Több mint 600 millió forintot követel vissza a pécsi önkormányzat a Volvo-gate néven elhíresült 2015-ös hollandiai használt buszok beszerzése miatt, értesült a hírről a Szabad Pécs. Péterffy Attila, Pécs polgármestere utasítást adott arra, hogy ezt a pénzt a város visszaszerezze. Páva Zsolték nem tettek ilyen lépéseket, nem kezdeményezték a pénz visszaszerzését.

A cikk a hirdetés után folytatódik



A Mellár Tamás független baranyai országgyűlési képviselő által alapított Mindenki Pécsért Egyesület „Akarja Ön tudni?” címmel indított online fórumsorozatot. E sorozatban a héten a második fórumot tartotta az egyesület, a téma a 2015-ös pécsi buszbeszerzési program volt, amely az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb pécsi korrupciós ügye lehet, s a sajtóban Volvo-gate néven híresült el. Az ügyben eljárás is indult, már a bírósági szakban van, három vádlottal, egyelőre egyetlen előkészítő ülésen vannak túl, a következő ilyen speciális ülés januárban lesz.

A beszélgetésen Babos Attila, a Szabad Pécs újságírója, felelős szerkesztője is részt vett (a fórumról írásos összefoglalót a későbbiekben közlünk), csakúgy mint dr. Martin Zoltán pécsi ügyvéd. Ő azt mondta a beszélgetés egy részén, hogy a tudomása szerint Páva Zsolték nem tettek lépéseket a már a hatóságok szerint is korrupcióval érintett összeg, több mint 600 millió forint visszaszerzésére, de olyan értesülése van, miszerint Péterffyék ebben (is) léptek, és a pécsi polgármesteri széket tavaly ősszel elfoglaló városvezető utasításba adta, hogy dolgozzák ki azt a jogi szöveget, beadványt, amellyel visszaszerezhető a korrupciós összeg.

Lapunk ezt követően beszélt a városházával, ahonnan az információt megerősítették. Azt mondták, Péterffy Attila valóban kiadta ezt az utasítást, a jogi szövegezése a beadványnak készül, hamarosan el is küldhetik a hatóságoknak. Hogy a pénzből majd mennyit lehet visszaszerezni, azt nem tudni, és azt sem, hogy mikorra lesz vége a bírósági eljárásnak jogerősen, mert az nyilvánvaló, hogy a pénzről csak akkor, vagy azt követően rendelkezhet a bíróság. Az összeg egy része Hollandiában van lefoglalva (ezt a másodrendű vádlott vitte be egy bankba), egy másik részt a nyomozóhatóság foglalások útján zárolt a harmadrendű vádlottól. Páva Zsolték valóban nem tettek lépéseket a pénz visszaszerzésére, legalábbis így tudják a városházán. Hozzátették ugyanakkor, hogy lehetséges, hogy csupán azért nem, mert a büntetőügy akkor még nem ért bírósági szakba, de még a nyomozás sem ért véget 2019 októberéig.

KategóriákMETÁL