom (CMM) szóvivője ellen. Ami persze jól hangzik, pláne, ha valaki politikai célból ír cikket, de a bíróság mára nem idéztette be a polgármestert, a következő tárgyaláson viszont meghallgatják. Videónk a cikk végén látható!

A cikk a hirdetés után folytatódikVicze Csilla, a Civilek a Mecsekért Mozgalom szóvivője sajtóközleményében harangozta be pár napja, hogy a Péterffy Attila pécsi polgármester által kezdeményezett személyiségi jogi per mai, első tárgyalásán akár határozathozatal is történhet. Ilyenre azonban nem került sor, sőt: a Pécsi Törvényszéken folyó eljárás mai tárgyalási napjára a bíróság nem is idézte Péterffy Attilát. Ennek ismeretében már egyáltalán nem meglepő,. hogy Pécs polgármestere nem jelent meg a tárgyaláson. Ahol az egyik legérdekesebb jelenet az volt, amikor a bíró lejátszott olyan tévériportokat, amelyben Vicze Csilla nyilatkozott tavaly, a 2019-es választási kampányban arról, hogy Péterffy Attila, a Pécsi Hőerőmű egykori vezérigazgatójaként mennyi fát égettetett el a hőerőmű biomassza blokkjában. Péterffy és ügyvédje szerint ugyanis ezek a felvételek bizonyítékok, amelyek alátámasztják keresetük igazát.

Lejátszották például a Pannon Televízió egyik riportját, amelynek a Favágó és a civilek címet adták (bírták adni).

Ezt a riportot (amennyire hallani és látni lehetett a prezentációt) nem játszották le ugyan, de egészen jól mutatja, hogy milyen cikkek jelentek meg és milyen adások mentek akkoriban a kormányközeli médiumokban. A riportnál még beszédesebb annak címe – a korábbi riporthoz képest is sikerült emelni a téten címadás tekintetében.

Vicze Csilla korábban beszélt arról, hogy arra (is) hivatkozik majd a bíróságon, hogy véleménynyilvánítás volt, amit mondott, de most arról is beszélt, hogy ő nem magánemberként, hanem szóvivőként beszélt, egy szervezet (nyilván a CMM) nevében, s ezért őt elő sem lehetne venni magánemberként. Ismert ügy hasonló témában a pécsi Hoppál Péter esete, aki Fides szóvivőként nem mondott igazat, de a Pécsi Törvényszék úgy döntött, hogy mivel Hoppál Péter ezt szóvivőként tette, személyesen nem vonható felelőssségre.

Vicze Csilla azt is hansgúlyozta, hogy Péterffy Attilának közszereplőként többet kell tűrnie. Állítólag Péterffy azzal is érvel, hogy ő akkor még nem volt közszereplő, mert csak polgármesterjelölt volt – megjegyezzük, hogy a bíróság ezzel kapcsolatos döntését és érvelését mi is kíváncsian várjuk.

Az már megint más kérdés, hogy tényeket állított-e Vicze Csilla, aki azonban arra hivatkozik, hogy ő csak Péterffy Attila korábbi szavait idézte.

A kampányban persze nem csak Vicze Csilla, hanem a Fidesz és a velük szövetséges Kővári János is támadta “az erdőégetés” miatt Péterffyt, aki akkor egy sajtótájékoztatón fejtette ki álláspontját ezekről a kérdésekről.

Péterffy Attila: „Büszke vagyok arra, amit Pécsett, a Hőerőmű vezetőjeként elértem”

Vicze Csilláék mindenesestre kérték Péterffy Attila meghallgatását is, amire a következő tárgyalási napon, 2021. január 20-án kerülhet sor.

A környzetevédő civilt a Szabad Pécs kérdezte a tárgyalást követően, többek közt arról is, mennyire volt szerencsés neki civilként ezzel a nyilatkozattal (vagy nyilatkozatsorozattal) úgymond beszállni a kampányba.

Orbán lájkolta a biomassza blokkot

Ebben a visszaemlékező cikkünkben arról írtunk, hogy a Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének és Pécs korábbi, fideszes polgármesterének, Páva Zsoltnak sem volt baja a biomassza blokkal.

2008: Orbán Viktor örül a pécsi erőműszerződésnek

Sőt, sőt!

Amikor még Hoppál és Páva imádta, amit Péterffy csinál

Annak idején a Szabad Pécsen is megjelent egy erdőmérnök levele, aki az “erdőégetésről” fejtette ki az álláspontját, nem éppen a fideszes szólamoknak megfelelően.

Erdőmérnök írt olvasói levelet a Mecsek fáiról

Ebben a véleménycikkben pedig arról írtunk, hogy ez az egész ügy sokkal összetettebb és bonyolultabb, mint azt elsőre gondolnánk.

A Fidesz-kormányra mutat és hull vissza a pécsi politikai kampány egyik legaljasabb szlogenje

KategóriákMETÁL