A Biokom a pogányi meteorológiai állomástól kapott előrejelzés ismeretében személyi állományban és tárgyi eszközökben is felkészült a hétvégére előrejelzett havazásra, illeve annak várható következményeire, jelentette ki a cég péntek reggeli sajtóközleményében. A pécsi városüzemeltetési cég azt írta, hogy mind a járdák, mind az útszakaszok tekintetében szükség esetén elrendelik a hó- és síkosságmentesítést, ügyeletes munkatársaik pedig folyamatosan ellenőrizik majd a hatáskörbe tartozó közlekedési felületeket. 

A cikk a hirdetés után folytatódikA Biokom és alvállalkozói felkészültek a hóhelyzetre, ezzel a mondattal, sőt, kijelentéssel kezdődik a pécsi városüzemeltetési cég péntek reggeli sajtóközleménye. Amire természertesen még visszatérünk a hétvégén és a jövő hét elején annak függvényében, mit hoz majd a jövő valójában. Még akkor is, ha utalva van arra, hogy a hatáskörbe tartozó felületekről beszélnek.

Mint írták, a gépi hó-és síkosságmentesítési feladatokat 9 darab, tolólapokkal, hóekékkel, úgynevezett „sószóró-adapterekkel” felszerelt jármű fogja ellátni, ezen felül pedig 3 saját tulajdonú kistraktort, hat kisteherautót készítettek fel a kézi mentesítésre.

„A hóhelyzet súlyosságától függően minden géptípusból szükség esetén megfelelő számú tartalék is rendelkezésre áll” – írták.

A Biokom saját járművein kívül az alvállalkozók a különböző városrészekben 12 hókotróval és 12 kisteherautóval segítik a munkát.

Jelenleg 2000 tonna útszóró só, valamint 25 tonna kalcium-klorid és 125 tonna 2/4 mm-es szemcseméretű zúzott kő áll rendelkezésre. Ezeken felül az alvállalkozók még további saját készlettel rendelkeznek a kézi hó- és síkosságmentesítésben.

A Biokom állandó hóügyeleti és útügyeleti szolgálatot működtet, amely a nap 24 órájában (3 műszakban) végzi feladatát. A lakosság éjjel-nappal hívhatja a diszpécsereket a 72/502-100-as vagy a 80/200-590-es telefonszámokon.

A cég arra kéri a pécsieket, hogy “a mentesítés ideje alatt segítsék kollegáik munkáját, és a balesetmentes közlekedés érdekében végzett munkájukat türelemmel és toleranciával kezeljék”.

A városüzemeltetési cég Pécs 49 pontján helyezett ki szóróanyag-tároló edényeket, ezekbe sózott homokot töltöttek. Emellett a város 380 közterületi pontján helyeztek el kis homokkupacokat.

“Ezekkel a pécsiek szükség esetén alkalmi síkosságmentesítést végezhetnek.”

Arra kérik a pécsieket, hogy a télies útviszonyok között csak halaszthatatlan esetben üljenek autóba és csak téli gumival keljenek útra. A tapasztalatok alapján ugyanis a téli balesetek jelentős részét a nem megfelelő gumiabroncs használata, valamint a nem a télies útviszonyoknak megfelelő vezetési technika, illetve sebesség okozza.

Szerették volna a közlemény és a sajtó segítségvel arra is felhívni a pécsiek figyelmét, hogy

“a helyi köztisztasági rendelet értelmében az egyes házak, társasházak előtti járdák síkosság-mentesítéséért az adott tulajdonos, illetve lakóközösség felel”.

Illetve arra is, hogy a rendelet betartása mellett saját magunk és mások testi épségét védjük meg azzal, ha ingatlanunk előtt valamilyen formában gondoskodunk a járda tisztaságáról, csúszás-mentesítéséről.

Már ma havazni fog – a Mecsekben 5 centiméternél is több hó hullhat

Az Időképen azt írják Pécsre vonatkozóan, hogy a Dunántúl nagy részén havazásra számíthatunk, több centiméternyi hó hullhat, máshol a csapadék hószállingózás, havas eső, kisebb eső formájában érkezhet, miközben az északi, északkeleti és keleti tájakon szárazabb maradhat az idő.

Az OMSZ péntek éjfélig kiadott riasztása szerint a Dunántúlon havazás, a délebbi részeken havas eső, hó várható. Leginkább a Dunántúli-középhegységben, Zalában, illetve a Dél-Dunántúlon, főként a Mecsekben, illetve a magasabban fekvő dombvidéki tájakon néhány centiméter vizes, tapadó hóréteg kialakulása várható, de több helyen az olvadás mellett inkább csak átmeneti lepelnyi hó lesz a jellemző. Egyes helyeken (Bakony, Mecsek) ugyanakkor akár 5 cm fölötti mennyiség is hullhat. A csapadékzóna a Dunától keletre is átnyúlik, de itt érdemi mennyiség nem várható. Délutántól északnyugat felől fokozatosan gyengül, majd a Dunántúl déli részére húzódik vissza a csapadék.

Címkék:
KategóriákMETÁL