Magyarics Tamás Amerika-szakértőt is megszólaltatta szerdán este a magyar köztelevízió a washingtoni események miatt. Több olyan lehetséges veszélyt említett a demokraták túlhatalmával kapcsolatban, amikhez hasonlóakat Magyarországon a Fidesz nem hogy tervezett, de végig is vitt, minimum az ellenzéki bírálatok szerint.

A cikk a hirdetés után folytatódikMagyarics Tamás szerint eddig a baloldali tüntetők produkáltak hasonló dolgokat, mint amit most Trump hívei. Az Amerika-szakértő arról is beszélt, az USA-ban sajnos az elmúlt években romlott a demokrácia helyzete, mert 2016 előtt azt nehezen lehetett volna elképzelni, hogy a vesztes ne fogadja el a győzelmet és n gratuláljon a győztesnek. Most is, négy éve is szerinte ez nem valósult meg.

A bemondó-médiamunkás szerette volna a felvetése alapján, ha a szakértő azzal is egyetért, hogy Trump nem tehet arról, ami történt, de ő azt érzékeltette, hogy Trump retorikája nem arra irányult, hogy lecsendesítse az embereket.

“Az igazság az, hogy valóban meglehetősen szokatlan, ahogyan az elnökségét lezárja” – mondta. Szerinte egy több évtizedes folyamat után jutott el a mához az USA, “Trump (pedig) egy olyan jelenség, aki nem Pallas Athene fejéből pattant ki”.

Majd arról beszélt, hogy sajnos

az amerikai közbeszéd hihetetlen mértékben romlott

a polarizáció ugyancsak romlott

a szerinte a baloldal által erőltetett identitáspolitika egymás ellen fordított hétköznapi embereket.

Most pedig azt látni, hogy a demokraták szenátusi többsége esetén

fennáll a lehetősége annak, hogy a demokraták óriási mértékű változtatásokat hajtsanak végre, “majdhogynem alkotmányos szintűeket”

többek közt a Legfelsőbb Bíróság tagjainak a bővítésével,

újabb, erősen demokrata államok felvételével,

a parlamenti obstrukció megszüntetésével, amellyel a kisebbséget, azaz a republikánusokat tudnák kizárni nagyon nagy mértékben a törvényhozás folyamatából.

A túlhatalom tehát veszélyes (is) lehet. Akár a választási törvénnyel és még kis túlzással az Alkotmánnyal is babrálhatnak, a politikai ellenfeleket pedig gyakorlatilag megfoszthatják jogaiktól, de korlátozhatják abban.

Ezeket tehát mind meg tudnák tenni (a túlhatalom miatt). A szakértő szerint azonban még, ha lehetőségük is lenne erre a demokratáknak, ehhez a lehetőséghez nem nyúlnak, mert elképzelhető, hogy a szerda estinél jóval komolyabb polgárháborús helyzet alakulna ki.

Ha Magyarország elmúlt tíz évét nézzük, akkor azt kell mondani, hogy jogos a félelem – mármint, hogy joggal tartanak attól, hogy ilyen valaha is bekövetkezik.

KategóriákMETÁL