A magyar újságírás egyik legfontosabb elismerése a Transparency-Soma díj, amelynek átadóját ma este tartották, természetesen szűk körben, de az átadást online lehgetett követni a Facebookon. A díjat idén megosztva nyerte két cikk, illetve cikksorozat, két portált és három újságírót díjazva. A Direkt 36 német-magyar gazdasági és politikai kapcsolatok hátteréről szóló írása, a G7 pedig a nem magyar, de Magyarországon élő leggazdagabb család, a Rahimkulov-család gazdasági birodalmát térképezte fel. 

A cikk a hirdetés után folytatódikPanyi Szabolcs az első olyan újságíró lett, aki harmadszorra vehette át a Transparency-Soma díjat. Panyi Szabolcs írása, az „Így fűzte be Orbán Európa nagyhatalmát” című cikk a Direkt36 oknyomozó portálon jelent meg, de a két szerkesztőség együttműködésének köszönhetően a 444.hu (is) közölte

Panyi a Transparency-Soma díjat a német-magyar kapcsolatok történetének feldolgozásáért érdemelte ki a zsűri döntése alapján. Az újságíró korábban még az Index munkatársaként már kétszer elnyerte a díjat. Igaz, akkor nem önálló munkáért, hanem egy vagy két szerzőtárssal (Dezső András, illetve Dezső András és Hava Nikita, 2016-ban és 2017-ben).

Az idén a díjat megosztva adta ki a zsűri (ez nem példátlan, máskor is volt már ilyen), a másik díjat egy szerzőpáros, a G7 két újságírója, Jandó Zoltán és Fabók Bálint vihette haza. Ők a feltehetően hazánkban élő leggaazdagabb család, a Rahimkulov-család gazdasági birodalmát feldolgozó cikksorozatuknak köszönhették az elismerést.

A Transparency-Soma díjat (korábban: 2016 előtt Gőbölyös Soma-díjat) idén immáron huszadik alkalommal adták át a Gőbölyös József emléke előtt tisztelgő díjat idén 20. alkalommal adták át. Korábban csak 37 év alatti oknyomozó újságírók vehették át az elismerést, mivel a névadó Gőbölyös József, “Soma” fiatalon, 36 éves korában hunyt el.

A díj odaítéléséről négyfős zsűri döntött, Lőke András, az Ittlakunk.hu tulajdonos-főszerkesztője, a díj alapítója; Martin József Péter, a TI Magyarország ügyvezető igazgatója, Stumpf András újságíró, a Válaszonline.hu társalapítója és Urbán Ágnes, a Budapesti Corvinus Egyetem Infokommunikációs Tanszékének vezetője.

Lőke András azt mondta, hogy a tavalyihoz képest, amikor nagyon kevés pályamunkát kaptak (a Soma-díjra pályázniuk kell írásaikkal az újságíróknak vagy szerkesztőségeknek/kiadóknak) idén már több olvasnivalójuk volt, habár 21 értékelhető munka mellett 6 pályázatot nem tudtak figyelembe venni. Kiemelték egyebek mellett a tavalyi győztes Horváth Csaba (24.hu) Mázsár Tamással közösen jegyzet, a Kisfaludy szállsfejlesztési támogatási programról szóló cikksorozatát is, de megemlítették többek közt azt a cikket is a kiemeltek közt, amely most több olvasónak is eszébe juthat, a tavalyi év talán legnagyobb közvetlen hatást kiváltó, legolvasottabb írását, az Átlátszó.hu Szijjártó Péter adriai jachtozását “lebuktató” cikket, amelyről annak idején a Szabad Pécs is beszámolt.

KategóriákMETÁL