Újabb fontos ügyben landolt egy pécsi városházi sajtóközlemény a szerkesztőség postaládájában. Hatmilliárd forintot jelent a múlt és az idei évre csak a helyi iparűzési adókiesés a vírusválság miatt, s benne az idei évre szóló kormányzati elvonás miatti kiesés. A kompenzációs tárgyalások azonban egyelőre nem kezdődtek el.

A cikk a hirdetés után folytatódikNagyjából 6 milliárd forintos bevételkieséssel számol Pécs 2020-ra és 2021-re vonatkozóan csak az iparűzési adó tekintetében a vírusválsággal összefüggésben, idézi egy péntei pécsi városházi sajtóközlemény Ruzsa Csaba gazdasági ügyekért felelős külsős alpolgármestert. Ruzsa Csaba azt mondta, hogy nagyon bíznak abban, hogy a kormány által az általuk elrendelt adócsökkentés és a válság miatt amúgy is jelentkező adókiesést, ahogyan arra ígéretet is tett a kormány valamiképpen kompenzálja, illetve amit konkrétan megígért: elkezdik az erről való tárgyalásokat.

Pécs a válság (és a kormányzati elvonások) miatt jóval többet veszített az iparűzési adókiesés jelentette mínusz 6 milliárdnál, de ennek egyharmadát önmagában a kormány által elrendelt adócsökkentés teszi ki. A városoknak azonban most már költségvetést kell alkotniuk, ezért is fontos, hogy a tárgyalások végre elkezdődjenek.

A sajtóközlemény szó szerint az alábbiakban olvasható.

Kormányzati kompenzációt sürget Pécs városa

2020 decemberében Péterffy Attila, Pécs polgármestere a Megyei Jogú Városok Szövetségének társelnökeként egyeztetésen vett részt Magyarország miniszterelnökének irodájában. Itt jelentették be előzetes egyeztetés nélkül az iparűzési adócsökkentést. Ezen a találkozón hangzott el az is, hogy a megyei jogú városok esetében külön egyeztetést folytat a kormányzat az adóbevételkiesés kompenzálásáról.

– Erre az ígéretre alapozva Pécs városa az elmúlt mintegy négy hétben az idei költségvetés előzetes számaira tekintettel és a megjelent adójogszabály-módosítás alapján tárgyalást kezdeményezett a belügyi és a pénzügyi tárcával a kompenzációs tárgyalások megindítása érdekében – mondta Ruzsa Csaba, Pécs gazdaságért felelős alpolgármestere. – A 2020-as és 2021-es adatok esetében három fő tételt látunk, amelyek jelentős bevételkiesést okoznak a városnak, ha csak az iparűzési adót nézzük. Az iparűzési adóbevétel 1,8 milliárdos kiesést okozott a 2020-as költségvetési évben, idén a gazdasági visszaesés miatt újabb 2 milliárd forinttal folyik be kevesebb a város kasszájába 2019-hez képest. Ezekre rakódik rá a kkv szektort érintő adócsökkentés miatt további 2,054 milliárd forint mínusz. Összegezve: 2020-ban és 2021-ben mintegy 6 milliárdnyi adóbevétel tűnt el Pécsről, ennek egyharmada a kormányzati adócsökkentés miatt.

Az alpolgármester kiemelte: a számok alapján egyértelműen látszik, hogy a tárgyalások megindítására szükség van, a kormányzatnak az alap közszolgáltatások fenntartása érdekében kompenzálnia kell az önkormányzatokat, így Pécset is a kieső bevételek miatt. Szeged és Szombathely is hasonló gondokkal küzd és szintén a kormányzati kompenzációban látja a megoldást.  Ruzsa Csaba megjegyezte: több mint 300 millió forintnyi kézzelfogható védekezési költség is terheli Pécs önkormányzatát, ám jelenleg még az ezekkel történő elszámolás sem történt meg a kormány részéről. 

– Bízunk abban, hogy az ígérethez híven eredményes tárgyalás lesz, és ez alapján Pécs idei költségvetése fő céljaként a gazdasági kilábalást jelölheti meg, és nem a túlélésért kell küzdenie – mondta Ruzsa Csaba – A célunk ugyanis 2021-ben a munkahelyek megmentése és a gazdaság újraindítása.  

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata”

KategóriákMETÁL